Încă un mare furnizor auto din Germania analizează închiderea unei fabrici, deşi produsele sale se regăsesc în fiecare a 3-a maşină din lume
14 Februarie 2025, 13:06 Ilie Toma
Industria auto din Germania mai are parte de o nouă turbulenţă, iar dacă anul trecut aproape toţi furnizorii mari anunţau concedieri de mii de angajaţi, anul acesta ştirile vizează aproape în totalitate închideri de fabrici sau insolvenţe, semn că situaţia e mult mai stringentă şi acţiunile sunt mai dure. Acum un alt furnizor auto mare din Germania, compania Brose, analizează închiderea fabricii sale din Wurzburg, una din cele 3 pe care le are în Germania, şi asta chiar dacă produsele acestei companii se regăsesc pe fiecare a 3-a maşină produsă în lume, conform statisticilor companiei. Informaţia a fost confirmat de responsabilul de comunicare al companiei pentru publicaţia germană BR.
Brose e un furnizor mai puţin cunoscut publicului larg decât companii precum Bosch sau Continental, însă e foarte cunoscut producătorilor auto, întrucât livrează o mulţime de elemente importante în asamblarea unor maşini. Unul din produsele cu care Brose se mândreşte cel mai mult în prezent e sistemul de deschidere a portbagajului cu piciorul, compania fiind furnizorul tuturor componentelor acestui sistem, de la senzorul plasat sub maşină până la electromotoarele care acţionează portbagajul, încadrate în amortizoarele acestuia.
Brose mai produce la fabricile sale din lume 200 milioane de electromotoare anual pentru cele mai diverse aplicaţii din maşină, de la cele ce acţionează geamurile până la cele ce reglează scaunele sau coloana de direcţie.
Compania mai produce pompe de ulei acţionate electric, pompe adiţionale care păstrează presiunea uleiului în perioadele de deconectare prin sisteme start-stop, electromotoare de asistenţă a direcţiei, sisteme de asigurare a funcţionalităţii de virare a punţii spate, compresoare electrice pentru sistemul de climatizare, dedicate maşinilor electrice sau celor cu combustie care au toate elementele auxiliare electrificate. Tot Brose mai produce ventilatoare pentru radiatoarele maşinilor cu combustie, dar şi structura metalică a scaunelor. Şi tot ei mai fac panourile interioare pentru uşi, din polimeri, precum şi mecanismele aferente mânerelor şi lacătelor.
Deci vorbim de o companie care produce un spectru imens de produse care nu sunt de obicei observate foarte mult, dar care sunt absolut necesare fiecărei maşini şi tocmai de aici o prezenţă atât de largă a acestor componente produse de furnizorul german pe maşinile moderne. Şi totuşi, în pofida acestui aparent succes în vânzări şi răspândirea produselor, compania e în mari dificultăţi financiare, iar închiderea fabricii din Wurzburg e calificată ca una foarte probabilă, în procesul de analiză şi discuţii fiind implicat acum şi sindicatul IG Metall. Toţi cei 1.380 de angajaţi ai fabricii riscă astfel să-şi piardă locurile de muncă.
Ce ar fi putut duce la o asemenea situaţie, pentru o companie cu vânzări atât de răspândite? Ei bine, răspunsurile le putem găsi în ultimele comunicate ale companiei, care anunţa că nu şi-a împlinit ţintele pentru anul 2024, dând vina pe o rată imensă de anulare a comenzilor din partea producătorilor auto.
Asemenea anulări de comenzi se întâmplă atunci când modelele care erau pregătite de lansare nu se mai lansează, sau sunt amânate pe un termen nedeterminat. Iar acest fenomen e o urmare a reconsiderării strategiilor de modele ale multor producători, care sunt nevoiţi să se adapteze la schimbările de cerere de pe piaţă şi să amâne lansări de modele electrice în favoarea prelungirii unora cu combustie, spre exemplu. Totodată, în contextul în care mulţi producători germani au aut scăderi de vânzări în China şi se orientează pe modele concepute şi produse acolo ca soluţii salvatoare, mai puţine comenzi vin spre furnizorii germani. Iar la toate se mai adaugă şi o presiune tot mai mare pe costuri din partea unor asemenea producători mari, care invocă propria situaţie financiară dificilă.
Toate astea au făcut ca Brose să încheie anul trecut cu capacităţi imense neocupate, cu încasări de 7,7 miliarde de euro, ceea ce e cu 7% mai puţin decât se estimase la începutul aceluiaşi an şi cu pierderi de 53 milioane euro acumulate la final de an. Atunci Brose anunţa că va trebui să concedieze circa 700 de angajaţi din Germania, de la toate cele 3 fabrici.
Însă acum se pare că situaţia a devenit şi mai gravă, întrucât se intenţionează închiderea totală a fabricii din Wurzburg şi redistribuirea producţiei de la ea către celelalte două.