(VIDEO) Unul din cei mai reputaţi jurnalişti auto din SUA critică dur noua Toyota Land Cruiser Prado, mai ales în comparaţie cu precedentele generaţii
1 Ianuarie 2025, 16:49 Redacţia PiataAuto.md
Noua generaţie Toyota Prado e un model care a revenit la o siluetă rectangulară de offroader, a adoptat un design mult mai plăcut proporţionat şi promite calităţi de trecere la înălţimea numelui legendar pe care-l poată. Dar Jason Cammisa, unul din cei mai reputaţi jurnalişti auto din SUA, are o perspectivă foarte diferită de tendinţele generale pentru acest model, criticându-l dur în comparaţie cu predecesorii săi şi chiar ajungând să argumentele de ce noul model e oarecum nedemn în raport cu calităţile generaţiilor precedente.
La început, poate părea că toate impresiile lui Jason vin din uşoara încurcătură pe care Toyota o are în gama Land Cruiser, prin existenţa modelelor mari şi confortabile, în paralel cu modelele mai compacte. În prezent, modelul mare, confortabil şi chiar luxos e Land Cruiser 300, în timp ce noul Land Cruiser Prado e modelul mai compact, mai practic şi un pic mai utilitar.
Doar că Toyota mai are o mulţime de versiuni de Land Cruiser, inclusiv modelul Land Cruiser 70 pe care-l produce ca vehicul utilitare pentru unele regiuni. Şi problema e că unele modele n-au fost prezente pe toate pieţele consecvent, în toate generaţiile lor, iar cei care văd azi acest Land Cruiser Prado, s-ar putea nici să nu cunoască ultimele două generaţii de Prado, spre exemplu, şi să-l considere pe actualul Land Cruiser Prado ca un succesor pentru marele Land Cruiser cu motoare V8. E cât se poate de complicat, aparent, dar fanii Toyota ştiu de obicei aceste diferenţe, şi le ştie şi Jason, deci analiza lui nu e una care e influenţată de această confuzie.
Totuşi, în istoria modelului mai degrabă versiunea mare şi luxoasă e o deraiere de la normal spre un segment mai luxos, iar adevăratul spirit Land Cruiser era anume în talia de model mediu, cu o geometrie mai bună şi cu capacităţi de trecere foarte bună. Deci, cumva şi modelul actual dă toate motivele de a fi comparat cu modelele istorice.
Modelul de referinţă pentru SUA e Land Cruiser 80, care şi-a căpătat o reputaţie de a fi scump pentru că e construit să fie indestructibil şi fiabil până la absolut. E memorabil pentru americani, pentru că e singurul care a fost vândut acolo cu adevărat.
Dar Cammisa şi-a amintit şi de începuturi, şi de faptul că prima generaţie Land Cruiser a fost cea care a schimbat percepţia americanilor despre maşinile japoneze, fiind excepţional de durabilă şi capabilă.
Apoi au venit modele derivate în două linii separate, iar americanii au văzut Land Cruiser 60 ca un model care şi-a încercat succesul pe piaţa lor. Maşina a fost la fel de capabilă şi durabilă, dar avea un interior mult mai luxos şi mai bine echipat. Iar japonezii au înţeles că se pot mândri cu durabilitatea, aşa că anunţau în spoturi că vom şti cât rezistă acestea când se va uza primul şi va veni cu vreo defecţiune.
Apoi a venit Land Cruiser 80, care a fost construit pentru a fi şi mai luxos, şi mai longeviv. Motorul era construit să reziste multiple posibile supraîncălziri, iar rezistenţa implantată era de minim 900.000 km. Însă, realitate, aceste maşini mergeau cu uşurinţă şi 1,5 milioane km şi chiar mai mult.
Tot atunci, însă, a apărut şi fratele geamăn din gama Lexus, modelul LX 470, care era şi mai luxos în ambianţa interioară. Apoi aceste două modele s-au transformat în Land Cruiser 100 şi Lexus LX 570, ambele cu motoare V8. Cele două modele au fost urmate mai apoi de Land Cruiser 200 şi Lexus LX 570, şi de această dată echipate cu motoare V8, cu mici excepţii pentru Land Cruiser.
Însă odată cu această dualitate de modele imaginea modelului s-a disipat între cele două mărci, aşa că acum Land Cruiser 300 nu mai e vândut în SUA, ci doar paralela sa din gama Lexus. Prin urmare, acum, la lansarea lui Land Cruiser Prado, partea de Prado nici nu mai e prezentă în SUA, modelul având numele simplu de Land Cruiser. Într-un asemenea context, şi dacă ne mai amintim că ultimele generaţii de Prado n-au fost vândute în SUA, nu e de mirare că americanii percep acest noul model ca un succesor pentru Land Cruiser 60, 80, 100 şi 200.
Însă jurnalistul american spune că, deşi în offroad maşina e superbă, cu diferenţiale blocabile şi o geometrie excelentă, pe asfalt ea nu e deloc încântătoare. Motorul e unul cu doar 4 cilindri, care vibrează foarte tare şi îţi dă impresia că unul absolut insuficient pentru acest model. Land Cruiser a fost întotdeauna motorizat cu generozitate, pentru a trece provocările fără efort. Noul model, cu motorul său de 4 cilindri, urlă jalnic în turaţii înalte în timp ce încearcă să facă lucrurile pe care le doreşti de la el.
Interiorul e impropriu pentru o maşină de 77 mii dolari, la fel ca şi senzaţii de la motor, zice Cammisa. Şi dacă interiorul simplu poate fi iertat, atunci motorul cu 4 cilindri sună stricat, chiar şi pentru standardele motoarelor obişnuite de 4 cilindri, mai spune jurnalistul.
Acesta vibrează foarte mult la turaţii normale, încât până şi volanul transmite aceste vibraţii. La turaţi mari, electromotorului din sistemul hibrid nu mai poate ajuta, în schimb bateria pentru acest sistem a consumat o bună parte din portbagaj. Un fiasco total, zice Cammisa.
Paradoxul e că acest nou model chiar e mai mare în dimensiuni decât era Land Cruiser 200, deşi nimeni n-ar spune asta.
Şi aici vine explicaţia că totuşi actualul Land Cruiser e de fapt un Prado şi are o paralelă în gama Lexus prin modelul GX, nu LX.
Iar marea surpriză e că tocmai Lexus GX e exact ceea ce ar fi aşteptat pasionaţii să fie Toyota Land Cruiser. Are un motor V6 rafinat, fiecare bucşă de suspensie e mult mai bună, interiorul musteşte de calitate a materialelor. Chiar şi lipsa unui sistem hibrid îi vine în beneficiul portbagajului. Şi paradoxul e că noul GX poate avea o diferenţă de preţ neglijabilă în SUA.
Prin urmare, concluzia finală e că Land Cruiser Prado e departe de orice aşteptări ale pasionaţilor, iar rezolvarea vine doar de la Lexus, care e singurul care întruneşte calităţile unui adevărat Land Cruiser.