(VIDEO) Proprietarul primului Tesla Cybertruck din Marea Britanie arată ce modificări sunt necesare pentru a-l putea înmatricula în ţara sa
7 Decembrie 2024, 19:59 Redacţia PiataAuto.md
Tesla Cybertruck nu a fost omologat de producător deocamdată în Uniunea Europeană şi Marea Britanie, ceea ce înseamnă că nu poate fi vândut şi înmatriculat ca orice altă maşină pe care o cumperi dintr-un showroom, sau online în cazul Tesla. Acum câteva zile, însă, scriam într-un articol cu video că youtuber-ul Yianni, autor al canalului Yiannimize, şi-a cumpărat primul exemplar de Cybertruck din Marea Britanie. Pe atunci el indica primele probleme de exploatare pe care le întâmpină o asemenea maşină în Europa, iar noi menţionam şi faptul că maşina e înmatriculată în Albania, fiind introdusă temporar în Marea Britanie, pentru că doar aşa putea fi lăsată pe drumurile publice. Ei bine, acum Yianni vrea să-şi înmatriculeze maşina în ţara sa şi arată ce modificări sunt necesare.
Atunci când un producător trece prin aceste procese, lucrurile sunt mai complicate, fiind nevoie ca maşina să se conformeze mai multor cerinţe de siguranţă, pe lângă standardele generale. Dar, atunci când un proprietar individual şi-a importat o maşină şi vrea s-o înmatriculeze în Marea Britanie, cerinţele sunt mai simple şi ele se referă mai degrabă la nişte standarde generale de siguranţă rutieră.
Cybertruck are o caroserie foarte rigidă şi la o omologare din partea Tesla în UE ar eşua, probabil, la protecţia pietonilor, dacă nu modifică partea frontală. Pentru aprobările individuale, însă, nu se fac teste de siguranţă, aşa că maşina va avea partea doar de aplicare unui material de silicon moale pe muchiile cele mai ascuţite de caroseriei, astfel încât inspectorii să nu spună că ea ar prezinta pericol inacceptabil pentru cei din jur.
Pe lângă asta, blocurile optice din faţă trebuie să conţină faruri de ceaţă, care să fie corect sincronizate cu virările şi rotirile de volan.
La blocurile optice spate e nevoie de mult mai multe modificări. Acum Tesla are felinare LED care au rol de frână şi tot ele luminează intermitent, tot cu roşu, când e acţionat indicatorul de direcţie. Conform normelor din UE, e necesar ca cele două tipuri de lumini să fie separate, iar cel de direcţie să fie oranj, nu roşu.
Asta va necesita instalarea unui computer intermediar pentru fiecare bloc optic, care să convertească aceste semnale, întrucât sistemul electric al Tesla e cea mai complicat şi nu permite mici modificări la nivelul conexiunilor din felinar.
Mai e nevoie şi de un stop central, care să se aprindă nu în locul luminilor de poziţie, ci separat de acestea. Şi, totodată, mai e nevoie şi de un far de ceaţă, pe stânga sau pe dreapta, care să ardă mai intens pentru condiţii de ceaţă.
Pe lângă asta, Tesla Cybertruck nu are niciun indicator de direcţie vizibil pe lateral, deci când vezi maşina perpendicular, nu poţi afla dacă ea virează stânga, de exemplu. Yianni şi amicii săi de la atelierul delegat să facă modificările au decis să taie un pic corpul oglinzilor şi să insereze acolo mici LED-uri discrete pentru asta.
Masa proprie a maşinii e de puţin peste 3.000 kg, deci teoretic cu masa totală se poate încadra sub limita de 3,5 tone şi astfel maşina ar putea fi înmatriculată prin proceduri obişnuite.
Cert e că, dacă primul Cybertruck din Marea Britanie va trece cu bine de aceste inspecţii de aprobare a înmatriculării, atunci foarte multe alte exemplare ar putea urma, importate la fel, individual. Şi atunci autorităţile britanice ar putea cere deja de la Tesla o omologare ca la carte, la nivel de producător. Deci, cu toate aceste modificări făcute, rămâne de văzut care va fi soarta acceptanţei lui Cybertruck pentru înmatriculare.