(VIDEO) Un youtuber a arătat cum e să conduci o Tesla Model 3 la temperaturi de -40 grade Celsius şi mai jos în Alaska şi să înnoptezi în ea

7 Ianuarie 2025, 18:39
Redacţia PiataAuto.md
De obicei scandinavii sunt cei care fac tot felul de experimente curioase cu maşinile electrice, testându-le în condiţiile climei lor nordice. Dar până şi în regiunile scandinave temperaturile de -40 grade şi mai jos sunt o raritate. Un youtuber din SUA, însă, a decis să experimenteze lucrurile în condiţii şi mai dure şi a ales să meargă în Alaska în cea mai rece perioadă a anului, trecând prin zone ceva mai din interiorul continentului, acolo unde temperaturile ajung la cifre la -40 grade Celsius şi chiar mai jos.
Youtuber-ul pretinde că maşina sa a avut de înfruntat condiţii de -53 grade Celsius dacă se ia în considerare temperaturi mai rece a aerului de întâmpinare, dar temperatura aerului staţionar din video pare să fi ajuns totuşi la o valoare de între -39 şi -41 grade Celsius, şi nu mai jos de atât. Însă şi asta e o temperatură suficient de rară şi de extremă ca să ofere un context foarte interesant al felului în care poate funcţiona o maşină electrică precum Tesla Model 3.
Modelele Tesla sunt printre cele mai pregătite din lume să funcţioneze în asemenea condiţii, în primul rând datorită celui mai avansat sistem de management termic al bateriei, care nu lasă bateria să se răcească atât de mult, încât să ajungă şi ea la -30 sau -40. Iar asta păstrează maşina funcţională, pentru că altfel o baterie răcită până la -40 în celulele ei, dacă acestea sunt litiu-ion cu electrolit lichid, poate deveni nefuncţională pe o anumită perioadă.
Pe lângă asta, Tesla are regim de recuperare inteligentă a căldurii din toate componentele posibile. Căldura rezultată de la încărcarea bateriei, chiar şi cea rezultată de la încălzirea ei, nu a fi pur şi simplu disipată, ci va fi folosită în alte zone ale maşinii unde e necesară ea, inclusiv sistemul de climatizare dacă e cazul.
Maşina are încălzire în habitaclu pe bază de pompă de căldură, iar în condiţiile extreme din video-ul de mai jos această pompă de căldură reuşea să asigure maxim 15 grade Celsius în interior, lăsând habitaclul destul de rece. Motivul principal, cel mai probabil, e faptul că cea mai mare parte a căldurii era direcţionată spre menţinerea unei temperaturi optime a bateriei.
Desigur, şi viteza de încărcare a staţie era mai mică, iar aici e greu de spus dacă asta era puterea disponibilă de la staţie sau maşina limita această putere în funcţie de cât permitea temperatura bateriei. Cert e că la un moment dat maşina aflată la priză nu mai aduna procente în baterie, din cauza faptului că tot ce trăgea din staţie folosea pentru încălzirea bateriei şi a habitaclului.
Însă aici, cel mai probabil, dacă maşina ar fi fost lăsată suficient timp încât să-şi aducă bateria la temperatura corectă, la fel ca habitaclul, pe urmă ar fi recuperat în viteza de încărcare.
Fireşte, autonomia maşinii a avut de suferit. Dar ar fi onest să spunem că şi o maşină cu combustie consumă mai mult la asemenea temperaturi şi are autonomie mai mică. Doar că acolo nu e nevoie de consum adiţional de energie pentru căldură, întrucât e folosită căldura reziduală a motorului. Aici, însă, youtuber-ul a consumat 35% din baterie în primele 30 de mile, deci 48 km parcurşi. Iar autonomia declarată a maşinii e de circa 315 mile pentru întreaga capacitate a bateriei, ceea ce e puţin peste 500 km.
Problema e că aceste prime simptome au fost observate la doar -8 grade Celsius, la începutul călătoriei. Deci e clar că la -40 lucrurile au fost mult mai drastice.
Atât de drastice, încât youtuber-ul n-a putut risca să doarmă o noapte întreagă în maşina sa cu climatizarea pornită, fără a încărca, întrucât era convins că bateria ar fi fost complet descărcată la o anumită etapă pe parcursul nopţii şi maşina ar fi rămas rece şi imobilizată apoi. Aşa că şi-a setat alarma pentru a conectat din nou maşina la încărcare pe timp de noapte în mijlocul pustietăţilor reci din Alaska.
Nici staţiile din Alaska nu erau cele mai prietenoase, unele din ele consumând doar câte 25 minute până la descărcarea aplicaţiilor necesare pentru încărcare. Iar una din ele permitea încărcarea doar până la 80% a maşinilor. Genial, când e vorba e o călătorie lungă prin zone cu atât de puţine staţii.
O încărcare a costat 49 dolari pentru a face plinul la baterie, iar când te gândeşti că asta e suficient doar pentru maxim 200 mile, adică până spre 300 km, nu e tocmai un preţ foarte accesibil.
O mare parte a călătoriei temperatura a fost de -38 grade Fahrenheit, echivalent cu -39 grade Celsius. Iar asta a făcut toată experienţa şi mai interesantă. Iar cel mai important e că, în ciuda tuturor provocărilor, experienţa a reuşit până la urmă.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
2,412
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!