Mercedes a recunoscut că ecranele mari nu mai reprezintă un lux în maşini, iar softul din sistemele sale are nevoie de perfecţionare
25 Februarie 2025, 12:39 Redacţia PiataAuto.md
În ultimele săptămâni, producătorii germani par să traverseze o perioadă de conştientizare a greşelilor din ultimii ani şi să recunoască public unde au greşit, promiţând îmbunătăţiri. Dacă acum câteva zile Audi a recunoscut că interioarele sale sunt de o calitate mai proastă în prezent decât erau cândva, mai nou aflăm că şi Mercedes recunoaşte că ecranele mari nu mai reprezintă un lux în maşini, iar Mercedes nu poate miza doar pe ele pentru a crea această senzaţie, având nevoie de o atenţie mult mai mare la micile detalii din interior şi la executarea acestora. Declaraţia a fost făcută de Gorden Wagener, şef de design al Mercedes. Mai mult ca atât, oficialul recunoaşte că şi partea de soft ce dirijează afişajele acestor ecrane mari din modelele actuale Mercedes lucrurile nu stau prea bine, după cum informează publicaţia motor1, în urma unui interviul realizat de ABC News.
În ultimii ani, producătorii s-au tot întrecut să amplaseze ecrane în interioarele maşinilor, ca o exprimare a aerului hi-tech al acestora. Aceste ecrane au devenit tot mai calitative, tot mai mari şi tot mai multe la număr, ajungând să ocupe o mare parte a planşei de bord, iar în unele modele să fie integrate în ea cu totul încercând să dea senzaţia unei suprafeţe curbate cu ecranul integral în ea. Familia de modele EQS de la Mercedes, spre exemplu, poate avea 3 asemenea ecrane încadrate în planşa de bord.
Problema acestor ecrane mari e că de multe ori ele nu mai lasă prea mult loc pentru liniile de design de bază ale interiorului. Aproape toate suprafeţele planşei de bord sunt ascunse astfel, iar de mute ori ceea ce nu se vede fie e foarte simplu, fie e realizat cu materiale mai elementare. Şi pe suprafeţele rămase la vede foarte mulţi producători au ales să pună materiale simplificate, iar în rezultat ambianţa aia premium a început a fi rarefiată prin lucruri palpabile şi asigurată în cea mai mare parte de prezenţa acelor ecrane.
Iar Gorden Wagener spune că ecranele mari nu mai sunt un lux, pur şi simplu. Aproape toţi producătorii auto din lume pun deja ecrane mari pe maşinile lor, pe maşini scumpe, dar şi pe maşini foarte accesibile deja, deci nu mai impresionezi pe nimeni deja cu ecranele mari, dacă nu vii şi cu restul consistenţei. Până la urmă, cu toţii avem ecrane mai mari şi mai bune acasă, la televizor, nu-I aşa? O maşină nu poate merge la infinit cu dimensiunea ecranelor, sperând că asta-I va da un avantaj, spune şeful de design al Mercedes.
Foto: Gorden Wagener
Problema unei maşini premium cu planşa constituită aproape complet de ecrane e că ea devine un mare magnet de amprente şi în foarte scurt timp după o curăţare acele pete devin vizibile, iar asta taie din graţia aspectului. Şi pe lângă asta, când ai ecrane mari, e obligatoriu să ai conţinut extraordinar pe care să-l afişezi acolo, cu un soft pe măsură, iar la modelele actuale Mercedes lucrurile nu stau excelent la acest capitol, recunoaşte şeful de design al mărcii.
Cred că a venit momentul să vorbim din nou despre atenţia la micile detaii, despre iscusinţa de a produce interioare cu acea atenţie care să redea adevărata consistenţă premium, mai spune Wagener. Şi trebuie să învăţăm din nou de la modele cu combustie de cândva, pe care le produceam, că această percepţie e extraordinar de importantă şi formează şi identitatea mărcii — mai competează oficialul, menţionând că oamenii au tendinţa de a precia modelel cu combustie ca şi ceasurile mecanice, drept ceva care va avea o valoare mult mai mare în timp, în timp ce maşinile electrice sunt percepute adeseori ca un dispozitiv electronic, fascinant la început, dar care în doar câţiva ani a percedput deja ca unul expirat, care trebuie înlocuit cu altul.
Aici se simte şi o conştientizare în urma analizei eşecurilor de vânzări ale actualelor modele din gama EQS, şi e clar că Mercedes pare să fie într-o perioadă după o regândire profundă asupra a ce a fost şi ce este astăzi Mercedes ca marcă şi valori pe care le reprezintă în ochii publicului.
Gorden Wagener a fost întrebat şi dacă designerii Mercedes folosesc inteligenţa artificială în conceperea noilor modele. Şi aici oficialul a fost neaşteptat de sincer.
Sincer să fiu, în prezent 99% din ceea ce obţii cu inteligenţa artificială în materie de design auto e gunoi care nu te ajută la nimic. Dar aceste modele AI evoluează foarte rapid şi încep a genera pas cu pas şi unele rezultate mai bune. Şi cred că în 10 ani cea mai mare parte a desingului auto va fi realizat anume de inteligenţa artifiicală. Iar eu cred că succesorul meu va fi un soft AI şi va costa mult mai puţin decât salariul meu actual — conchide şeful de design al Mercedes.