În oraşele din Moldova ar putea fi introduse zone cu emisii reduse, cu limitarea accesului pentru vehicule poluante
12 Februarie 2025, 18:15 Redacţia PiataAuto.md
Zonele cu emisii reduse sunt deja un fenomen răspândit în multe oraşe mari europene, de obicei acolo având accesul doar vehiculele clasificate ca având emisii reduse sau zero, uneori fiind restricţionate în totalitate şi anumite tipuri de motorizări, cum ar fi cele diesel. Instituirea unor asemenea zone ar putea avea loc şi în Republica Moldova, or, o hotărâre de guvern adoptată azi pentru îmbunătăţirea calităţii aerului prevede şi acest obiectiv.
Cea mai mare parte a hotărârii adoptate azi se referă la reglementarea a două sisteme, de inventariere a emisiilor de poluanţi atmosferici şi a sistemului naţional de monitorizare şi gestionare integrată a calităţii aerului. Hotărârea include o mulţime de instrucţiuni detaliate despere cum va avea loc această monitorizare, cum vor fi divizate zonele de analiză din Moldova şi multe alte criterii şi metode ce vor fi aplicate în acest sens. Dar pe lângă aceste detalii sunt specificate şi prevederi care vizează accesul automobilelor în oraşe.
Printre măsurile specificate în hotărâre, drept planuri de menţinere a calităţii aerului e menţionată şi introducerea zonelor cu emisii reduse şi limitarea accesului vehiculelor poluante în unele zone urbane. Deci, vorbim efectiv despre aceleaşi zone ULEV, sau o paralelă a lor cu standarde adaptate local.
Aceste standarde clare nu sunt specificate, ele urmând a fi adoptate în viitor de Agenţia de Mediu, dar aici ar trebui modificate multe ale reglementări legale, întrucât Moldova încă nu limitează normele ecologice nici măcar la importul de automobile.
Deci pentru a implementa asemenea restricţionări, ar trebui implementat teoretic un mecanism de clasificare a maşinilor în categorii de emisii, iar această clasificare a celor deja înmatriculate ar trebui să aibă loc fie în baza datelor omologate în UE pentru fiecare model în parte, fie în funcţie de testarea lor reală în momentul inspecţiei tehnice periodice.
Cert e că aceste zone urbane restricţionate pentru automobile sunt menţionate de două ori în această hotărâre, deci chiar dacă implementarea pare foarte dificilă la o etapă imediată, pe termen lung există mari şanse ca aceste zone să devină cât se poate de reale, cel puţin în oraşe precum Chişinău şi Bălţi.
În hotărârea de guvern se menţionează că introducerea zonelor cu emisii reduse şi limitarea accesului vehiculelor poluante în unele zone urbane vor contribui atât la îmbunătăţirea calităţii aerului, cât şi la protejarea ecosistemelor urbane, prin reducerea impactului negativ asupra plantelor, animalelor şi habitatelor sensibile. Întreaga hotărâre vine să alinieze prevederile legale din Moldova cu prevederile Directivei 2008/50/EC din Uniunea Europeană.