(VIDEO) Un Audi RS4 cu tracţiune quattro şi un BMW M3 cu xDrive au fost comparate pe zăpadă şi gheaţă în Suedia
25 Decembrie 2024, 10:34 Redacţia PiataAuto.md
Legendara comparaţie între sistemele de tracţiune quattro de la Audi şi xDrive de la BMW obişnuia să fie un subiect foarte antrenant pentru fani. Însă, în ultimii ani, cu tot mai multe maşini electrice sau plug-in hibride, diferenţele mecanice dintre aceste două sisteme de tracţiune integrale au devenit cumva eclipsate, mai ales că şi în interiorul acestor mărci există diferenţe între tipurile de diferenţiale pe care le au diverse modele şi modul în care sunt setate sistemele 4x4 ale acestor maşini, deşi sistemul poartă acelaşi nume. Totuşi, autorii de la Tyre Reviews au decis să o revenire la comparaţiile veritabile de şcoală veche ar fi mai interesantă dacă s-ar face pe două modele absolutiste ale Audi şi BMW, unde ingineria mecanică e la superlativ — Audi RS4 şi BMW M3 Competition Touring.
Pe asfalt uscat, BMW învinge în mod clar, întrucât are 530 CP, în timp ce Audi are doar 450 CP. Însă pe zăpadă, acest avantaj poate să conteze mai puţin, şi dimpotrivă, greutatea un pic mai mică a lui Audi îi poate servi drept avantaj.
Pentru a avea o comparaţie maxim de obiectivă, ambele maşini au fost echipate cu acelaşi model de anvelope Pirelli P-Zero Winter. Doar că aici există din start o mică problemă — dimensiunea de anvelope e aceeaşi pusă pe ambele maşini, pe toate punţile — 275/35 R19. Asta n-ar fi o problemă, poate, dacă BMW n-ar avea în mod standard anvelope mai late în spate, cu 1 cm. Această dimensiune de 275/35 R19 e cea corectă pe puntea faţă a lui M3, însă puntea spate vine echipată cu 285/30 R20 în mod normal. Diametrul exterior e aproximativ acelaşi, însă, la 676 mm în cazul dimensiunii de 19 şi la 678 mm în cazul dimensiunii de 20 de ţoli. Deci, diferenţa e practic în doar 1 cm mai puţin pe lăţimea anvelopei spate.
Terenul pe care are loc testul e unul specializat din Suedia, cu suprafaţă prelucrată periodic pentru omogenitate. Deci, cu acelaşi model de anvelope şi în condiţii atât de controlate, diferenţele ar trebui să fie date doar de maşini.
Audi s-a dovedit mai greu pe cântar faţă de cifra declarată, aşa că greutatea efectivă între ele e de doar 30 kg. În prima încercare Audi a avut o aderenţă mai bună la pornire şi a învins, toate sistemele fiind pornite la ambele maşini, iar cutiile în regim automat.
Când au fost schimbate locurile pe pistă, însă, Audi a pierdut, iar BMW a învins, ceea ce sugera că acea fâşie de pistă avea o aderenţă mai bună. Cursele au fost repetate şi rezultatul a fost acelaşi — cine era pe partea dreaptă învingea.
Atunci când a fost inclus un regim sport al tracţiunii, care să admită mai multe derapaje, Audi a învins, BMW-ul permiţând mai mult învârtiri de roţi din anvelopele sale, de parcă ar fi prevăzut pentru a drifta frumos. Pentru că asta permite, de fapt, acest regim al tracţiunii, care dă mult mai mult cuplu pe puntea spate.
Cu sistemele electronice oprite complet, maşinile au fost mult mai aproape, practic echivalente. Dar după repetarea de câteva ori a curselor, tot Audi a luat mai multe victorii.
A urmat demararea pe gheaţă, deci o suprafaţă mult mai dificilă. Şi aici Audi a fost mai prompt în a porni, deşi la un moment dat pare că la un pic derapaj al BMW-ului şoferul de aici panichează şi apasă frâna.
În regim MDM, cu sistemele în regim mai permisiv, BMW a învins detaşat, pentru că are algoritmi care admit derapaje fără a tăia din puterea motorului.
Cu sistemele oprite, Audi a pornit mai bine prima dată, dar apoi BMW a luat o victorie decisivă.
Apoi au urmat ture pe un circuit acoperit cu zăpadă. Aici genialitatea ingineriei BMW s-a făcut simţită printr-un sistem xDrive care trimite întotdeauna mai multă forţă în spate, pentru a avea acel caracter faimos de BMW, în care puntea spate poate da mici episoade de distracţie în condus. Pentru că acest M3 e în primul rând despre plăcerea supremă în condus.
Audi a demonstrat mai puţină plăcere în condus, din cauza cutiei care schimbă trepte şi în regim manual şi a frânelor neinformative, da sistemul quattro a permis mai mult control în viraje.
În timpii de circuit, ambele maşini au aut exact acelaşi rezultat, doar senzaţiile de la volan fiind diferite. Cam aşa ar trebui să fie, nu? Două maşini foarte bune, cu caractere diferite.