Cel mai mare supercomputer din lume va fi construit în Franţa şi va consuma atât de multă energie, încât va avea nevoie de o centrală nucleară proprie

12 Februarie 2025, 22:14
Redacţia PiataAuto.md
Acum 10-20 de ani, istoriile despre computere care ocupau etaje sau chiar edificii întregi erau povestite de obicei despre primele computere din secolul XX. Însă acum, odată cu inteligenţa artificială sau cu computerele cuantice, necesitatea puterii de procesare în acest domeniu a crescut enorm, încât e nevoie de grupuri imense de procesoare performante, iar supercomputerele responsabile de inteligenţa artificială ajung să ocupe edificii. În Franţa va fi construit un asemenea supercomputer, care este anunţat drept cel mai mare din lume şi care va consuma atât de multă energie, încât va avea nevoie de o centrală nucleară proprie.
Supercomputerul va fi construit de compania britanică Fluidstack, printr-un acord special cu Franţa, anunţat de însuşi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ca o decizie de importanţă strategică primordială, pentru a pune Franţa în fruntea ţărilor inovatoare în inteligenţa artificială.
Supercomputerul va fi dedicat antrenării şi operării modelelor de inteligenţă artificială şi a reprezenta o investiţie uriaşă de 10 miliarde de euro. Puterea de procesare va fi atât de mare, încât consumul total de energie a ajunge la 1 GW în anul 2028, când e programată lansarea în operare completă.
Cifra de 1 GW reprezintă puterea electrică permanentă, 24 ore din 24, 7 zile din 7, pe care Franţa va trebui să o asigure pentru noul supercomputer. Ca să înţelegem ce înseamnă asta, întreaga Republica Moldova arareori atinge 1 GW de putere consumată în orele de consum maxim, iar de obicei consumă doar 60% din această cifră, toată ţara.
Puterea de 1 GW e echivalentul puterii totale nete a unui reactor nuclear din cele lansate în operare în ultimii vreo 25 de ani, deşi în prezent există deja reactoare mai puternice, de până la 1,4-1,7 GW.
Conform acordului, noul supercomputer va trebui să fie alimentat cu electricitate exclusiv venită din surse nucleare. Franţa e liderul absolut în lume la cota de electricitate produsă din surse nucleare şi e şi unul din cei mai mari exportatori în Europa. În prezent, Franţa are 57 de reactoare funcţionare, care totalizează o putere totală electrică de 63 GW. Aceste reactoare acoperă 62% din generarea de electricitate din ţară.
La o etapă iniţială, noului supercomputer îi a fi alocat 1 GW din cei 63 GW produşi de actualele hidrocentrale. Dar în timp va fi nevoie de un nou reactor dedicat, pentru a nu lua din cantitatea de energie cu zero CO2 utilizată în alte domenii sau exportată. Totuşi, şeful Fluidstack, Cesar Maklary, a menţionat că până şi o tăiere de 1 GW din exporturile actuale va însemna că „Franţa nu va exporta electricitate, ci inteligenţă”.
O atitudine entuziasmată a avut-o şi preşedintele Macron, spunând că datorită acestui proiect Franţa va avansa enorm pe toate domeniile cheie ce pot folosi această tehnologie, începând de la medicină şi IT până la apărare şi domeniul spaţial.
Un consum constat de 1 GW de electricitate înseamnă un consum anual de 8,76 TWh de electricitate, ceea ce reprezintă şi circa 17% din consumul anual de electricitate al României.
3
83,556
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!