(VIDEO) Tesla Model 3 Performance a fost învinsă de Hyundai Ioniq 5 N, deşi modelul american are timpi mai buni în linie dreaptă şi e mai uşor
27 Decembrie 2024, 13:23 Redacţia PiataAuto.md
Tesla Model 3 Performance, în ultima sa ipostază, a fost lansată în acest an cu 510 CP pe piaţa din SUA şi cu o greutate aproape comparabilă cu maşinile de combustie cu puteri similare. De fapt, în momentul lansării, noi spuneam că modelul electric are o putere identică lui BMW M3 Competition şi e doar un pic mai greu. Dacă e să comparăm versiunea xDrive cu tracţiune integrală, Tesla e doar cu circa 80-120 kg mai grea. BMW a lansat apoi versiunea facelift a acestui model, care are 530 CP şi care învinge Tesla şi în linie dreaptă, şi pe circuit. Totul, aceste avantaje ale lui Tesla ar fi trebuit să aibă acum un rol decisiv, într-o întrecere directă cu alt model emblematic de performanţă — Hyundai Ioniq 5 N — a celor de la Edmunds, întrecere care presupune şi o virare la 180 grade.
Modelul electric sud-coreean şi-a făcut deja o reputaţie impecabilă din a învinge supercar-uri, dar puterea sa maximă, de 650 CP, e disponibilă doar în regim boost de câteva secunde. Fără acest regim, puterea livrată e de circa 609 CP. Tesla, însă, livrează 510 CP fără vreun regim special de boost, însă e la fel de adevărat că în afara SUA acelaşi model are doar 460 CP, din cauza altei baterii.
Pe lângă asta, modelul sud-coreean e mai greu. Dacă Tesla cântăreşte circa 1.935 kg, în timp ce Hyundai Ioniq 5 N cântărete 2.205 kg. Deci, sunt cam 270 kg diferenţă. Dacă a fi să raportăm caii-putere la greutate, însă, am avea 295 CP/tonă la Hyundai şi 264 CP/tonă la Tesla. Aşadar, rezultatul devine mai imprevizibil.
Iar cursa a fost foarte interesantă, întrucât Tesla a avut porniri mai ferme de pe loc, deşi Hyundai era cumva renumit tocmai pentru demarări prompte. Se pare că Tesla Model 3 Performance, cu noua arhitectură a suspensiei sale, poate face acest lucru şi mai bine.
Abia la viraj Hyundai a părut mult mai prompt în a întoarce pe o traiectorie cu rază mai mică, iar astfel a putut depăşi Tesla. După care a venit şi plusul de dinamism dat de regimul Boost şi maşina a plecat înainte.
Situaţia s-a repetat şi la a doua încercare, cu maşini schimbându-şi părţile de circuit, pentru a exclude aderenţa diferite între cele două piste.
Iar acest tablou e exact opusul la ceea ce ar fi sugerat parametrii tehnici. În mod normal, tocmai la acceleraţie în linie dreaptă Hyundai trebuia să fie mai rapid, iar la virare, datorită greutăţii mai mici, Tesla ar fi trebuit să aibă un avantaj.
În realitate, însă, a fost exact invers, cu Tesla obţinând cifre mai bune în acceleraţia de la 0 a 60 mile şi în parcurgerea a un sfert de milă, în timp ce Hyundai a livrat o forţă centrifugă simţitor mai mare, de 1,14G, faţă de 1,11 G la Tesla.
Dar ambele maşini au luptat foarte intens şi fără îndoială sunt printre cele mai interesante şi performante maşini electrice existente azi în lume, mai ales într-o zonă a taliilor mai compacte.