BMW a dezvăluit noi detalii curioase din ingineria lui M3 electric şi a devenit clar că acesta va fi cel mai fascinant model electric creat vreodată
17 Februarie 2025, 09:29 Ilie Toma
BMW a dezvăluit azi noi detalii curioase din ingineria noului M3 electric, de această dată pe baza unui prototip mult mai aproape de versiunea de serie a viitorului model, numit Vision Driving Experience, prototipul fiind în mare parte construit pe noua platformă tehnică Neue Klasse. În dezvăluirile anterioare, inginerii ne arătaseră prototipuri create pe baza lui M2 actual, apoi şi pe baza unui i4, însă de această dată cei din divizia M au prezentat acest prototip avansat şi chiar l-au condus pe circuit cu câţiva invitaţi din afara companiei. Detaliile inginereşti dezvăluite azi, însă, ne spun clar că BMW îşi doreşte să eclipseze orice model Tesla din gama Plaid sau Performance, orice model chinezesc din lumea noastră. De fapt, a devenit clar că noul M3 electric va fi cel mai fascinant model electric creat vreodată, până în momentul lansării sale!
E o afirmaţie ambiţioasă, care trebuie să fie susţinută şi de argumente de neclintit. Şi aceste argumente sunt prezente. În primul rând, dacă până acum cei de la BMW M ne spuneau despre viitorul M3 că acesta va avea peste 1.000 CP şi 4 electromotoare, azi aflăm că de fapt, puterea cumulată a fi de peste 1 MW, ceea ce echivalează cu minim 1.360 CP!
E o putere imensă, ce a fi însoţită de un cuplu imens de 18.000 Nm la roţi! E posibil ca acest cuplu să fie rezultatul unor multiplicări datorată trecerii prin reductoare de raport, prin care fiecare electromotor îşi transmite puterea roţilor, dar cifra e oricum absolut imensă!
Un alt detaliu ingineresc absolut fascinant e totodată şi consecinţa unei puteri atât de mari a fiecărui electromotor. Dacă maşina are 4 electromotoare, câte 1 la fiecare roată, iar puterea lor cumulată de propulsie e de minim 1 MW, aceeaşi putere poate fi aplicată şi la decelerare, prin regenerare. Paradoxul e că această forţă de 1 MW la frânare poate fi suficientă pentru frânarea completă a unei asemenea maşini, iar astfel frânele convenţionale aproape că nu mai sunt necesare şi toată frânarea poate avea loc prin cele 4 electromotoare, totodată recuperându-se cantităţi imense de energie.
Chiar dacă prezumăm că viitorul M3 electric va avea o masă proprie de 2 tone, la o asemenea greutate forţa de frânare necesară ar fi de circa 900 kW. Dacă luăm în calcul masa totală, cu tot cu sarcina utilă de la bord, de 2.500 kg, atunci forţa necesară de frânare ar fi de circa 1.125 kW. Asta înseamnă că aproape întotdeauna electromotoarele lui M3 electric vor putea asigura toată forţa necesară de frânare, chiar şi pe circuit.
Şi inginerii BMW confirmă asta prin faptul că anunţă integrarea pentru prima dată a funcţiei de accelerare şi frânare, cu regenerare până la oprirea completă. Faptul că aceleaşi motoare pot trece pe neobservate de la accelerare le regenerare şi frânare a deschis maşinii un întreg orizont nou prin care e controlată, roţile fiind dirijate separat şi intuitiv în viraje, pentru a gestiona care din ele recuperează mai intens şi care revine prima la accelerare, iar astfel maşinii i se imprimă o traiectorie de o precizie uimitoare.
Inginerii BMW spun că această funcţie şi acest comportament al maşinii îi adaugă atât de multă precizie şi instantaneitate în reacţii, încât pot spune că e una din cele mai impresionante elaborări pentru dinamismul vehiculelor de la inventarea roţii încoace!
Această integrare sporeşte eficienţa consumul de energie cu 25%, întrucât se recuperează mult mai multă energie înapoi în baterii. Practic toată, dacă e să vorbim despre faptul că frânele mecanice de fricţiune aproape că nu mai sunt necesare. Ele vor exista, şi maşina va avea plăcuţe, etriere şi discuri, dar BMW spune că doar în situaţii de frânare de urgenţă sau într-o frânare tot de urgenţă pe circuit, după o manieră atipică, ar fi nevoie de ele. În rest, în cel puţin 98% din cazuri nu va fi nevoie de intervenţia frânelor mecanice. Şi M3 va putea face tururi complete pe circuit frânând doar cu electromotoarele.
O altă noutate inginerească fascinantă e prezenţa a 5 ventilatoare puternice pentru a genera efecte aerodinamice active, prin crearea de forţe de apăsare. Patru ventilatoare vor fi amplasate în zona fiecărui montant, localizarea celui de-al 5-lea fiind neclară deocamdată, iar rolul lor va fi ca prin sucţiunea curenţilor aerodinamici să creeze forţă de apăsare chir şi atunci când maşina e statică, sau când trece un viraj la viteză mai mică.
E un principiu similar celui aplicat de McMurtry, acea maşină electrică britanică de 1.000 kg şi 1.000 CP, care are ventilatoare uriaşe, datorită căreia poate crea o forţă de apăsare de 2.000 kg.
Foto: McMurtry, maşina cu ventilatoare imense pentru generarea unei forţe de apăsare de 2.000 kg
BMW M3 electric, însă, va avea o forţă de apăsare de 1.200 kg generată de acest sistem de ventilatoare, iar astfel va putea trece virajele absolut lipit de asfalt. Magia acestei funcţii de aerodinamică activă e că maşina e apăsată în jos ca un cu 1.200 mai grea, însă efectul advers al greutăţii excesive, manifestat prin forţe centrifuge imense, lipseşte, pentru că masa propriu-zis a vehiculului rămâne neschimbată, iar vectorul acestui sistem acţionează doar în jos, nu şi spre partea laterală a unui viraj.
Iar asta i-a permis noului BMW M3 electrică să genereze forţe laterale în viraje de 3G! Actualul M3 G80 ajunge teoretic până la 2G, dar în cele mai multe cazuri din viaţa reală va avea sub 2G. Aşa că saltul spre 3G realizat de viitorul M3 electric, datorită acestei sistem aerodinamic activ e unul impresionant, care schimbă semnificativ limitele fizice ale maşinii.
Tot comportamentul maşinii pe partea de dinamism va fi gestionat de un super computer de mare putere. Pe lângă el va mai exista încă un super computer ce va gestiona sisteme de condus semi autonom sau autonom. Un al treilea super computer va gestiona sistemul multimedia, climatizarea şi alte funcţia de control. Iar al patrulea şi ultimul a gestiona iluminarea interioară şi exterioară şi funcţia de acces în vehicul. Prototipul are până şi jante iluminate, dar acest elemente e posibil să dispară de pe modelul de serie.
Iar fanii nu mai au mult de aşteptat până la dezvăluirea noului BMW M3 electric, întrucât acesta va debuta la sfârşitul lunii aprilie, la salonul auto de la Shanghai. Însă detaliile dezvăluite azi prefaţează în mod clar un model electric care va eclipsa orice Tesla, orice Lucid, orice Zeekr sau alte maşini chinezeşti.
Cel mai probabil, ceea ce vedem aici e şi rezultatul colaborării cu Rimac şi a pasiunii personale a fondatorului companie croate, Mate Rimac, pentru BMW. Inginerii BMW spun că noul model e dezvoltat complet pe interior şi ar putea fi aşa. Dar până şi faptul că există un acord oficial între BMW şi Rimac prin care croaţii vor produce baterii de înaltă performanţă pentru BMW şi le vor livra pentru modelele Neue Klasse, a făcut posibilă integrarea unor asemenea performanţe de 1 MW putere pe o asemenea maşină compactă, or, de obicei limitarea cea mai mare vine de la baterii. Acum această limitare nu mai există, în mod clar, pentru că maşina a făcut un salt tehnologic imens. Şi dacă la un hypercar ca Rimac Nevera o putere de 1.914 CP pare impresionantă, atunci la un BMW M3 electric mult mai compact o putere de minim 1.360 CP e de-a dreptul fenomenală şi e rezultatul unei inginerii absolut fascinante!