Inginerii Bosch testează un sistem de frâne acţionate prin fir pentru maşini electrice, în condiţii arctice
9 Februarie 2025, 16:23 Ilie Toma
În ultima perioadă tot mai mulţi producători jonglează cu ideea de a avea tot mai multe module ale maşinii trecute de la conexiuni mecanice la cele prin fir. Aşa a făcut şi Tesla cu direcţia sa steer-by-wire, unde volanul nu e conectat mecanic cu roţile, ci doar prin fire, iar apoi un sistem cu două electromotoare dirijează direcţia. Ceva similar are şi un model Lexus, iar între timp şi frânele acţionate după un principiu similar, doar prin fir, par să prindă tot mai mult teren. Acum inginerii Bosch anunţă că testează un sistem de frâne acţionate prin fir pentru maşini electrice, în condiţii arctice pentru a-l supune unor scenarii extreme de temperatură şi pierdere de aderenţă.
De ce ar fi nevoie de renunţarea la aceste conexiuni mecanice şi înlocuirea lor cu dirijare electronică? Pentru a centraliza mai uşor aceste componente într-o unitate de procesare centrală a maşinii, care să dirijeze toată maşina în ceea ce numim drept o maşină definită de soft. La maşinile electrice şi cele care-şi doresc condus autonom, asta înseamnă timpi de reacţie mult mai mici în partea de procesare a informaţiei şi luare de decizii, dar şi o executare mai rapidă a unei manevre în comparare cu obişnuitul electromotor de asistenţă care trebuie să împingă o coloană de direcţie mecanică sau care trebuie să forţeze apăsarea unei pedale de frână conectată mecanic la un sistem hidraulic.
Foto: Construcţia sistemului de frânare acţionată prin fir a celor de la Bosch
Tocmai de asta, inginerii Bosch testează acest sistem nou în primul rând pentru maşini electrice şi au luat la bază un Nissan Ariya, cu care au parcurs 3.300 km pe tot soiul de drumuri şi suprafeţe, dincolo de Cercul Polar.
Noul sistem Bosch va avea o pedală care a avea un modul electronic, acesta urmând să înţeleagă gradul de apăsare a el şi intensitatea, pentru a identifica situaţiile de urgenţă. De la pedală spre modulul de procesare vor exista două circuite electronice, pentru a se asigura redundanţa.
Circuitul de frâne va avea lichidul obişnuit de frâne şi va opera hidraulic. Va exista o pompă principală care va opera forţa de frânare pe baza comenzilor primite de la unitatea de procesare şi o altă pompă responsabilă de intervenţia sistemului ESP, or, Bosch e coinventatorul sistemului ESP alături de Mercedes, după care a cumpărat drepturile depline asupra acestui sistem şi azi e cel care vine tuturor fie componente, fie licenţe de a produce şi instala acest sistem pe maşinile lor.
Foto: Pompa principală a noului sistem Bosch
Avantajul imediat pe care-l oferă noul sistem de frânare acţionat prin fir e că modulele principale ale acestui nu mai trebui poziţionate în zona peretelui despărţitor între habitaclu şi compartiment motor, ca să poată fi conectate mecanic cu pedala de frâne. Ele pot fi poziţionate oriunde există mai mult spaţiu în maşină şi astfel se poate îmbunătăţi şi protecţia pasagerilor faţă. Asta va reduce şi costurile de adaptare în producţie a maşinilor cu volan pe dreapta şi cele cu volan pe stânga, spun inginerii Bosch. Pe lângă asta, cursa pedalei de frână poate fi mult mai scurtă acum, permiţând mai multe variaţii de design.
Cele două pompe din sistem sunt gestionate separat şi până şi pompa de ESP poate asigura frânarea tuturor celor 4 roţi în cazul în care prima ar ceda. Iar întrucât şi comunicarea lor e separată, sistemul va avea gradul necesar de redundanţă şi pentru a fi implementat pe maşinile conduse autonom.
Cei de la Bosch spun că au deja licenţa de a folosi acest sistem pe drumuri publice într-un număr mare de ţări, iar testul lor a presupus deplasarea acestui Nissan electric din Germania până în Suedia, pentru a continua testele acolo. Astfel, inginerii au recurs la mii de apăsări de pedală în situaţii realiste de viaţă pentru a obţine date şi impresii despre senzaţiile de operarea acestuia şi a-l calibra unde va fi necesar, pentru ca în toamna acestui an să-l poată deja lansa în producţie şi livra mai multor producători.
Cei de la Bosch spun că au deja comenzi recepţionate pentru acest sistem de la mai mulţi producători şi estimează că vor vinde anual circa 5,5 milioane de asemenea sisteme de frânare.
Totuşi, cei de la Bosch menţionează că această tehnologie e una oarecum intermediară pentru maşinile autonome şi electrice, întrucât adevărata miză de dezvoltare, unde muncesc şi mai mulţi ingineri, sunt sistemele care exclud cu totul lichidul de frână şi circuitul hidraulic şi vor opera doar cu electromotoare.