(VIDEO) Şeful Lucid Motors, inginer de profesie şi fost angajat Jaguar, Lotus şi Tesla, vorbeşte în detalii despre ingineria fascinantă a modelelor electrice Lucid
11 Decembrie 2024, 18:19 Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre, cele mai avansate companii din lumea auto nu mai sunt conduse de oameni şcoliţi să facă administrare de business, ci de ingineri cu calităţi de lider. Tesla îl are pe inginerul Elon Musk, Rivian îl are în frunte pe inginerul RJ Scaringe, iar Lucid Motors îl are pe Peter Rawlinson, un inginer de origine britanică, care a lucrat pentru Jaguar şi apoi pentru Tesla, fiind şeful echipei de ingineri care a proiectat Tesla Model S. De curând, Lucid a pus în producţie cel de-al doilea model din gama sa, SUV-ul Lucid Gravity, iar cu această ocazie Lucid a fost suficient de deschis încât să lase în interior oameni interesaţi mai ales de ingineria sa.
Noi spunem de multe ori că Lucid Motors e compania cu cea mai avansată inginerie dintre toate companiile care produc maşini electrice în lume. Au fost primii care au aplicat 900 volţi în arhitectura lor, au fost primii care au proiectat din start electromotoare cu răcire avansată. Maşinile lor au toţi parametrii imaginabili prin tehnologia de azi duşi la valori de vârf, şi toate aceste componente cheie sunt proiectate pe intern, nu preluate de la un furnizor care are nişte generalităţi pe raftul său.
Iar Peter Rawlinson spune asta în discuţia sa chiar din start. Cu modestia de rigoare, spune că e absolut convins că Lucid Motors are astăzi cea mai avansată inginerie în domeniul maşinilor electrice. Şi toată e integrată pe verticală, fiind proiectată pe intern.
Peter povesteşte că proiectarea lui Lucid Air, cu tot cu platforma sa, a durat 31 de luni, ceea ce e un termen excepţional de mic pentru proiectarea de la zero a unei maşini, pe care aproape nicio altă companie, mare sau mică, n-ar putea-o face.
Rawlinson mai povesteşte că metodologia de bază de a proiecte maşinile nu s-a schimbat la Gravity, faţă de Lucid Air, doar că acum compania are mai mulţi ingineri şi poate aloca mai mulţi bani pentru validarea corectă a unor etape. Însă metodologia de bază folosită e aceeaşi, iar şeful Lucid spune că el a aplicat-o şi la Tesla, când a proiectat Model S. Şi a făcut-o pe atunci în sediul Space X!
Rawlinson mai povesteşte că această metodologie presupune că un proces esenţial, de fixare a punctelor de referinţă într-o maşină, nu e făcut prin fixarea succesivă a loc, ci prin setarea aproximativă, cu o marjă de 20 cm la început, care poate varia, apoi, pe măsură ce celelalte componente sunt montate într-o maşină, are loc ajustarea acestor puncte cu toleranţe tot mai mici şi mai mici, până se ajunge la structura finală. Iar asta permite maşinii să folosească spaţiul extraordinar de eficient în amplasarea componentelor inginereşti, de la baterie la motoare şi toate celelalte.
Desigur, în acest caz ai nevoie de un inginer de produs care urmăreşte întotdeauna tabloul general şi intervine el cu comentarii dar un lucru poate fi modificat sau nu. El mai spune că a descoperit că e foarte mare nevoie de ingineri mai în vârstă, care ţin minte cum se muncea cu proiectarea înainte de CAD, când lucrurile se puneau spaţial şi de verificau fizic. Acei oameni, sau oameni care au o gândire tridimensională foarte bună, pot înţelege uşor de la etape timpurii dacă cea a arăta bine şi a funcţiona în integrarea finală, nu doar ca un produs separat. Rawlinson mai spune că industria auto de azi are prea mulţi ingineri de specializare îngustă şi prea puţini generalişti, care să păstreze tabloul total.
Şeful Lucid mai spune că a preferat să nu seteze ţinte de autonomie pentru dezvoltarea de maşini, cum fac alţii, ci doar să aibă o abordare absolutistă pentru fiecare component. Spre exemplu, a descoperit că rulmenţii roţilor au o contribuţie enormă în autonomie. Iar acum, când Lucid are maşini de peste 800 km autonomie reală, mesajul pentru cei care pot plăti 80-100 mii dolari pe ele e că vei putea călători mai mult cu familia ta şi vei alege tu unde vrei să opreşti, acasă sau la hotel, fără a opri în locuri insalubre.
Pentru Gravity a fost obţinut un spaţiu interior imens inclusiv datorită repoziţionării celulelor de baterii, ca să se folosească eficient spaţiu, iar manevrabilitatea asigurată e foarte aproape de cea a sedanului Air.
Lucid Motors nu există doar ca să producă maşini de lux, spune şeful companiei, ci ca să ridice standardele de inginerie în lumea maşinilor electrice, să ajungă la o eficienţă atât de mare, încât să poată apoi coborî spre modele electrice mai compacte cu baterii foarte mici, pentru că n-ar avea nevoie de baterii mai mari.
E o incursiune rară, sinceră şi preţioasă, deci, pe care o oferă inginerul care conduce compania cu care produce cele mai avansate maşini electrice din lume.