(VIDEO) Un VW Golf din 1977 cu motor diesel TDI a fost comparat la eficienţă cu un Lucid Air electric şi un Hyundai Sonata hibrid
31 Decembrie 2024, 13:54 Redacţia PiataAuto.md
Eficienţa cât mai mare a maşinilor a fost aproape întotdeauna o preocupare în lumea auto, iar exemple de maşini ultra eficiente sunt foarte multe şi în prezent, şi departe în istorie. Protagoniştii canalului de YouTube EverydayDriver s-au gândit să facă o comparaţie foarte interesantă între mai multe tipuri de propulsie şi totodată între maşini create în perioade diferite ale istoriei — un VW Golf diesel din 1977, un Lucid Air electric modern şi un Hyundai Sonata hibrid.
Exemplarul de VW Golf Mk1, numit Rabbit în SUA, e fabricat în 1977, dar a fost restaurat minuţios, deci ar trebui să funcţioneze aşa cum funcţiona când era nou, în 1977.
Însă secretul său vine de la motorul diesel, care nu e unul din 1977, ci unul mai modern, din 2003, preluat de pe maşină donatoare. E vorba de un motor 1,9 TDI din seria ALH, iar fanii VW vor şti imediat ce înseamnă asta şi cât de apreciat e.
Lucid Air e un model modern catalogat cu o autonomie excepţional de mare şi un consum foarte mic, fiind un etalon modern al ceea ce pot atinge maşinile electrice cu inginerie profundă în zilele noastre.
Iar Hyundai Sonata Hybrid e maşina care se declară una din cele mai eficiente din lume dintre modelele hibride, combinând un motor termic de 2,0 litri, cu randament mare, şi propulsia electrică, totul fiind gestionat cu algoritmi de eficientizare la maxim. Maşina are 192 CP.
Provocarea călătoriei era ca maşinile să parcurgă o tură de minim 450 mile sau 725 km fără a realimenta şi fără a conduce ca într-un maraton de consum. Deci, ritm normal de condus, prin trafic realist, cu ideea de a le compara eficienţa reală.
Cei trei au încercat şi dinamismul mai accentuat al maşinilor şi au constatat că Golful e mai dinamic decât ar fi aşteptat oricine. Sonata e mai submotorizat din cauza faptului că e mai greu, iar motorul pe benzină e setat pentru eficienţă. Iar Lucid, bineînţeles, îşi ia zborul pur şi simplu în acceleraţii intense.
Călătoria a continuat şi pe drumuri extraurbane cu viraje şi viteze mai mici, s-au făcut şi opriri pentru schimbări de şoferi, dar şi noi picanterii de condus, precum porniri cu Launch Control la Lucid.
În cele din urmă, toate trei maşini au ajuns cu bine la atelier, dar nu şi la final. Lucid avea bateria pe galben şi a mai pierdut vreo 13 mile din autonomie pe timpul nopţii, aşa că dimineaţa avea riscul de a nu mai ajunge la final şi la următoarea staţie de încărcare.
Aşa că Lucid a trebuit să iasă mai devreme spre o staţie de încărcare, în timp ce Golful din 1977 cu motor din 2003 avea încă un sfert de rezervor rămas. Situaţia era similară şi la hibrid.
În cele din urmă, Lucid Air a ajuns cu bine la staţie, deşi a mers 6 mile cu avertizări că are 0 autonomie rămasă şi poate opri oricând.
A ajuns la staţie după 452 mile parcurse cu un singur plin, ceea ce echivalează cu 727,4 km parcurşi! E impresionant pentru o maşină electrică atât de mare şi de grea!
Pentru a mai consuma combustibilul rămas din rezervor şi a identifica un câştigător, cele două maşini rămase au mai condus şi pe un circuit.
Golful a fost cel care a oprit următorul, când pompa de combustibil a dat semne că nu mai are ce trage din rezervor.
Iar Hyundai Sonata hibrid a tot continuat să meargă. În cele din urmă, anume el a fost învingătorul, cu sistemul lui de propulsie hibridă. Un rezultat pe care nu l-ar fi aşteptat aproape nimeni. Şi totuşi, în acest experiment, tehnologia hibridă a învins.