În plină reconsiderare a strategiei de maşini electrice, Porsche a anunţat concedierea a 1.900 de angajaţi în Germania
14 Februarie 2025, 09:38 Redacţia PiataAuto.md
Porsche, unul din producătorii auto cu cele mai mari performanţe financiare din Germania în ultimul deceniu, a anunţat acum concedierea a 1.900 de angajaţi în Germania, atât muncitori în uzină, cât şi ingineri care muncesc la dezvoltare. Compania germană e în plină reconsiderare a strategiei sale de maşini electrice, pomenindu-se într-o situaţie de vânzări slabe ale acestora, inclusiv din cauza întârzierilor cu care au fost lansate, şi în imposibilitatea de a lansa suficient de repede alte modele salvatoare. La toate astea s-au mai adăugat şi scăderile drastice de vânzări din China. Şi, spre deosebire de alţi producători care concediază doar muncitorii obişnuiţi, doi şefi mari de la Porsche vor fi şi ei concediaţi din cauza acestor eşecuri ale companiei.
În decembrie 2024, noi publicam o ştire în care anunţam că după VW şi Audi, problemele au ajuns şi la Porsche, iar 8.000 de angajaţi sunt vizaţi de posibile concedieri. Ei bine, acum aflăm că la sfârşitul anului 2024 Porsche şi-a redus numărul de angajaţi în Germania cu 1.500, dar nu prin concedieri directe ci prin neprelungirea contractelor cu termen fix care ajunseseră la final. Alţi 500 de asemenea angajaţi ajung la finalul termenului acum şi nici ei nu vor avea contractele prelungite. Deci, vorbim deja de minus 2.000 de angajaţi, la care se mai adaugă şi cei 1.900 anunţaţi acum.
Cei vizaţi de anunţul făcut ieri de Porsche sunt muncitorii de la uzina principală a companiei, din Stuttgart-Zuffenhausen, dar şi de la centrul R&D din Weissach.
Porsche spune, însă, că nu va aplica concedieri forţate, ci va merge pe calea stimulărilor de concedieri voluntare cu compensări şi a pensionărilor timpurii. Totodată, Porsche spune că va restricţiona orice noi angajări.
Toate aceste decizii vin după ce acum câteva zile Porsche a reconfirmat că strategia sa de maşini electrice e reconsiderată, iar compania va investi în noi modele cu combustie şi chiar plug-in hibride, deşi anterior părea că toate modelele noi dezvoltate mai pot fi doar electrice. Porsche a avertizat atunci că această distribuţie diferită a eforturilor sale va afecta cifrele de profit.
Porsche are un model electric foarte bun în inginerie — Taycan — dar acesta are deja mai mult timp pe piaţă şi facelift-ul operat anul trecut nu i-a putut opri prea mult scăderea de vânzări. Noul Macan electric, lansat anul trecut, a venit cu aproape doi ani de întârziere pe piaţă din cauza multiplelor probleme în procesul de dezvoltare, iar parametrii şi ingineria acestuia sunt chiar ceva mai simplificaţi decât la Taycan, ceea ce, împreună cu un design relativ pal, nu i-a asigurat cifre impresionante de vânzări.
Acesta fapt a dat peste cap planurile Porsche, care spera ca noul Macan electric să fie atât de bine vândut, încât să poată înlocui în totalitate gama Macan precedentă, cu motoare cu combustie. Iar viitoarele Porsche 718 electrice sunt în impas în dezvoltarea lor, pentru că mizau pe baterii foarte specifice, dezvoltate împreună cu producătorul Northvolt, care e cuprins la rândul lui de probleme, cu divizii ale sale falimentate. Şi nici viitorul Cayenne electric nu pare a fi prea aproape de o producţie de serie, deci nici el nu poate interveni să salveze rapid situaţia.
Pe lângă asta, deşi vânzările globale au scăzut cu doar 3% în 2024, cele din China au scăzut cu 28% şi e puţin probabilă o redresare rapidă acolo, din cauza schimbării preferinţelor consumatorilor. Şi la nivel global, în această nişă a maşinilor foarte scumpe şi performante, preferinţele pentru motoarele cu combustie sunt mai mari decât se estima anterior. Aşa că Porsche, cu planurile sale implementate până acum, a fost prins pe picior greşit cu gama sa actuală de modele şi cu ceea ce are în pregătire, piaţa schimbându-se între timp şi cerând preponderent altceva decât avea pregătit Porsche pentru următoarele lansări.
Iar la toate astea se adaugă şi faptul că în 2022, pe valul creşterilor înregistrate de maşinile electrice, Porsche s-a lansat în listarea la bursă, şi iniţial această idee a fost un succes. Însă la sfârşit de ianuarie acţiunile costat cu 30% mai puţin decât în momentul listării la bursă, ceea ce afectează capitalizarea companiei, iar din acest motiv Porsche a decis să iniţieze discuţii privind concedierea a doi dintre şefii săi mari, responsabili de finanţe, CFO-ul Lutz Meschke şi şeful de vânzări Detlev von Platen.
Porsche admite că în acest moment situaţia sa financiară încă nu este una critică, dar tocmai de asta trebuie să acţioneze acum cu toate aceste regândiri de strategii, concedieri şi tăieri de costuri, pentru a redirecţiona compania pe o cale care să-i asigure din nou viabilitatea.