(VIDEO) Renumitul Jay Leno a restaurat legendarul model Chrysler cu turbopropulsor, similar motoarelor de avioane
3 Decembrie 2024, 18:55 Redacţia PiataAuto.md
În istoria lumii auto au existat perioade când progresele aviaţiei au inspirat şi evoluţia designului şi tehnologiilor maşinilor. Iar motoare cu reacţie în diversele lor variaţii au fascinat inginerii auto să începe să le pună şi pe camioane, precum camionul dezvoltat de Boeing, care consuma 235 litri/100 km de benzină, sau camionul de pompieri Turbo Chief. La mijlocul anilor 1950, cam vreo 70 de ani în urmă, a început şi dezvoltarea unui automobil Chrysler cu un turbopropulsor sub capotă. Renumitul comediant şi colecţionar Jay Leno tocmai a finalizat restaurarea unui asemenea exemplar Chrysler.
În anul 1964 Chrysler avea deja un prototip funcţional. Într-o mişcare atipică, Chrysler le-a oferit la 209 oameni câte un asemenea prototip timp de 3 luni, cu condiţia ca aceştia să ţină o agendă în care să-şi noteze impresiile.
Ca să se restaureze un asemenea exemplar, Jay Leno şi echipa delegată de el cu restaurarea a trebuit să găsească circa 60 de oameni care au mai lucrat la proiectul original, toţi având peste 80-85 ani acum, unul din ei având chiar 94 ani. Cu ajutorul lor şi cu explicaţiile acestora a putut fi făcută recrearea corectă a motorului original.
Iar responsabil de proiectul de restaurare a fost Gregg Williams, fiul inginerului care a dirijat crearea acestui motor, Sam Williams. Deci, mai multă autenticitate pentru un asemenea proiect nici că putea exista!
Iar turbopropulsorul, deşi are mai puţine componente decât un motor V8, necesită o precizie incredibilă în piesele sale, pentru a funcţiona corect. Au trebuit sfredelite 22.000 de mici găuri în piesele acestui motor reconstruit, spre exemplu! Iar acum motorul poate folosi practic orice combustibil, de la kerosen la benzină, sau orice altceva ce poate arde.
Un turbocompresor nu e doar complex prin precizie, ci şi prin ştiinţa metalurgică din el, or, în timpul funcţionării el atinge temperaturi uriaşe şi e nevoie de aliaje care să poată face faţă acestor temperaturi, menţinându-şi forma şi eficienţa de funcţionare.
Desigur, a urmat şi testare pe viu a acestui Chrysler Turbine Car. Pornirea motorului aminteşte imediat de avioane, pentru că sunetul e foarte similar. Iar funcţionarea la ralanti se face la 21.000 rpm!
Maşina are un tub imens de-a lungul său, prin centru, prin care sunt evacuate gazele. Iar motorul trebuie ţinut sub 870 grade Celsius, deci cam la asemenea temperaturi operează acesta.
În schimb, motorul funcţionează fără nicio vibraţie şi propulsează maşina cu o lejeritate remarcabilă, mai ales dacă ne gândim de ce realizări era capabilă ingineria de acum 70 de ani!