Florida a aprobat construcţia primului drum de test cu materiale ce conţin deşeuri radioactive

4 Ianuarie 2025, 11:31
Redacţia PiataAuto.md
Statul Florida din SUA, împreună cu agenţia federală EPA, au aprobat construcţia primului drum de test cu materiale care conţin deşeuri radioactive generate de industria producătoare de fertilizanţi. Cei de la EPA, însă, spun că substanţele nu vor reprezenta un pericol pentru sănătatea publică, întrucât stratul ce conţine deşeuri radioactive a fi acoperit de un alt strat de 10 cm de asfalt, care va servi drept izolator.
Materialul radioactiv este fosfogipsul, el apărând în procesul industrial al producţiei de fertilizanţi, atunci când minereul de fosfat este tratat cu acidul sulfuric. În fosfogipsul rezultat poate surveni în mod natural prezenţa uraniului, toriului, dar mai frecvent apare radiul, care se descompune în timp în radon, în formă gazoasă, radioactiv şi el. Concentraţia acestor substanţe e foarte mică, însă oricum fosfogipsul e periculos pentru expuneri lungi sau dacă intră în contact cu ape freatice şi poluează sursele de alimentare cu apă şi hrană ale oamenilor. Tocmai de asta, aceste substanţe sunt de obicei stocate în gropi speciale izolate pentru perioade lungi.
Însă există şi ţări, precum China, care folosesc fosfogipsul în anumite construcţii, în special în structuri interne sau subterane, care nu presupun expunerea directă a oamenilor la ele. Mai există şi alte folosiri testate, dar oricum, în prezent marea parte a fosfogipsului rezultat e stocată, întrucât filtrarea sa sau extracţia substanţelor radioactive din el e prea scumpă şi nerentabilă. Însă pentru industria fertilizanţilor şi stocarea lui generează costuri şi responsabilităţi pe termen lung.
Cândva SUA era cel mai mare generator de fosfogips, însă de mai mult timp a fost întrecută de China. În interiorul SUA, circa 80% din aceste deşeuri sunt generate în Florida, iar industria de acolo a reuşit să aprobe la sfârşitul primului mandat al lui Donald Trump acceptarea folosirii fosfogipsului în construcţia de drumuri. Ulterior, administraţia Biden a anulat acea prevendere, din considerente de riscuri pentru sănătatea publică.
Acum EPA a aprobat din nou folosirea acestui material, însă doar pentru un drum experimental, construit pe terenul privat al unui producător de fertilizanţi, numit Mosaic Fertilizer, din New Wales, Florida. Acest drum de test va fi urmărit cu diverse măsurări, pentru a constata prezenţa sau lipsa riscurilor de sănătate publică.
Foto: Fabrica Mosaic Fertilizer din New Wales, Florida

Drumul a avea un strat de bază de 25 cm de material ce conţine fosfogips radioactiv, peste care va fi turnat un strat de 10 cm de asfalt normal, care ar trebui să servească drept izolator. În partea inferioară, însă, stratul radioactiv e pus direct pe sol, aşa că experţii EPA vor măsura şi calitatea apei freatice.
Drumul va avea porţiuni alternante — 500 picioare lungime (circa 150 metri) cu material radioactiv, urmate de 300 picioare (90 metri) fără acestea. Alternarea secţiunilor va permite efectuarea măsurărilor comparative.
Proiectul a fost supus unor consultări publice şi a atras nenumărate contestări, legate de sănătatea publică, poluarea solului şi a apelor şi expunerea echipelor de mentenanţă a drumurilor la aceste materiale. Majoritatea din ele au fost respinse din motiv că drumul experimental de acum nu e unul public, ci privat, prin urmare multe din reglementări nu i se aplică. Avocatul Centrului pentru Diversitate Biologică, Ragan Whitlock, a fost cel mai vehement în comentariile sale, declarând că decizia e una periculoasă şi halucinantă, iar EPA ar fi cedat presiunilor industriei fertilizanţilor, care vrea astfel să scape de povara responsabilităţii faţă de aceste deşeuri.
2
2,577
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!