Chinezii de la BYD au lansat un nou sistem avansat de siguranţă, pe care-l vor oferi până şi pe modele mai ieftine de 10.000 dolari, însă proprietarii vor oferi date în schimb

12 Februarie 2025, 11:27
Ilie Toma
Chinezii de la BYD au lansat un nou sistem integrat de asistenţi de siguranţă, numit „God’s Eye”, pe care-l vor implementa pe toate modelele lor, inclusiv pe cele mai accesibile dintre ele, vândute la preţ de sub 10.000 dolari. Şi asta în timp ce mulţi alţi producători ar taxa sume de 10 mii dolari doar pentru a avea toate componentele acestui sistem bifate în lista de opţionale pe unele maşini. Cei de la BYD au fost uneori criticaţi chiar şi pe piaţa internă că ar fi rămas niţel în urmă la echipările de siguranţă faţă de alţi producători interni mai mici şi chiar mai noi, iar acum BYD a făcut o mişcare de graţie, care să oprească toate aceste critici şi care să ofere mai mult decât ar fi aşteptat oricine.
Totuşi, şi în cazul lui BYD vor exista diferenţe dintre ce va conţine God’s Eye pe modelele cele mai ieftine, faţă de cele mai scumpe, însă până cel incipient e impresionat în ceea ce conţine. Vor exista trei nivele ierarhice, A, B şi C, ultimul fiind cel incipient, B mai superior, iar A fiind sistemul de top.
Şeful BYD, Wang Chuanfu, anunţând noul sistem

God’s Eye C va conţine un cluster de 3 camere integrate în zona parbrizului, are vor funcţiona împreună, completându-se reciproc pentru a percepe imaginile spaţial, 3D, nu doar 2D. Pe lângă asta, sistemul va mai conţine ale 9 camere video, radare cu o lungime de undă de 5 mm şi alte 12 radare cu ultrasunet. Cele 9 camere sunt divizate în 5 camere panoramice, şi 4 pentru vizualizare la 360 grade, iar împreună cu cele 3 camere din faţă, sistemul face uz în total de 12 camere video.
Sistemul e atât de performant, încât sesizează orice obstacol la 360 grade în jurul maşinii, iar în faţă procesează imaginile şi întreaga situaţie în format 3D la 300 metri în faţa maşinii. Precizia celor 12 radare cu ultrasunet ajunge până la o toleranţă de doar 1 cm pentru posibile erori.
Un asemenea arsenal de dispozitive care captează imagini şi scanează în permanenţă tot ce se întâmplă în jurul maşinii şi în interior va avea nevoie de o putere de procesare uriaşă, aşa că sistemul vine echipat cu un computer numit DiPilot 100, cu o putere de procesare de 100 TOPS.
E o putere uriaşă, cu multe rezerve de procesare chiar dacă luăm în considerare multitudinea de surse de date şi procesarea lor în 3D. Pentru comparaţie, un procesoarele M2 de la Apple au fost lansate în 2022 cu o putere de procesare de 15,8 TOPS, iar despre următoarele procesoare viitoare se vorbeşte că vor avea până la 38-40 TOPS, unitatea TOPS reprezentând trilioane de operaţii pe secundă.
De ce ar avea nevoie acest sistem de siguranţă de pe modelele BYD de o asemenea putere de procesare? Pentru că el e pregătit deja pentru viitoare actualizări care să-i permită procesarea condusului autonom, pe de o parte, iar acolo e nevoie de putere mare de procesare în timp real, fără latenţe. Iar pe lângă asta, sistemul va procesa date şi le va încărca aproape constant pe un server cloud al celor de la BYD, unde datele de la milioane de maşini vor fi corelate şi vor fi procesare cu ajutorul noului DeepSeek, deci noul produs de inteligenţă artificială lansat de chinezi de curând.
Pe lângă sistemul de bază God’s Eye C, descris mai sus, următorul nivel ierarhic, God’s Eye B, va mai adăuga în sistem şi un senzor LiDAR şi el a ajunge pe câteva modele din vârful ierarhic BYD şi Denza. Sistemul va avea o putere de procesare de 3 ori mai mare, de 300 TOPS.
Iar sistemul de top absolut, God’s Eye A, e rezervat doar mărcii de top Yangwang şi el include 3 senzori LiDAR în loc de unul, iar odată cu asta şi o putere de procesare de 600 TOPS.
Deci vorbim de sisteme de siguranţă cu un număr impresionant de camere şi senzori, dar cea mai impresionantă e puterea de procesare aici. Ceea ce trebuie să ştim, însă, e că toate aceste maşini vor transmite volume imense de date către cloud-ul BYD, iar maniera de exploatare a acestor de maşini de către proprietarii lor, locurile vizitate, uzanţele lor zilnice şi programul lor, vor fi folosite pentru a antrena inteligenţa artificială Deep Seek.
Prin urmare, da, cumpărătorii unor maşini chinezeşti de doar 9.600 dolari vor primi o siguranţă nemaivăzut de consistentă în lumea auto, siguranţă care pare oferită aproape gratuit. Însă nimic nu e gratuit în lumea noastră, aşa că aceşti proprietari vor oferi în schimb volume imense de date şi vor servi drept surse de antrenare a unor mega sisteme de inteligenţă artificială.
2
1,218
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!