(VIDEO) Un mecanic din România a arătat cum se schimbă distribuţia la un motor 1,0 TSI de 3 cilindri de pe o Skoda Octavia, care nu trebuie schimbată niciodată, conform producătorului
3 Ianuarie 2025, 19:12 Redacţia PiataAuto.md
Motoarele mici turbo, cu 3 cilindri, sunt văzute deseori ca o soluţie de compromis pentru parametri oficiali de ecologie sau ca o reducere de costuri din partea producătorilor. Foarte multe dintre aceste motoare din lumea auto s-au dovedit a consuma în practică aproximativ la fel ca unul cu 4 cilindri, ceea ce înseamnă că şi emisiile reale au fost similare, iar durata de viaţă a multora dintre ele arareori trece de 180-200 mii km. Pentru unele dintre ele producătorii ajung chiar să nu recomande schimbarea distribuţiei deloc pe toată durata de viaţă a motorului, iar aici e firesc să ne întrebăm dacă distribuţia e atât de longevivă sau dacă durata de viaţă a motorului e calculată a fi atât de mică. Ei bine, de curând un mecanic din România a arătat cum se schimbă distribuţia la un motor 1,0 TSI de 3 cilindri de pe o Skoda Octavia, motorul fiind exact unul din cele pentru care producătorul declară că distribuţia nu trebuie schimbată niciodată.
Maşina e fabricată în 2018 şi a reuşit să adune pe odometru 183 mii km. Dar aparent motorul a rezistat într-o stare foarte bună şi tocmai de asta proprietarul şi-a dorit să facă benevol un schimb de distribuţie, pentru a-i garanta o bună funcţionare şi mai departe.
Aici e la fel de curios că distribuţia cu o asemenea durată de viaţă nu e una pe lanţ, ci pe curea. Şi se pare că ea a rezistat neaşteptat de bine cei 183 mii km de până acum.
Spre deosebire de EcoBoost-ul de 1,0 litri de la Ford, care are o curea de distribuţie umedă, scăldată uşor în ulei, cureaua de aici e uscată şi-şi păstrează integritatea mai bine. Şi asta chiar dacă pare să ocupe doar jumătate din spaţiul roţilor dinţate ale arborilor cu came.
O parte constructivă foarte curioasă de sub capota acestei Octavia e prezenţa unor piese metalice mari, de circa 15-20 cm, care servesc drept o punte de legătură între elementele de structură a caroseriei şi motorul foarte mic.
Asta se întâmplă tocmai pentru că acest propulsor e atât de compact încât nu putea fi prins prin elemente de fixare obişnuite, aşa că inginerii VW au trebuit să conceapă aceste plăci bizare pentru a susţine motorul pic pe centru.
Motorul avea urme de ulei în partea superioară, dar acestea par să fi provenit de la o turnare neatentă de ulei în motor. În rest, starea acestuia părea foarte bună pentru un propulsor de 3 cilindri cu 183 mii km parcurşi.
Desigur, s-au schimbat şi rola de întindere, şi pompa de apă, odată cu distribuţia. Deci, se pare că acest exemplar de Octavia 1,0 TSI a avut parte de o exploatare ceva mai cu grijă şi a ajuns cu o stare foarte bună a motorului său de 3 cilindri la aceste cifre de parcurs.
În fine, odată cu distribuţia a fost schimbat şi uleiul în cutia de viteze DSG, iar mecanicul a indicat şi schimbarea separată de ulei în cutie, apoi şi în blocul de valve Mechatronik.
Partea curioasă e că buşonul pentru această operaţiune e amplasat sub demaror, care trebuie demontat înainte de asta. Deci, prin asta s-a exclus ideea că cineva ar putea să-şi facă foarte simplu în condiţii obişnuite de garaj acest schimb de ulei.
La final, mecanicii îşi expun părerea că motorul 1,0 litri TSI de 3 cilindri e ceva mai fiabil decât propulsoarele comparabile de la alte mărci concurente.