Nissan, Honda şi Mitsubishi au renunţat oficial la planurile de fuzionare şi creare unui mega producător japonez, iar acum viitorul Nissan e din nou incert
13 Februarie 2025, 12:16 Redacţia PiataAuto.md
Ultima săptămână a tot fost pestriţată de noi şi noi informaţii despre destrămarea planurilor de fuzionare ale celor de al Honda şi Nissan, planuri la care se alăturase şi Mitsubishi, chiar dacă atât Nissan, cât şi Mitsubishi, au o alianţă activă cu Renault. Astăzi, însă, au venit şi ultimele anunţuri oficiale din partea celor 3 producători, prin care aceştia au agreat să anuleze precedentul memorandum de înţelegere şi să întrerupă orice negocieri de fuzionare.
Dacă Honda, Nissan şi Mitsubishi ar fi fuzionat, ar fi creat al treilea cel mai mare producător auto din lume, iar planurile iniţial presupuneau că împreună cele trei companii fuzionate într-una singură ar fi avut mai multă putere şi rezilienţă pentru a concura cu producătorii chinezi care iau poziţii tot mai dominante în lume. O asemenea fuzionare ar fi salvat industria auto japoneză şi ar fi pregătit-o pentru timpurile când concurenţa simţită acum ar fi devenit una directă şi acerbă, ceea ce urmează să se întâmple în aproximativ 10 ani, conform estimările japonezilor.
Însă îndoielile asupra acestor planuri au apărut foarte repede după anunţarea lor de la sfârşit de decembrie. Aceste îndoieli vizau şi eventualitate unor posibile blocaje din partea Renault, dar şi analiza simplă a faptului că Honda nu prea are de câştigat foarte multe dintr-o asemenea fuziune cu Nissan, întrucât tehnologia de maşini electrice a celor de la Nissan e deja înapoiată faţă de progresele din industrie, chiar dacă Nissan a făcut pionierat cu Leaf cândva.
De asemenea, existau îndoieli majore dacă Honda ar rezista financiar poverii iminente care va fi pusă pe seama ei de o asemenea fuziune. Iar Mitsubishi era văzut ca o povară în această ecuaţie, întrucât marca are puţine modele noi, fără tehnologii prea preţioase, iar o parte din modelele vândute în Europa sunt clone ale modelelor Renault, ceea ce o face dependentă de francezi şi nu foarte valoroasă pentru ceilalţi parteneri. Şi Mitsubishi a fost cândva un inovator cu primul model electric admis pe autostrăzi i-MiEV, apoi cu primul model plug-in hibrid, Outlander PHEV, dar acum progresul actual al acestor tehnologii de propulsie la Mitsubishi e departe de ce au chinezii, americanii sau germanii.
Şi Honda are un model electric dezvoltat împreună cu General Motors, Prologue, care are vânzări neaşteptat de bune în SUA. Are şi experienţa proprie în unele maşini electrice, precum micuţa Honda e sau SUV-ul eNy1. Are şi modele hibride de mulţi ani încoace, fiind unul din pionieri încă de la începuturile acestei tehnologii. Prin urmare, Honda n-ar fi câştigat mare lucru din această fuziune, decât beneficiul scalării datorită mărimii mari.
Însă în ianuarie apăruseră deja primele zvonuri că Mitsubishi iese din ecuaţie, iar apoi presa niponă scria că şeful Nissan a mers personal la sediul Honda pentru a-l informa pe CEO-ul de acolo că intenţia fuziunii ar trebui anulată.
După aceste informaţii apăruse din nou în peisaj Foxconn, producătorul de semiconductoare şi produse electronice, care-şi manifestase anterior intenţia de a cumpăra Nissan. Cei de la Foxconn au anunţat ieri, însă, că nu-şi doresc să cumpere Nissan, ci să colaboreze strâns cu ei.
Iar azi au venit confirmările oficiale de la toţi trei producători, inclusiv de la Mitsubishi, că negocierile de fuzionare s-a încheiat şi fuzionarea a eşuat. Asta înseamnă că Nissan a rămas fără acest plan salvator şi ar trebui să-şi caute de urgenţă alte soluţii, or, anul trecut cei de la Nissan spuneau că situaţia în care au ajuns e atât de critică, încât Nissan are maxim 1-2 ani în care trebuie să găsească soluţii excepţionale pentru a supravieţui.
Judecând după faptul că tot Nissan pare să fi fost iniţiatorul renunţării la aceste planuri, probabil şefii de acolo au un alt plan de auto salvare, pe care-l vom auzi săptămânile viitoare. Deocamdată, însă, ştim cu siguranţă doar că Nissan va avea parte de o perioadă foarte dificilă în faţă, şi că noul producător gigantic japonez nu va mai exista.