(VIDEO) Proprietarul primului camion Scania R770 din SUA îl compară cu un Freightliner Argosy, ultimul camion american cu cabină montată deasupra motorului
12 Decembrie 2024, 19:20 Redacţia PiataAuto.md
Camioanele cu cabină montată deasupra motorului deveniseră simbolul unei noi epoci în SUA prin anii 1970 şi 1980, fiind adorate de şoferi şi conturând şi o imagine emblematică a profesiei de şofer de camion, ajutată şi de câteva filme. Dar mai apoi relaxarea unor restricţii de lungime totală a făcut producătorii să migreze tot mai mult spre camioanele cu capotă frontală şi azi în SUA nu există niciun camion de producţie curentă cu un asemenea format al cabinei montate peste motor. Acum o săptămână, scriam despre un şofer american care şi-a comandat un asemenea camion la fabrica Scania din Suedia şi cu ajutorul diviziei americane Scania, care nu vinde deloc camioane, ci doar motoare industriale, a reuşit să şi-l importe în SUA, făcând senzaţie pe drumuri. Ei bine, acum acelaşi proprietar al primului Scania R770 din SUA şi-a comparat camionul cu ultimul model de camion cu cabină similară produs în SUA, Freightliner Argosy.
Puţini ştiu, dar camionul Freightliner Argosy a fost produs o durată mare de timp, din 1998 până în 2021. E curios că acest model nu a mai fost vândut oficial pe piaţa internă din SUA după anul 2007, fiind doar exportat, în ţări precum Mexic şi multe altele, dar unii proprietari pasionaţi şi-l importau înapoi din Mexic.
Ultimii vreo 8 ani de producţie, apropo, au însemnat şi o generaţie nouă, deci ceea ce vedem mai jos e ipostaza finală, modernizată, nu cea lansată în anul 1998. Iar proprietarul de Scania şi-a dorit să compare cele două camioane, pentru a vedea diferenţele majore dintre ele.
Motorul lui Freightliner Argosy e un Detroit Diesel de 14 litri cilindree. De obicei, când răsună combinaţia unui motor Detroit Diesel pe un camion american cu cabină peste motor, apare şi interţia de a crede că e un diesel în doi timpi, însă aici vorbim deja de un motor în 4 timpi, cu 575 CP şi 2.508 Nm.
Camionul american are un scaun amplasat pe suport pneumatic, deci oferă un confort mai mult decât decent la drum. Iar volanul e reglabil tot prin presiune de aer. Urcarea şi coborârea din cabină e mai dificilă, întrucât singurele scări anterioare erau poziţionate în spatele roţii, dar ele nu mai există.
Comparaţiile sunt multe şi arată multe din comodităţile oarecum uzuale pentru camioanele europene, dar care par foarte avansate pentru cele americane. Spre exemplu, faptul că la Scania cabina poate fi deschisă automat, printr-o telecomandă cu fir.
De asemenea, Scania are sistem de menţinere activă a benzilor, care lipseşte, se pare, de pe camioanele din SUA. Şi mai impresionant e că acest şofer american spune că Scania are airbag-uri, în timp ce niciun camion vândut în SUA nu ar avea. Mai mult ca atât, Scania R770 are şi airbag-uri de tip cortină.
Proprietarul mai arată că Scania are o telecomandă şi pentru dirijarea suspensiei pneumatice, faţă şi spate, iar schimbarea de gardă la sol pe care o poate induce această suspensie e uriaşă, în faţă ea fiind de circa 20 cm!
Până şi axul spate retractabil se pare că e o tehnologie lipsă printre camioanele americane, din câte povesteşte acest şofer de camion din SUA. Şi o demonstrează pe baza acestui Scania, importat de el. Nu e de mirare, deci, că Scania pare o navă cosmică prin tehnologia sa.