China a creat primul robot umanoid care va înlocui meşterii de finisaje interioare în construcţii şi muncitorii specializaţi în lustruire de înaltă precizie în fabrici
14 Februarie 2025, 22:42 Redacţia PiataAuto.md
Trăim într-o perioadă de dezvoltări şi lansări frecvente de roboţi umanoizi, încât aproape că nu trece nicio lună fără un nou robot tot mai performant anunţat. În această săptămână e deja al doilea robot anunţat, întrucât doar ieri scriam despre noul robot umanoid HMND 01 lansat de un start-up britanic şi tot acolo treceam în revistă toţi roboţii umanoizi lansaţi în ultimul an. Azi, însă, vorbim despre un nou robot lansat în China de compania Stial, după ce a cumpărat un alt start-up chinez pe nume STFcore, cel care dezvoltase o tehnologie avansată de senzori 6D. Anume aceşti senzori au fost crucial în a crea noul robot, numit Stial Steven, care e specializat în lucrări de lustruire de înalte precizie, polizare, şi alte lucrări care presupun asigurarea unor finisaje perfecte, plane sau curbate.
Teoretic, noul robot va putea înlocui şi muncitorii din construcţie, care sunt specializaţi în finisaje interioare, şi a munci astfel la o calitate a unor suprafeţe geometrice plane până la absolut. Şi probabil va munci şi mult mai repede, fără întârzieri şi sărbători, şi fără multe alte caracteristici care le sunt atribuite adeseori muncitorilor la asemenea lucrări.
Însă creatorii robotului pun un accent mult mai mare pe perspectiva industrială a robotului, într-o mulţime de lucrări ce presupun lustruirea şi polizarea unor suprafeţe, inclusiv a obiectelor mici ce necesită precizie mare, dar şi a maşinilor, spre exemplu, care ies pe linia de asamblare şi au nevoie de retuşări şi lustruiri de caroserie.
Până acum, deşi aproape toate procesele sunt robotizare în fabricile moderne, lucrările de polisare erau făcute manual, întrucât la ele e nevoie de simţirea foarte fină a forţei de apăsare corecte. Dacă se apasă prea mult, se produc eroziuni şi defecte în stratul de vopsea, dacă se apasă prea puţin, efectul devine nul. Iar acele braţe robotizate industriale şi chiar roboţii umanoizi au de obicei dificultate cu sesizare acestei forţe de apăsare, întrucât ei pot simţi prin senzorii lor dacă au atins o suprafaţă sau nu, dar nu şi cât de puternic o apasă.
Noul robot poate simţi şi forţa de apăsare datorită acelor senzori 6D, menţionaţi mai sus, mai precişi decât oricare alţii de acest tip din industrie, iar asta face o diferenţă enormă, întrucât el poate astfel să asigure forţa perfectă de apăsare, primind întotdeauna un feedback prin acei senzori. Şi pe baza acestei informaţii şi sesizării formei suprafeţei la care se lucrează, robotul îşi face nenumărate ajustări în fiecare clipă, pentru a lustrui toată suprafaţa necesară, orice formă şi dimensiune ar avea ea.
Asta înseamnă că acest robot poate nu doar lustrui corect capota unei maşini, spre exemplu, sau tencui un perete, şlefuindu-l la perfecţiune la final, ci şi opera cu precizie impecabilă în industrii precum cea aerospaţială sau producătoare de semiconductori, lentile sau sticlă, unde precizia cerută e una la care alţi roboţi nu puteau spera să ajungă până acum.
Ca să asigure o muncă la precizia corectă, noul robot Steven are mişcările mâinii foarte apropiate de cele umane, chiar şi diapazonul fiecărei articulaţii fiind similar.
Pe lângă asta, robotul sesizează mediul ambiant vizual şi auditiv şi dispune şi de integrare cu inteligenta artificială.