CITIRE ŞTIRE:
Tehnologia luminilor LED ale maşinilor e investigată la nivel guvernamental în Marea Britanie şi riscă interdicţia
15 Ianuarie 2025 - 10:54
Redacţia PiataAuto.md
Probabil oricine a condus un automobil cu lumini LED, inclusiv matriciale, poate spune că această tehnologie e net superioară în iluminarea drumurilor şi e una din evoluţiile cele mai importante în siguranţă şi confort de condus nocturn din cele implementate pe automobile în ultimele decenii. Mai mult ca atât, farurile LED nu doar că au un consum de energie mult mai mic, şi ci au o durată de viaţă mult mai mare, de obicei cât întreaga durată de viaţă a maşinii. Totuşi, în Marea Britanie există un grup de şoferi care vor să organizeze un adevărat LEDexit şi insistă că ea ar fi periculoasă, iar autorităţile au demarat o investigaţie la nivel guvernamental, rezultatele căreia ar putea fi fie invalidarea presupunerilor, fie interdicţia farurilor LED în această ţară.
Motivul investigaţiei oficiale vine dintr-un număr de 216 accidente produse în 2023, cauzate de orbirea cu luminile altor maşini. Mai multe voci din Marea Britanie, inclusiv parlamentarul Graeme Downie, care a susţinut iniţierea investigaţiei, spun că deşi aceste faruri iluminează mai bine drumul pentru şoferi, ele orbesc alţi participanţi la trafic.
Pe lângă asta, asociaţia automobiliştilor din Marea Britanie a făcut un sondaj printre membrii săi, iar 75% dintre aceştia au răspuns afirmativ că au senzaţia că anume prezenţa LED-urilor pe alte maşini contribuie la orbirea în trafic.
O activistă britanică, pe nume Gemma Mooney, a strâns peste 1.300 de semnături de la şoferi pentru o petiţie colectivă pentru interzicerea farurilor LED, declarând că acestea sunt periculoase. Ea mai spune că vrea revenirea la farurilor halogene, care nu strălucesc la fel de mult şi nu creează asemenea pericole pe drum, precum cele pe care ea crede că le creează farurile LED.
Creşterea siguranţei pentru unii din participanţii în trafic, deţinători de maşini cu faruri LED, nu se poate face pe seama scăderii siguranţei pentru ceilalţi participanţi, a mai adăugat parlamentarul Downie. Iar argumentul principal al tuturor sunt cele 216 accidente, în care motivul constatat a fost orbirea cu farurile.
Această părere e contrazisă de un studiu ADAC din Germania din 2020, care a ajuns la concluzia că tehnologia luminilor LED pe maşini e atât de superioară celei cu halogene, încă a recomandat introducerea graduală obligatorie a acesteia pe maşinile vândute în UE. Şi atunci s-au luat în calcul toate criteriile posibile, de la confortul şi oboseala în condus, până la distribuţia lumii pe drum şi alături de drum, consistenţa acesteia, distanţa la care e văzut un obstacol sau alt pericol, dar şi perceperea de către alţi participanţi la trafic.
Mişcarea din Marea Britanie pare să ignore substratul ştiinţific şi nici nu intră mai adânc în cifra celor 216 accidente rutiere, or, dacă aproape toate maşinile lor au LED-uri, nu neapărat că anume ele sunt cauza directă a unor accidente, chiar dacă unul din şoferi invocă drept orbirea drept explicaţie. De asemenea, orbirea ar putea fi cauzată nu de tehnologia LED în sine, ci de modul în care sunt gestionate funcţiile adiţionale, precum faza lungă automată sau aprinderea parţială matricială a LED-urior. Aici ar putea fi o anumită problemă la unii producători, deşi există maşini de peste 10 ani care aproape niciodată nu interpretează greşit traficul din faţă, cu excepţia unor camioane care vin în întâmpinare de după un deal, iar faza lungă nu e deconectată la apariţia în câmpul vizual a luminilor mici din partea superioară a cabinei, ci doar la apariţia farurilor principale. Însă aceste nuanţe sunt o problemă de soft şi poate de senzori în sistemul de automatizare, şi nicidecum nu au legătură cu faptul că luminile sunt LED sau halogene.
De asemenea, la blocurile optice LED e nevoie de menţinerea mai curată a părţii frontale a farurilor, întrucât la depunerea de praf lumina poate deveni mai difuză şi poate crea un uşor efect de iluminare, iar acest lucru e cunoscut şi anunţat în manualele de utilizare de mai bine de un deceniu. Totodată, acelaşi lucru e valabil şi cu zăpada, care se poate depune mai uşor pe ele, întrucât ele nu au pierderi similare de căldură, iar sticla frontală nu e la fel de caldă ca la halogene, pentru a o topi.
Dincolo de asta, însă, să se încerce revenirea la halogene, invocându-se vreo problemă cu tehnologia LED pare o mişcare cel puţin bizară.