Viitoarea cea mai puternică turbină eoliană europeană a fost surprinsă în timp ce era transportată pe drumurile din Danemarca
11 Decembrie 2024, 16:17 Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an şi jumătate, în lumea turbinelor eoliene s-au tot doborât noi şi noi recorduri ale celor mai mari şi celor mai puternice turbine. Dar toate aceste recorduri au venit din China, în timp ce ultimele recorduri europene datează de ceva mai bine de doi ani, când Siemens-Gamesa a lansat cea mai puternică turbină din lume de 14 MW, apoi a fost detronată la scurt de turbina eoliană a celor de la Vestas, de 15 MW. Acest model Vestas a devenit unul dominant în industria europeană, eclipsând multe alte modele mai ales datorită factorului său de capacitate excepţional de bun, de peste 60%. Chinezii, însă, au tot lansat turbine eoliene noi mai puternice, doborând toate recordurile imaginabile, de 16 MW, de 18 MW, apoi de 20, 22 şi chiar 26 MW în luna octombrie 2024. E curios că multe din aceste turbine chinezeşti mai puternice în megawaţi au un factor de capacitate mai mic şi produc în final mai puţină energie anual decât turbina de 15 MW de la Vestas. Dar, se pare că Europa e pe cale să marcheze o nouă realizare majoră, iar viitoarea cea mai puternică turbină eoliană europeană a fost surprinsă în timp ce era transportată pe drumurile din Danemarca spre poligonul de testare din Osterild, acolo unde sunt testate cam toate turbinele eoliene înainte de a fi puse în producţia de serie.
Şi mai curios e faptul că noua turbină nu e pregătită de Vestas, ci de Siemens-Gamesa, una din cele mai mari şi experimentate companii din această industrie, care a avut mai mult de un an de pauză în vânzări şi activitate publică, după problemele majore descoperite la mai multe turbine în 2023. Însă acum o lună noi scriam că Siemens-Gamesa a trecut de această perioadă neagră în istoria sa şi a revenit în forţă cu un nou contract de 1 miliarde de lire sterline. Iar că acum compania e pe cale să facă cea mai importantă lansare a sa din ultimii doi ani.
Informaţii exacte despre noua turbină nu au fost confirmate de Siemens-Gamesa deocamdată, dar e cât se poate de clar că e turbina lor, întrucât are inscripţiile corespunzătoare pe ea.
Pe lângă asta, cu ceva timp în urmă, pe poligonul Osterild a fost demontată turbina de 14 MW a celor de la Siemens-Gamesa, care rămăsese acolo pe parcursul ultimilor doi ani, făcându-se astfel loc pentru noua turbină.
Noua turbină are dimensiuni imense a generatorului său şi a palelor de elice, fiind în mod clar mai mare decât tot ce are în producţie curentă Siemens-Gamesa.
Presa daneză a descoperit că transportul agabaritic a fost pentru un obiectă de 11 metri înălţime şi 11 metri lăţime, ceea ce corespunde nacelei în care e montat generatorul turbinei. La dimensiunile de 11x11 metri, ea e mai mare decât orice alt generator de turbine eoliene transportat până acum în Danemarca, de asta a fost nevoie să se facă ajustări speciale pentru acest transport agabaritic.
Palele ar avea până la 135 metri lungime, însă permisiunea poate fi solicitată cu o uşoară rezervă în lungime. În perioada cât Siemens Gamesa era inactivă, însă, ea a primit fonduri europene ca inginerii săi să continue să inoveze, iar în unele acte de atunci se specifica dezvoltarea unei turbine de peste 20 MW, în timp ce în altele se folosea chiar şi un nume de cod atribuit temporar de SG-21-276 DD.
Acest nume ar însemna că turbina a avea o putere de 21 MW şi un diametru al elicei de 276 metri, ceea ce pentru Siemens Gamesa ar însemna un salt cu 50% în putere faţă de ultima sa lansare, de 14 MW.
Şi, dacă prezumăm că noua turbină a celor de la Siemens Gamesa va avea un factor de capacitate situat undeva între minim cel al turbinei de la 14 MW şi cel al etalonului de 15 MW al celor de la Vestas, putem estima şi producţia anuală a noii turbine de 21 MW. Modelul de 14 MW al celor de Siemens Gamesa produce anual 72 GWh, ceea ce înseamnă un factor de capacitate de 58,7%, deci foarte aproape de cei 60% ai modelului Vestas. Prin urmare, dacă noua turbină va avea cel puţin acelaşi factor de capacitate, cuprins între 58,7% şi 60%, atunci producţia sa anuală a fi cuprinsă între 108 GWh şi 110 GWh! Doar 38-40 de asemenea turbine ar putea acoperi întregul consum anual al Moldovei, spre exemplu!
În fine, noul model de turbină de 21 MW se bazează în continuare pe tehnologia Direct Drive a celor de la Siemens, ceea ce înseamnă că elicea propulsează direct generatorul, fără o cutie de viteze, iar ajustarea faţă de forţa efectivă a vântului se face prin ajustarea unghiului palelor, aşa cum se întâmplă şi la elicele avioanelor.