Continental anunţă noi concedieri de 3.000 de ingineri din toată lumea, la nici o lună după ultimul anunţ despre închiderea a 4 fabrici din Germania
19 Februarie 2025, 10:01 Ilie Toma
Începutul acestui an aduce un val necontenit de veşti triste din industria auto germană, cu noi şi noi concedieri anunţate de furnizori, închideri de fabrici sau falimente. În ianuarie scriam despre furnizorul auto Voit Automotive, care şi-a declarat falimentul după 78 de ani de istorie, iar acum câteva zile scriam despre furnizorul Brose, care-şi închide una din cele 3 fabrici din Germania, fiind în probleme financiare grave, deşi produsele sale se regăsesc pe fiecare a 3-a maşină produsă în lume. La sfârşit de ianuarie, însă, scriam şi despre Continental, care anunţa închiderea a 4 fabrici din Germania şi concedierea de 580 de angajaţi, după ce în anul 2024 fuseseră anunţate concedieri a 7.000 de angajaţi. Şi iată că acum, la nici o lună de la ultimul anunţ despre concedieri şi închiderea a 4 fabrici, Continental anunţă noi reduceri în forţa sa de muncă, iar de această dată sunt vizaţi 3.000 de ingineri din toată lumea, aproximativ jumătate fiind din Germania.
Noul plan de concedieri este anunţat drept o optimizare şi o fortificare a competitivităţii pentru divizia Automotive a celor de la Continental. Germanii menţionează că noile elaborări ale lor în direcţia tehnologiilor de condus autonom ar trezi un interes mare pe piaţă, mai ales că acestea sunt mult mai focusate spre a garanta siguranţa acestor funcţii de condus autonom, iar această cerere de piaţă impune o remodelare a echipelor de R&D din toată lumea, concediind inginerii specializaţi spre alte tehnologii care nu-şi mai regăsesc aceeaşi rezonanţă pe piaţă şi concentrarea spre cele cu potenţial mai mare.
Astfel, 3.000 de ingineri din toată lumea vor fi concediaţi până la finele anului 2026, iar cei de la Continental menţionează că o mare parte din aceste disponibilizări vor avea loc pe baza pensionărilor celor care ajung la această vârstă sau sunt aproape de ea şi sunt gata să accepte pachete sociale de compensare.
Cifra de 3.000 de ingineri reprezintă circa 10% din numărul global de ingineri, angajaţi de divizia Automotive a celor de la Continental. Compania anunţă că în Germania două locaţii R&D vor fi afectate cel mai mult — locaţia din Babenhausen pierzând 12% din inginerii actuali, în timp ce cea din Frankfurt a pierde doar 5%. Cote mai mici de ingineri vor fi concediaţi la centrele din Ingolstadt, Regensburg şi Schwalbach.
Vor fi afectate şi subsidiarele Continental Engineering Services şi Electrobit. La nivel global, 420 de ingineri vor fi concediaţi de la Continental Engineering Services, dintre care 330 în Germania, şi 480 de la Electrobit, dintre care exact aceeaşi cifră de 330 îi revine Germaniei.
Astfel, cei 3.000 de ingineri concediaţi acum reprezintă o cifră suplimentară faţă de cei 7.000 de angajaţi concediaţi anul trecut şi 580 la începutul acestui an. Iar anul trecut, cei 7.000 includeau şi 1.450 de ingineri din cercetare şi dezvoltare.
Şi tot atunci, la începutul anului trecut, Continental anunţa că reduce substanţial şi investiţiile în cercetare şi dezvoltare, de la maxim 12% din cifrele de vânzări la doar 9%, deci tăind investiţiile de dezvoltare de noi soluţii inginereşti cu 25% efectiv, iar dacă mai cumulăm şi scăderea de vânzări, atunci reducerea efectivă e şi mai mare.
Pretextul celor de la Continental de a se focusa mai mult pe tehnologii de condus autonom pare oarecum bizar, întrucât tot anul trecut mai mulţi furnizori auto anunţau că unul din motivele pentru care sunt în dificultate e că au investit prea mult în această direcţie şi aceste tehnologii n-au evoluat suficient de repede şi nu s-au răspândit la scară largă, pentru a genera comenzi de volum mare, care să justifice aceste costuri.
Cel mai sonor anunţ în acest sens a venit chiar de la gigantul Bosch, care anunţa în noiembrie concedierea a încă 5.500 de angajaţi, cei mai vizaţi fiind exact cei care lucrează la tehnologii de condus autonom. Bosch menţiona atunci că cererea pentru tehnologiile de condus autonom şi semi-autonom e mult mai mică decât se estima, fapt care a făcut ca sumele enorme investite în această direcţie să fie într-un pas foarte întârziat de recuperare. Deci e foarte ciudat că acum Continental îşi justifică noile concedieri tocmai cu faptul că şi-ar concentra eforturile într-o direcţie pe care alţii, inclusiv Bosch, au desemnat-o drept confruntându-se cu o cerere mult mai mică decât se estima.
Deci, fie avem de-a face cu un pretext care e înaintat doar pentru a face să pară că cei de la Continental îşi concentrează eforturile spre ceva modern şi cu perspective de viitor, fie avem de-a face cu o decizie care pune miza pe o direcţie foarte volatilă şi care, dacă se va dovedi greşită, va duce la noi concedieri într-un viitor nu foarte îndepărtat.