Peste 70% din electricitatea produsă în UE a fost din surse cu zero CO2 în 2024, cifrele indicând o dezvoltare accelerată a surselor regenerabile şi nucleare

7 Februarie 2025, 13:50
Redacţia PiataAuto.md
În ultimi ani, am vorbit foarte frecvent despre noi parcuri eoliene şi fotovoltaice instalate în diverse ţări din Europa şi din lume, despre centrale de baterii, ba chiar şi de construcţii a unora din cele mai mari hidrocentrale din ultimul sfert de secol, precum e cea din Portugalia, inaugurată acum un an. Toate aceste realizări sunt rezultatul unor eforturi, lungi adeseori, de ani de zile de la anunţări de intenţii până la aprobări şi contractări de componente de la furnizori — pentru că şi producătorii de turbine eoliene sau de transformatoare de mare putere lucrează la capacitate maximă, iar acelaşi lucru e valabil apoi şi pentru serviciile de pozare a cablurilor subacvatice sau de instalare a acestor turbine cu ajutorul navelor specializate. Dar toate aceste eforturi, când se produc în paralel în atât de multe locuri în lume, mişcă lucrurile înainte într-o dezvoltare care contează mai mult decât ne-am imagina. Şi cifrele detaliate din producţia de electricitate din Uniunea Europeană pentru anul 2024, publicate de agenţia Ember, arată clar că UE e o regiune lider în lume la cota surselor cu zero CO2 în producţia de electricitate. Şi aceste cifre, raportate acum includ doar Uniunea Europeană, fără a lua în calcul ţări cu o cotă excelentă a regenerabilelor, precum Elveţia şi Norvegia.
Aşadar, în 2024 toate sursele de energie regenerabilă şi-au crescut generarea efectivă de electricitate, contribuind mai mult în sistem, cu excepţia surselor din bioenergie, ceea ce nu e neapărat rău, or, aceste surse sunt benefice atât timp cât folosesc dor deşeuri vegetale, iar imediat ce trec la utilizarea masei vegetale crescute special pentru acest scop, pe terenuri agricole, pot induce distorsionări pe piaţa produselor alimentare.
Consumul total de electricitate în UE în 2024 a fost de 2.725 TWh, iar producţia totală a fost de 2.742 TWh, deci a existat un export net de 17 TWh de electricitate în afara Uniunii.
Sursele regenerabile au cuantificat în 2024 tocmai 1.300 TWh din producţia de electricitate din UE, ceea ce înseamnă 47,4% din producţia totală. Aici, în noţiunea de surse regenerabile se includ energia din surse solare, eoliene, hidrocentralele, bioenergia, geotermalele şi captarea energiei valurilor sau fluxurilor şi refluxurilor, dar nu se includ centralele nucleare, întrucât acestea au emisii aferente directe de zero CO2, dar nu sunt considerate regenerabile.
Faţă de anul trecut, regenerabile au generat în UE cu 92 TWh mai multă electricitate, iar asta e echivalent cu a acoperi aproape de două ori consumul României, doar cu această creştere. Cota regenerabilelor a crescut de la 44,8% în 2023 la 47,4% în 2024.
Energia din surse solare a avut o creştere excepţional de mare în 2024 în valori de electricitate generată. Astfel, în 2024, panourile fotovoltaice şi centralele solare cu heliostate au generat 304 TWh de electricitate, sau 11,1% din total. Creşterea faţă de anul precedent a fost de +54 TWh, sau +21,7%. Nicio altă sursă de producţie a electricităţii nu a crescut atât de mult.
Această creştere de producţie a energiei din surse solare e şi rezultatul adăugării unor capacităţi de 66 GW de putere instalată la această categorie! Nicio altă categorie de producţie a energiei nu a adăugat asemenea capacităţi în 2024.
Energia eoliană a generat mai multă electricitate în cifre absolute — 477 TWh — ceea ce corespunde cu o cotă de 17,7% din total. Dar creşterea ei a fost mai mică, de doar +7 TWh sau +1,5%, iar aici există câteva explicaţii. Capacitatea instalată a turbinelor eoliene a crescut în 2024 într-un ritm uşor mai mic, de aproape 11 GW, dar condiţiile de vânt au fost uşor mai nefavorabile în media anuală, ceea ce a făcut ca factorul mediu de capacitate să scadă puţin în 2024. Scăderea a fost compensată de capacităţile noi adăugate, iar împreună s-a asigurat o creştere de 1,5%. Autorii studiului menţionează că marea reţinere a constituie faptul că producătorii nu reuşesc să-şi crească suficient de repede capacităţile de producţie pentru a produce noi turbine eoliene, întrucât cererea pentru ele există, iar rândurile de aşteptare sunt mari.
Hidrocentralele au avut o creştere mai mare în valoare procentuală decât energia eoliană în 2024 în UE. În 2024, hidrocentralele din UE au generat 362 TWh de electricitate, ceea ce corespunde unei cote de 13,2%. Faţă de anul precedent, cantitatea de electricitate produsă de ele a crescut cu +32 TWh sau +9,8%.
Centralele nucleare şi-au revigorat importanţa pe care au o în sistemul energetic, în sfârşit, după ani de neglijare a lor. Mai multe ţări au lansat construcţia centralelor nucleare, iar statisticile mai bune din 2024 cuprind contribuţia unor centrale noi inaugurate, precum cea a reactorului nou din Finlanda, de 1,6 GW putere, el fiind cea mai puternic operaţional din Europa în acest moment. Un reactor de putere identică a fost conectat în Franţa abia în ultimele zile ale anului.
Astfel, centralele nucleare din UE au generat împreună 649 TWh de electricitate, ceea ce corespunde cu o contribuţie de 23,7% din producţia totală. Cantitatea de electricitate produsă a fost cu 29 TWh mai mare decât în 2023, ceea ce înseamnă o creşte e 4,7%.
Iar asta înseamnă că sursele regenerabile, plus cele nucleare, care formează împreună surse de producţie a electricităţii cu zero impact direct de CO2, au cuantificat împreună 1.949 TWh de electricitate, sau 71,1% din total!
Când cineva mai spune că în maşinile electrice nu fac decât să schimbe locul emisiilor, şi că de fapt electricitatea oricum e produsă din gaz şi cărbune, arătaţii aceste cifre — în UE s-a ajuns deja la 71,1% din electricitatea produsă cu zero CO2!
Sursele fosile au coborât la un minim istoric în 2024 în UE, cuantificând împreună doar 28,9%. Ele au scăzut cu -75 TWh în producţie anul trecut, sau cu -8,7%. Din aceste surse fosile, producţia electricităţii pe bază de cărbune a constituit 269 TWh, sau 9,8% din total, scăzând cu -50 TWh sau cu -15,7%. Asta a făcut ca în 2024 producţia de electricitate din surse solare să o depăşească pe cea de cărbune în UE pentru prima dată!
Producţia de electricitate din gaz natural a constituit 430 TWh în 2024 în UE, ceea ce reprezintă 15,7%, dar şi ea s-a redus cu -26 TWh faţă de anul anterior, sau cu -15,7%. Asta mai înseamnă că energia din surse eoliene a depăşit-o al doilea an consecutiv pe cea produsă din gaz în UE! Şi, apropo, producţia pe bază de gaz e în scădere al 5-lea an consecutiv în UE.
Alte surse fosile au mai cuantificat cu 94 TWh sau 3,4%, acest capitol rămânând aproape neschimbat. Cei de la Ember concluzionează că energia eoliană şi solară au permis Uniunii Europene să evite importul a 92 miliarde de metri cubi de gaz şi 55 milioane de tone de cărbune, care ar fi costat împreună 59 miliarde de euro! Deci, aşa cum spunem de mult ori, pe lângă sustenabilitatea din punct de vedere al resurselor naturale şi calităţii mediului, energia regenerabilă mai înseamnă şi mai multă independenţă energetică şi economică pentru orice ţară şi regiune.
Vezi mai jos şi un tabel cu cifrele detaliate pentru fiecare tip de sursă de producţie a electricităţii în UE, dar şi comparaţia anului 2024 cu anul anterior.
1
2,151
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!