(VIDEO) Un mecanic din SUA a dezasamblat un motor turbo Mercedes M270 în 4 cilindri, care a cedat la doar 108 mii km, după ce a funcţionat fără filtru de ulei

2 Decembrie 2024, 14:23
Redacţia PiataAuto.md
Motoarele turbo cu patru cilindri, din seria M270 a celor de la Mercedes, nu a o reputaţie rea, dar se ştie că anumite componente pot fi mai vulnerabile dacă se fac neglijenţe la calitatea mentenanţei. Un mecanic din SUA, însă, a dat peste un motor M270 care e cedat la doar 67 mii mile, echivalentul a aproximativ 108 mii km, iar marea întrebare a fost, bineînţeles, cum de s-a putut întâmpla una ca asta la o cifră atât de mică pe odometru? Ei bine, acesta l-a dezmembrat de curând pentru a afla cauza, relevând neglijenţa gravă a unui mecanic anterior care a lucrat la acelaşi motor.
Motorul provine de pe un Infiniti QX30, care e un model cu emblemă Infiniti, bazat pe Mercedes GLA 250. Dar acelaşi motor se regăseşte pe aproape toate modelele compacte şi medii din gama Mercedes din acea perioadă de peste tot în lume. Versiunea de aici dezvoltă 208 CP în unităţi americane sau 211 CP în unităţi europene.
Când era montat pe maşină, propulsorul încă mai funcţiona, dar scotea un troncănit puternic, dublu, şi vibra, maşina având şi martorul Check Engine aprins. Troncănit era un semn clar de probleme mari interioare, aşa că a ajuns într-un final să-i fie livrat mecanicului pentru o autopsie mecanică de dragul ştiinţei.
Motorul are un număr imens de cablaje şi senzori conectaţi la toate sistemele posibile, iar demontarea acestor a luat ceva timp. O bujie avea o culoare întunecată, indicând o problemă clară într-un cilindru.
Imediat ce a fost scoasă galeria de admisie, s-au observat depuneri masive pe supapele de admisie. Se zice că motoarele cu injecţie directă pot avea mai multe depuneri pe aceste vale, întrucât combustibilul nu mai e injectat în zona lor şi nu îndeplineşte şi rolul de curăţare a lor, ca la sistemele multipoint, dar totuşi, depunerile par exagerat de mari pentru doar 108 mii km parcurşi.
Marea surpriză a fost când a fost scos capacul de la filtrul de ulei, pentru a se descoperi că în interior nu există niciun filtru! Mecanicul l-a sunat pe amicul său, care i-a furnizat motorul, să-i întrebe dacă l-a scos el, şi ambii au constatat că nimeni n-a scos filtrul, motorul funcţionând aşa pe o perioadă necunoscută de timp.
Deci, uleiul nu era filtrat în circuitul său, dar problema e că uleiul nici nu putea urma circuitul corect şi neîntrerupt prevăzut de ingineri la trecerea prin construcţia filtrului. Şi în acel orificiu se putea vedea deja reziduuri mici de particule metalice în uleiul rezidual.
Mai mult ca atât, orificiile de la baza corpului care adăposteşte filtrul de ulei erau pe jumătate blocate de reziduuri de la soluţii siliconate pe care unii mecanici le folosesc atunci când scot o componentă şi după asta nu pun o garnitură noi, ci aceste soluţii care se presupune că formează acea etanşare în locul garniturii.
Turbina a fost demontată, ea fiind furnizată de IHI Turbo pentru acest motor de Mercedes, şi avea deja o rezistenţă mare la rotire, probabil din cauza aceluiaşi ulei cu reziduuri.
Arborii cu came s-au dovedit a fi puternic erodaţi, tot din cauza aceloraşi reziduuri. Acestea nici n-ar mai putea fi reparate la cost raţional, deşi tehnic ar fi posibil.
Fireşte, şi interiorul cilindrilor era afectat de aceeaşi problemă, cu urme de metal în interior şi multe urme de eroziuni şi depuneri. Pistoanele au ajuns să se mişte pe lateral în in interiorul cilindrilor.
La scoaterea băii de ulei s-au descoperit şi bucăţi metalice de cuzineţi, iar apoi unul din cilindru arăta în mod clar că nu mai are cuzineţi între bielă şi arbore cotit. Prin urmare şi arborele cotit a fost afectat ireversibil.
Deci, tot motorul e complet ireparabil acum, din cauza faptului că reziduurile metalice au tot circulat prin el şi eu erodat tot ce se putea. Acest efect a fost cauzat de lipsa filtrului, şi nu de efectul lui de filtrare, iniţial, ci de construcţia cilindrică a acestuia, care e prevăzută să treacă uleiul printr-o parte, să treacă prin porii filtrului, iar apoi acesta să revină în jos în circuitul motorului. Lipsa filtrului face ca să nu mai existe acel circuit în acel spaţiu gol, să nu mai existe presiune corectă, ci doar nişte ulei bolborosind încercând să fie preluat înapoi de motor în circuitul său de lubrifiere. Iar atunci când motorul nu poate, apare lipsa de ulei şi erodarea primare, după care totul se deteriorează prin efect în lanţ.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
24,445
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!