O nouă idee din Suedia vine să rezolve eternele probleme de la sensurile giratorii cu mai multe benzi
26 Februarie 2025, 13:36 Redacţia PiataAuto.md
Intersecţiile cu sens giratoriu sunt considerate a fi mult mai sigure în toată lumea, iar principiul lor, prin care se cedează trecerea maşinilor aflate deja pe rond, are implantată în el o autoreglare a acestor cicluri, care reduce din congestiile care ar fi formate printr-o dirijare simplă prin indicatoare rutiere a acelei intersecţii. Lucrurile se complică, însă, la cercurile de diametru mai mare, care unde apar mai multe benzi de circulaţie pe toată durata sensului giratoriu. Acolo apare confuzia şoferilor despre banda care trebuie abordată şi cea de pe care trebuie să se iasă de pe cerc. Experţi din multe ţări ale lumii au venit de mult timp cu soluţii pentru a diminua din această problemă, iar suedezii spun că au o nouă idee, numită Cercul Hassel, care ar rezolva problemele actuale fără a crea congestii şi fără a imita direcţiile de deplasare, cum o fac alte soluţii.
Suedezii spun că şoferii din foarte multe ţări au confuzii despre sensurile giratorii, mai ales că există şi mici variaţii în regulamentele de circulaţie rutiere ale diverselor ţări la acest capitol. În mod ideal, dacă un sens giratoriu are două benzi, atunci intri pe banda dreaptă pe el doar dacă vrei să ieşi la următoarea ieşire, şi pe banda stângă dacă vrei să ieşi de pe cer la oricare altă ieşire.
Foto: Intersecţia cu sens giratoriu de la strada Ion Creangă, Chişinău
După ce ai trecut de ultima ieşire în care n-a fost nevoie să părăseşti sensul giratoriu, schimbi banda stângă spre dreapta şi eşti pregătit astfel să părăseşti cercul la următoarea ieşire. Această logică ar funcţiona impecabil, dacă la ultima ieşire, cea la care tu nu ai părăsit cercul, toţi cei care se aflau pe banda dreaptă ar fi părăsit intersecţia, că doar de asta se presupunea că se află pe banda dreaptă, ca să iasă acolo. Respectiv, dacă toţi au ieşit de pe banda dreaptă, vei putea face uşor schimbarea de pe banda stângă spre cea dreaptă, întrucât nu vei avea cui să cedezi trecerea şi nu va trebui să frânezi şi să perturbi ritmul de mişcare pe cerc.
Pe lângă asta, dacă toţi cei care se află pe banda dreapta ies întotdeauna la următoarea ieşire, asta eliberează fluxul şi pe permite celor ce intră pe cerc de pe aceeaşi arteră să intre mai uşor pe banda dreaptă, dacă vor să iasă la următoarea ieşire, iar astfel se reduce din traficul ce aşteaptă să intre pe cerc şi totul devine mai fluidizat.
Însă suedezii remarcă faptul că de facto, în practică, există mulţi şoferi care circulă pe banda dreaptă aproape tot rondul, împiedicându-i astfel pe cei de pa banda stângă, care vor să schimbe banda pentru a se pregăti de ieşire. Majoritatea ţărilor recomandă maniera de condus descrisă mai sus, dar nu interzic expres de regulament această traversare a sensului giratoriu pe banda dreaptă. Iar aceste maşini care se tot ţin de banda dreaptă şi nu schimbă nicio bandă pe tot parcursul cercului sunt o sursă constantă de congestii, situaţi de frânări din partea celorlalţi de pe banda stângă, care trebuie să le cedeze, şi într-un final de tamponări. Desigur, nici ieşirea de pe banda stângă nu e ceva lăudabil, ba chiar e interzisă în multe ţări, doar că o maşină poate avea câteva secunde să schimbe banda de pe stânga spre dreapta, iar dacă acea bandă dreaptă e plină de maşini care circulă acolo fără a vrea să părăsească rondul la următoarea ieşire, atunci se iscă situaţii de accident.
Ceea ce propun suedezii e un sens giratoriu în care cel puţin două intrări opuse să aibă benzi dedicate de virare la dreapta înainte de cerc, pentru a dirija acel trafic separat. Pe lângă asta, schimbarea benzilor pe cerc nu ar fi permisă decât în câteva zone delimitate special, în restul schimbările fiind interzise fie prin marcaje, fie prin bariere fizice. Asta ar face ca în funcţie de intrarea pe care ai avut-o pe cerc, uneori să poţi ieşi de pe banda stângă.
Foto: Schiţa noului tip de sens giratoriu, propus de suedezi
Însă faptul că acest sens giratoriu Hassel funcţionează într-un soi de paritate simetrică faţă de partea opusă îl ajută să dirijeze acest trafic fără a crea intersectări de traiectorii întrucât la fiecare a doua ieşire ar exista o direcţionare şi separare clară a traficului care continuă deplasarea pe rond şi a celui care iese, şi totodată din partea de intrare traficul ce merge spre dreapta ar fi separat.
Foto: Schema completă a unui sens giratoriu Hassel
Toată această idee ar permite fluidizarea traficul, restricţiile neafectând viteza de intrare şi ieşire pe cerc, ajutate de marcare de direcţionare, prin care şoferii sunt îndrumaţi clar ce bandă pot folosi pentru a ajunge la ieşirea dorită. De asemenea, suedezii spun că la alte sensuri giratorii cu bariere fizice de-a lungul lor, e dificil să faci un cerc complet, pentru a revenit la aceeaşi ieşire de pe care ai intrat, ca o întoarcere, dar nu şi în acest caz, ideea suedeză neaducând vreo barieră în acest sens.
Ideea pare complicată niţel când e privită de sus şi trebuie să-ţi imaginezi multe scenarii de traiectorii posibile, urmându-le vizual pe cerc, ca să înţelegi mai bine conceptul suedez. Din perspectiva unui şofer de la sol, însă, toată complexitatea e rezolvată prin marcaje şi îndrumări. Tot suedezii spun, însă, că s-au inspirat din ideea olandezilor de sensuri giratorii turbo.
Foto: Sens giratoriu de tip turbo, inventat şi aplicat de olandezi
Iar aceste sensuri giratorii turbo din Olanda au mai uşor de perceput vizual de deasupra, având un principiu similar de simetrie din părţile opuse. În două din intrări, banda stângă începe brusc, şi pe ea se poate intra de acolo, şi se poate părăsi rondul doar la ieşirile 2, 3 sau eventual 4. De pe banda a 2 în aceste intrări se poate ieşi ulterior doar la ieşire 1 şi 2, iar la celelalte două intrări, direcţia de circulaţie de pe banda dreaptă e limitată doar la următoarea ieşire. Adevărul e că acest tip se sens giratoriu turbo, denumit astfel după forma palelor unei turbine, deja funcţionează bine de mult timp în multe ţări, nu doar în Olanda. Însă suedezii spun că în cazul lui întoarcerile pot fi un factor încetinire a traficului, în timp ce ideea lor păstrează fluxul constant de deplasare şi fluidizează mai bine traficul.