(VIDEO) Un mecanic din România a dezasamblat un motor 0,9 TCe de Dacia, care a cedat la 100 mii km, arătând construcţia acestuia
22 Decembrie 2024, 14:47 Redacţia PiataAuto.md
Motorul de 0,9 TCe, în 3 cilindri, de la Dacia, a fost o bună perioadă una din cele mai răspândite opţiuni din gama Dacia, dar n-a încântat profund proprietarii, cel puţin nu prin plăcere de condus, fiind mai degrabă o soluţie reprezentativă pentru o epocă de downsizing în numărul de cilindrii şi capacitate, tratată cu o turbină pentru a-i imprima măcar un pic de dinamism decent maşinii. Ei bine, informaţiile despre problemele în exploatare a acestui motor sunt foarte multe, adeseori contradictorii, dar acum un mecanic din România a dezasamblat un propulsor 0,9 TCe de pe o Dacia, care a cedat la 100 mii km, arătând construcţia acestuia, cu tot cu vulnerabilităţile sale, dar şi cu părţile care par mai durabile în timp.
În primul rând, cei de la service-ul vizat spune că au foarte rar de-a face cu aceste motoare, fapt care ar servi drept o dovadă că motorul nu e tocmai unul cu probleme cronice permanente. Exemplarul care a trebui dezasamblat acum vine de pe o Dacia Sandero Stepway, iar maşina a venit pe o platformă de la un alt service, care a făcut doar o diagnosticare iniţială, fără a avansa cu reparaţii.
Motorul are puţin peste 100 mii km parcurşi, iar distribuţia pare să fie problema care a cauzat clacarea. Mecanicul spune, totuşi, că aceste motoare dau semne înainte de a ceda cu totul când au probleme cu distribuţia.
Motorul a fost dezasamblat fără a fi scos de pe maşină. A fost scos capacul distribuţiei, iar problemele s-au făcut observate imediate. Lanţul de distribuţie avea patinele de plastic rupte, una din ele fiind căzută spre baia de ulei. Asta a slăbit lanţul, iar elementul de pretensionare a ieşit la maxim în încercarea de a compensa tensionarea. Însă lanţul a rămas oricum prea liber şi a deteriorat tactul distribuţiei, ducând la o funcţionare defectuoasă a arborilor cu came şi, cel mai probabil, la îndoiri de supape.
Galeria de admisie a fost unul din puţine elemente care s-au dovedit a fi într-o stare mai bună decât ar fi aşteptat mecanici. Circulaţia de aer pare a fi mai bună, aşa că depunerile sunt mai mici.
Însă scoaterea chiulasei a arătat rapid că două din supape sunt cele mai afectate. Una e ruptă cu totul, iar faptul că tija sa e formată nu dintr-un metal consistent, ci dintr-o ţeavă mică, goală pe interior, îi sporeşte vulnerabilitatea ruperii în cazul unor asemenea probleme la distribuţie.
Existau urme de pistoane care au ajuns să lovească aceste valve, deci e clar că efectele au fost într-o adevărată succesiune în acest motor.
S-a refăcut toată chiulasa, s-au montat supape noi, şi s-a pus un lanţ nou de distribuţie, cu toate elemente noi, de la patine la role.
Apropo, rolele vechi aveau urme neaşteptat de adânci de uzură de la lanţ, deci e clar că şi atunci când motorul nu are probleme, schimbarea distribuţiei trebuie făcută la intervale nu foarte mari.
Spre deosebire de alte video-ul din articole recente, cu mecanici din alte ţări ale lumii, care dezasamblează motoare doar de dragul experimentelor şi filmărilor, mecanicul din România chiar a efectuat o reparaţie completă la acest motor, garantându-i prelungirea perioadei de exploatare. I-a schimbat şi pompa de ulei, dar şi alte elemente auxiliare, care ar fi putut fi afectate de clacarea anterioară. Iar acea Dacia Sandero Stepway a revenit în circulaţie cu motorul său de 0,9 TCe după această reparaţie.
Sigur, ar fi multe de spus despre vulnerabilităţi date de toleranţele mici ale unor componente la uzură, precum rolele, lanţul de distribuţie, supapele, sau chiar baia foarte mică de ulei, care reduce volumul de ulei care circulă în acest motor şi astfel sporeşte gradul de uzare a lui între vizitele la service. De asta, un schimb mai frecvent de ulei decât cel recomandat de producător ar putea ajuta la prelungirea vieţii acestui motor.