Inginerii Continental au creat o anvelopă nouă cu perete lateral inspirat din textura mingilor de golf, pentru a fi mai eficientă
7 Februarie 2025, 11:12 Redacţia PiataAuto.md
Inginerii Continental au creat şi lansat o nouă anvelopă, care îşi ia inspiraţie dintr-o sursă neaşteptată pentru a deveni cea mai eficientă din istoria producătorului german. De fapt, e vorba de două anvelope create pe baza aceleiaşi tehnologii - EcoContact 7 şi EcoContact 7 S, iar datorită eficienţei lor şi construcţiei cordului, capabil să reziste unor greutăţi mai mari, acestea sunt calificate ca fiind potrivite atât pentru motoarele cu combustie, cât şi pentru maşini electrice.
Partea cea mai curioasă în noile anvelope e peretele lateral al acestora. Roţile sunt întotdeauna o sursă de perturbare aerodinamică pe o maşină. Tocmai de asta întotdeauna există o luptă între a crea forme aerodinamice ale jantelor şi eventual capace, vizavi de a lăsa loc suficient pentru pătrunderea curenţilor de aer ca să răcească frânele. Dar nimeni nu a accentuat foarte mult rolul propriu-zis al anvelopei pentru aceşti curenţi aerodinamici, or, peretele lateral e relativ mic, ca un contur pe jantă, iar suprafaţa de contact cu curenţii aerodinamici e şi ea mică.
Inginerii Continental, însă, şi-au luat inspiraţia din mingile de golf, care au mici adâncituri pe toată suprafaţa lor sferică, cam 300-450 la număr. Aceste adâncituri îi permit mingii de golf să reducă rezistenţa aerului şi totodată să-şi asigure planări mai bune când e ridicată în aer.
Acelaşi principiul al micilor adâncituri într-o textură similară unui fagure a fost aplicat acum şi pe noile anvelope Continental, iar rolul acestora e să reducă turbulenţele de curenţi din jurul roţii.
Structura e aplicată succesiv în 4 zone diferite, radial simetrice, pe anvelopă, două fiind mai mari şi altele două mai mici.
Pe lângă asta, anvelopele au şi un design al părţii rulante, calculat să reducă micile rezonanţe de sunet ce apar la viteza de 50 km/h, rezonanţe care la maşinile cu motoare cu combustie sunt acoperite de obicei de sunetul motorului, însă la maşini electrice se fac auzite. Noua anvelopă elimină la maxim acest sunet, pentru a păstra silenţiozitatea la rulare.
Desigur, anvelopele au şi o componenţă special calibrată a cauciucului, numită Green Chili 3.0, care reduce rezistenţa la rulare şi sporeşte astfel eficienţa în consum.
Este, deci, una din acele realizări pe placul inginerilor germani, când echipe mari de ingineri muncesc la mici detalii pe care mulţi le-ar considera nu tocmai esenţiale, dar care împreună dar câteva procente de progres în eficienţa de consum şi autonomie, iar rezultatul final se traduce în economii imense la scară mare. Cei de la Continental anunţă că noua anvelopă deja a fost contractată pentru a fi instalată din fabrică pe mai multe modele BYD, Mercedes şi mărci ale grupului VW.