CITIRE ŞTIRE:
Şi totuşi, vânzările de maşini electrice au scăzut în 2024 în Europa, pe fundalul unei uşoare creşteri a pieţei
22 Ianuarie 2025 - 11:44
Redacţia PiataAuto.md
La început de an 2024 au existat mai multe ştiri despre vânzările maşinilor electrice la nivel global sau în unele regiuni. Ce mai intens val se baza pe statisticile unei agenţii de analiză numită RhoMotion, care anunţa că în 2024 a fost vândut un număr record de maşini electrice, de 17 milioane de unităţi la nivel global, în creştere cu 25% faţă de anul anterior, toate regiunile crescând intens, doar Europa având o scădere de -3%. Dar e o mare problemă cu cifra de 17 milioane şi cu creşterea de 25% pe care ea ar reprezentat-o — faptul că aici se includ şi maşinile electrice, şi cele plug-in hibride, şi anume ultimele au crescut mai mult. Noi le-am scris atunci celor de la RhoMotion solicitându-le date separate pentru maşini electrice cu baterii, fără hibrizi, dar nu am primit un răspuns. Acum, însă, organizaţia europeană ACEA a publicat statisticile oficiale pentru Europa, iar ele oferă date clare şi separate pe tipurile de propulsie, astfel încât putem constata că în 2024, vânzările de maşini electrice nu au mai avut pur şi simplu o temperare a creşterii, ci chiar o scădere.
Per total, vânzările de maşini noi în Uniunea Europeană au crescut uşor în 2024 în Europa, cu 0,8%, până a 10,6 milioane de unităţi. Spania a avut una din cele mai frumoase creşteri, cu 7,1%, în timp ce Franţa a scăzut cu -3,2%, iar Germania a scăzut cu -1%. La nivelul întregii regiuni europene, care conţine şi ţări precum Marea Britanie, Norvegia, Elveţia şi Islanda, vânzările au ajuns la aproape 13 milioane de unităţi, sau 12.963.614 exemplare dacă e să fim exacţi, ceea ce reprezintă o creştere de 0,9%.
Din toate aceste vânzări de maşini noi cumulate în UE, maşinile cu benzină au ocupat în continuare cea mai mare cotă, de 33,3%, urmate de modelele hibride, cu 30,9%, această cotă fiind în creştere. Maşinile diesel şi-au redus cota la doar 11,9%.
Situaţia cea mai curioasă e la maşinile electrice, care au cuantificat 13,6% din vânzări şi şi-au menţinut avansul în faţa celor diesel, dar au scăzut totuşi în valori absolute. Mai exact, în anul 2024 la nivelul Uniunii Europene au fost vândute 1.447.934 maşini electrice, în scădere cu -5,9% faţă de anul 2023, când au fost vândute 1.538.105 automobile electrice. Deci vorbim de o scădere cu peste 90.000 de maşini electrice în valori absolute.
Foto: Cotele de vânzări pe tipuri de propulsie în UE, 2024
La nivelul întregii regiuni europene, care include şi Marea Britanie, şi Norvegia, şi Islanda, şi Elveţia, vânzările totale de maşini electrice în 2024 cu fost de 1.993.102 exemplare, în scădere cu -1,3% faţă de anul 2023, când au fost vândute 2.018.885 unităţi. Iar datorită Marii Britanii şi Norvegiei, cota de piaţă a maşinilor electrice a fost mai mare la nivelul întregii Europe, de 15,4%.
Foto: Cota de vânzări de 15,4%, care revine maşinilor electrice la nivelul întregii reguni europene
Lunile de toamnă au fost mai benefice pentru maşinile electrice, înregistrându-se creşteri frumoase de până la 30% în octombrie, dar luna decembrie a însemnat din nou o scădere, iar la nivelul întregului an aceste maşini n-au putut recupera discrepanţa.
E curios că în Europa plug-in hibrizii nu au crescut în vânzări, cum au făcut-o în China, spre exemplu, vânzările acestor scăzând cu -3,9% în Europa, până la o cifră de 952.058 unităţi. În schimb, au crescut foarte mult modelele hibride fără încărcare la priză, cu tocmai 19,6% până la 4.068.308 unităţi, deci mai mult decât dublu faţă de maşinile electrice.
Dar şi aici există un secret, în această creştere fulminantă a modelelor hibride, şi el constă în faptul că cifra include şi modelele mild hibrid, pe care le au deja aproape toţi producătorii.
Foto: Schema de funcţionare a unui sistem mild hibrid de pe un model Audi
Prin urmare, cifrele confirmă că vânzările maşinilor electrice au scăzut în 2024, atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivelul întregii regiuni europene (EU+EFTA+UK). Scăderea a fost mai mare în UE, de -5,9%, şi mai mică la nivelul întregii regiuni, de doar -1,3%, dar această statistică e elocventă pentru starea actuală de lucruri, când s-a ajuns într-un moment de cumpănă pentru acest maşini, cifrele cărora au trecut de la o creştere tot mai temperată spre o scădere netă. În acelaşi timp, e clar că în interiorul Europei există contraste foarte mari de la ţări care au scăzut drastic în vânzări, până la cele care au crescut foarte mult, deci probabil ar fi cazul unor analize mai profunde separate pe ţări. Însă aceste statistici pot submina sau anula multe planuri măreţe ale unor producători auto privind trecerile complete la modele electrice.