La staţiile de alimentare din Moldova vor putea fi vânduţi carburanţi cu conţinut de biomasă sau produşi sintetic, precum biodiesel, HVO sau etanol

6 Februarie 2025, 11:02
Redacţia PiataAuto.md
Guvernul Republicii Moldova a aprobat ieri un nou regulament care deschide calea integrării pe piaţă a carburanţilor ce conţin biomasă sau sunt produşi total sau parţial din energie regenerabilă. Asta înseamnă că începând cu 1 ianuarie 2026, în mai multe domenii unde sunt folosiţi carburanţi fosili, inclusiv la staţiile de alimentare cu carburanţi pentru automobile şi camioane, aceşti combustibili vor putea conţine în el şi combustibil produs din biomasă, cum ar fi resturile vegetale, sau produşi total sintetic, prin reacţii chimice industriale, fără extragerea de hidrocarburi din pământ. În comunicatul Ministerului Energiei, unde există şi regulamentul detaliat publicat, se vorbeşte despre scopurile acestei decizii şi alinierea la o tendinţă europeană de reducere a emisiilor, dar noi avem experienţa de a fi vorbit în nenumărate articole pe parcursul ultimilor ani despre aceste surse alternative pentru carburanţi, aşa că vom încerca să explicăm simplu ce înseamnă acest fapt, şi cum vor fi afectaţi automobiliştii de asta.
În primul rând, probabil mulţi dintre cei care au alimentat maşini cu carburant în diverse ţări din Europa, altele decât Moldova, au observat probabil că unele tipuri de benzină, spre exemplu, au menţiunea E5 sau E10 pe ele. Ei bine, aceste cifre indică procentul de etanol conţinut în acea benzină, acel etanol fiind produs de obicei prin fermentarea masei vegetale, de unde şi denumirea de biomasă, deci nu are un impact net de CO2. E5 există demult în vânzare în UE, şi o cotă de 5% de etanol în componenţa benzinei nu afectează motoarele maşinilor. E10, însă, a început a fi introdus abia în ultimii ani şi un carburant cu 10% conţinut de etanol poate fi dăunător pentru unele maşini mai vechi, afectându-le etanşările, simeringurile şi alte componente. Tocmai de asta, de obicei staţiile vând şi E10 şi E5 în paralel, pentru ca să existe o alegere. Maşinile mai noi sunt produse pentru a fi compatibile şi cu E10.
Deci, dacă în 2026 vei vedea la pompe în Moldova aceste inscripţii, E5 sau E10, trebuie să ştiţi că E5 e relativ inofensiv pentru orice maşină, indiferent de vârstă, în timp ce E10 poate fi incompatibil şi trebuie să verifici dacă maşina ta poate accepta un asemenea carburant.
Teoretic, conţinutul de etanol aduce beneficii performanţei finale pentru maşini, în lume existând şi carburant E85 folosit în unele competiţii, spre exemplu, iar unele modele de performanţă supremă, cum ar fi cele de la Koenigsegg, anunţă că motoarele lor pot produce puterea maximă doar atunci când sunt alimentate cu E85, şi putere ceva mai mică dacă sunt alimentate cu benzină obişnuită E5 sau E10.
Moldova nu avea aceste standarde de carburanţi în legislaţia sa, bazându-se pe regulamente mult mai vechi, iar astfel importatorii de produse petroliere nu le puteau importa şi pune în vânzare. Asta însemna că rafinăriile de România, acolo unde e produs majoritatea combustibilului importat în Moldova, trebuiau să producă separat categorii de combustibil „simplu”. Cu cât mai puţine ţări rămân în afara implementării acestui carburant, cu atât mai puţin asemenea carburant e produs şi el devine mai scump. Teoretic, carburantul E5 şi E10 nu e doar mai benefic pentru mediu, ci şi mai ieftin în costul de producţie. Însă totul depinde de procesele de obţinere a etanolului, dacă se impun condiţii stricte ca acesta să nu aibă contribuţii de energie fosilă la producţie, atunci lucrurile devine mai scumpe. Dacă se admit contribuţii parţiale, atunci el poate fi mai ieftin într-adevăr.
Apropo, carburanţii sintetici pe care Porsche a pornit să-i producă acum doi ani şi a mai demarat apoi şi construcţia unei fabrici mari în SUA, cu ideea de a deveni un mare producător mondial de combustibili sintetic, fac parte din aceeaşi categorie, doar că acolo s-a mers până la o variantă absolutistă, unde CO2-ul e extras din aer, după care e produs şi hidrogenul din energie regenerabilă, iar apoi e produs metanolului CH3OH, întreaga lui producţie fiind realizată absolut sintetică, fără a extrage măcar o picătură de petrol din pământ. Acel combustibil e folosit de Porsche deocamdată în competiţiile motorsport, dar pe termen lung, se pot adăuga mici compuşi adiţionali sau se pot insera câteva reacţii auxiliare, înainte de amestecarea finală, şi astfel se poate produce sintetic şi benzina, şi dieselul. Carburantul absolut sintetic e foarte scump în producţie deocamdată, uneori ajungând şi la costuri de 10 ori mai mari. Poate în viitor, cu scalare şi acces la energie regenerabilă mai ieftină, acest cost ar fi adus la valori mult mai mici.
De cealaltă parte, în aceeaşi categorie e inclus şi biodieselul şi chiar uleiurile hidrotratate vegetal, abreviate drept HVO. Şi aceşti combustibili vor putea fi vânduţi. De fapt, HVO-ul e un biodiesel în esenţă, doar că noţiunea de biodiesel poate conţine carburanţi cu conţinut de biomasă în cote diverse şi din surse diverse, în tip ce HVO-ul e cumva o formă tot mai populară în ultimul timp, cu specificări clare.
Pentru biodiesel în general se aplică aceeaşi logică e marcării, precum B5, B7 sau chiar B20. Valorile mici de concentraţie respectă standardul general aplicabil pentru diesel şi pot să nu fie deloc marcate uneori. Valori de B20, cu 20% cotă de biodiesel în motorina finală, pot necesita deja adaptări ale motoarelor, iar motoarele diesel mai vechi pot avea probleme dacă folosesc aceşti carburanţi. Partea de biodiesel e conţinută din uleiuri din surse vegetate, tratate prin reacţii chimice pentru a ajunge la o caracteristică similară, şi respectiv nu generează impact net de CO2.
HVO-ul e ceva mai complex, însă. La staţii el e marcat uneori ca HVO100, cu ideea că 100% din acest combustibil vine din surse non fosile. La originea lui ar trebui să stea uleiul vegetal folosit, din restaurante, dar în timp sursele lui s-au extins direct la ulei de rapiţă, de floarea-soarelui, de soia, de porumb, de palmier şi chiar grăsimi animale şi resturi vegetale. În principiu sunt utilizabile orice grăsimi care conţin trigliceride şi acizi graşi. În procesul de producţie e nevoie de tratare cu hidrogen pentru ca aceste grăsimi să ajungă la forma finală de biodiesel.
Noi am explicat într-un articol foarte detaliat ce înseamnă acest HVO şi ce probleme îi sunt asociate, de la compatibilitatea cu motoarele diesel moderne până la problemele din procesul de producţie, unde există mari întrebări dacă toate procesele, inclusiv producţia de hidrogen pentru el şi asigurarea temperaturilor mari de reacţie, sunt realizate cu energie regenerabilă.
Menţionam şi impactul pe care acest combustibil îl are pe piaţă prin cererea faţă de aceste uleiuri, care sunt folosite şi în alimentare, sau pur şi simplu prin alocarea de terenuri agricole pe care să aibă loc producţia lui, ceea ce lasă mai puţine terenuri pentru creşterea de alimente. Din fericire, în regulamentul aprobat de guvernul moldovean am găsit mai mult restricţii despre schimbarea destinaţiei terenurilor agricole, care vin cumva să limiteze acest impact asupra agriculturii. Asta denotă că, deşi regulamentul e adoptat pentru o conformare la nişte tendinţe universale, cei care au lucrat la ei cunosc şi despre aceste riscuri adverse şi au încercat să le limiteze.
În fine, aceşti carburanţi cu conţinut de biomasă vor fi prezenţi nu doar la staţiile de carburanţi, ci şi pe piaţa generală, inclusiv în folosirea lor în multe alte scopuri industriale sau în centrale mici şi mari, spre exemplu. E bine să înţelegem ce înseamnă ele, însă, pentru că atunci când le vom vedea la staţii să ştim ce sunt şi mai ales să ştim dacă sunt compatibili cu maşinile pe care le deţinem, ca să nu ajungem în vreo situaţie când după câteva săptămâni sau luni de utilizare avem de făcut reparaţii la motor. Cel mai probabil, însă, integrarea lor în Moldova va avea loc treptat, cu concentraţii care ar trebui să fie inofensive. Dar pe termen lung se va ajunge cu siguranţă şi la cote mai mari, întrucât acelaşi regulament stabileşte şi cote ambiţioase de reducere a impactului de CO2, reducere care va fi posibilă doar în asemenea context de cote sporite.
1
1,090
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!