CITIRE ŞTIRE:
VW s-a răzgândit şi nu va mai lansa modelul electric ID.7 în America de Nord, întrucât ar avea şanse mici de succes în contextul actual
29 Ianuarie 2025 - 12:36
Redacţia PiataAuto.md
VW ID.7 a fost conceput de germani drept unul din modelele electrice de bază, cu care marca trebuia să genereze vânzări de volum mare. Maşina a fost concepută într-o perioadă în care VW anunţa că Passat a fi pensionat întâi în caroserie sedan, iar apoi şi în break, iar ID.7 urma să devină succesorul electric al acestuia şi să prindă popularitate globală, într-un segment cu mare potenţial. Când a fost lansat în Germania, însă, modelul şi-a afişat un preţ exorbitant de aproape 60 mii euro, arătând în mod clar că e ceva în neregulă cu evoluţia preţurilor la VW. Apoi, germanii au decis să păstreze Passat Variant, inclusiv diesel, iar acesta încă înregistrează vânzări bune în Europa şi mai ales în Germania, ceea ce mai scade din vânzările potenţiale ale lui ID.7. Chiar şi aşa, cifrele lui ID.7 nu sunt rele în Europa, existând pieţe unde modelul e bine vândut, iar mai multe teste îl tot apreciază drept unul bine cizelat la tehnologia sa. Însă se pare că VW nu are încredere în succesul acestui model în America de Nord şi a decis că nu-l va mai lansat acolo. Iar pentru asta există cel puţin câteva motive.
VW a planificat în mod clar să lanseze modelul în SUA, aducându-l în 2023 la salonul auto de la New York şi promiţându-l pentru lansare de piaţă în anul 2024. I-a omologat şi autonomia oficială la agenţia EPA, care trebuia să treacă de 300 mile, apropiindu-se de echivalentul a 500 km, într-un regim mult mai strict de măsurare. În 2024 modelul nu a fost lansat, însă. Iar cei de la VW America spunea că o lansare ar fi posibilă în 2025, însă menţionau că totul depinde şi de cererea de pe piaţă.
Dar acum cei de la VW au confirmat oficial că s-au răzgândit şi au decis să nu mai lanseze deloc ID.7 în America de Nord, invocând drept motiv vânzările mai slabe pentru modelele electrice şi o piaţă volatilă.
Însă volatilitatea pe care o menţionează germanii nu vine direct dintr-o volatilitate a preferinţelor cumpărătorilor, ci din faptul că subvenţiile mari pentru maşinile electrice, introduse în trecut de administraţia Biden şi Actul de Reducere a Inflaţiei, au în faţă o foarte probabilă anulare de către noua administraţie Trump. Când acest lucru se va întâmpla, preţul de facto al maşinilor electrice va ajunge inevitabil să crească în SUA. Iar germanii se pare că au tergiversat lansarea tocmai pentru că au aşteptat rezultatele alegerilor şi o claritate a direcţiei din SUA. Mai ales că ID.7 ar fi trebuit să ajungă a fi produs şi în America de Nord, iar asta ar fi presupus investiţii adiţionale în producţie.
Preţul lui VW ID.7 în SUA, fără subvenţii, ar fi trecut de 60.000 dolari SUA, pornind de la circa 62 mii, ceea ce avea să-l facă să concureze foarte greu cu alte modele electrice populare de acolo, precum cele de la Tesla. Paradoxul e că până şi BMW i4 începe în SUA de la 57.900 dolari, şi e un model cu cifre bune de vânzări.
Deci nu există nicio justificare raţională ca un VW ID.7 să coste mai mult decât un BMW i4, atât timp cât nu e cu nimic mai bun, nici măcar la tehnologie, deşi e mai târziu lansat. Iar i4 în versiune incipientă are 335 CP, deci e mai dinamic şi mai plăcut în condus. Prin urmare, e clar că ID.7 ar fi înfruntat o concurenţă dură pe piaţa din SUA.
Pe lângă asta, VW e la o etapă avansată de pregătire a viitoarelor modele cu tehnologie Rivian şi lansarea eventual a unor modele cu acea tehnologie ar putea reprezenta o variantă de investiţie mult mai sigură pentru germani în SUA.
Cert e că noua decizie taie şi mai mult din potenţialul de succes al lui VW ID.7 şi un model care trebuia să devină unul din principalii generatoare de vânzări pentru germani se transformă într-unul disponibil doar regional.