(VIDEO) Un mecanic din SUA a dezasamblat unul din ultimele motoare Volvo în 5 cilindri, arătându-i construcţia acestuia şi aflând de ce a cedat acesta

28 Decembrie 2024, 16:08
Redacţia PiataAuto.md
Astăzi Volvo n-are decât motoare cu maxim 4 cilindri în linie, chiar şi în combinaţie cu sisteme plug-in hibride. Însă au fost câteva decenii în istoria Volvo, când suedezii aveau motoare cu 5 cilindri în linie, inclusiv turbo. Alături de Audi, iar o perioadă şi de Mercedes, Volvo era unii din puţinii producători care fabricau asemenea motoare cu un număr impar de cilindri, care scoteau un sunet specific răguşit, dar foarte memorabil şi frumos. Ei bine, un mecanic din SUA a dezasamblat unul din ultimele asemenea motoare din gama Volvo, arătându-i construcţia şi încercând să afle de ce a cedat acesta.
Motorul provine de pe un Volvo S60 din 2012 şi e un T5, de pe vremea când inscripţia T5 la Volvo însemna un motor turbo în 5 cilindri la marca suedeză.
Propulsorul a fost scos mai mult timp în urmă de pe maşina sub capota căreia fusese instalat şi înlocuit cu unul nou, iar acum era blocat, cu multiple urme de rugină pe el. Prin urmare, era interesant să se afle dacă blocajul de acum e cauzat de rugină sau de altă cauză primară. Şi asta pentru că asemenea motoare sunt bune, în esenţă, şi foarte puţin ajung să cedeze înainte de casarea maşinii.
Galeria de admisie deja expunea supape îndoite, cel puţin doi cilindri. Deci sunt semne care ale unei probleme majore produse în interior.
Filtrul de ulei arăta bine şi nu avea reziduuri metalice în ulei, ceea ce e bine, dar totodată indică şi faptul că problema care l-a făcut să cedeze a survenit brusc.
Turbina era într-o stare relativ bună, dacă luăm în considerare timpul îndelungat în care motorul a stat nemişcat.
Distribuţia motorului e pe curea, iar starea ei, după atâtea timp, era bună. Deci, deocamdată, doar supapele indică probleme, în timp ce restul pieselor par neaşteptat de bune.
Arborii cu came au ieşi cu tot cu capacul chiulasei, iar supapele aveau devieri de poziţii. De asemenea, tot acest compartiment al motorului avea depuneri ce semnalizau o mentenanţă neconcordantă a motorului.
Cea mai mare surpriză a fost în interiorul cilindrilor, însă. Aceştia aveau extraordinar de mult praf de rugină, nu doar sub formă de depuneri pe pereţi, ci şi sub formă liberă în interiorului cilindrilor.
E evident că într-o asemenea stare, pistoanele nu se mai pot mişca acum. Mecanicul a decis să cureţe această rugină cu o soluţie.
Supapele erau atât de îndoite, încât indicau clar că problema a venit de la un pas sărit în distribuţie.
Cuzineţii şi bielele arătau bine, însă pe partea superioară a pistoanelor erau urme de contacte directe cu supapele. Şi era valabil pentru toate cele 5 pistoane.
Deci, era clar că problema a venit de la distribuţie, care a sărit câţiva dinţi din circuitul său şi a dus la distrugerea acestuia. Partea curioasă e că ea a rămas întreagă, nu s-a rupt, ceea ce poate indica şi faptul că motorul e putut trece printr-o şoc hidraulic suficient de lent, încât să ajungă cantităţi mici de apă în fiecare cilindru şi să forţele distribuţia să eşueze.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
15,366
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!