Şeful Ford spune că producătorii chinezi sunt cu 10 ani înaintea celor din SUA în tehnologia bateriilor şi cumpărarea licenţelor din China e crucială
10 Februarie 2025, 10:03 Redacţia PiataAuto.md
Şeful Ford, Jim Farley, pare să fie tot mai profund impresionat de maşinile electrice chinezeşti şi de avansul pe care a reuşit să-l realizeze industria auto chineză. În octombrie, Jim Farley spunea că el conduce o maşină chinezească, un Xiaomi SU7, de jumătate de an, menţionând că nu vrea să renunţe la ea, întrucât o adoră. Acum şeful Ford le-a spus celor de la The New York Times că a ajuns la o concluzie tranşantă, şi anume că producătorii chinezi sunt cu 10 ani înaintea celor din SUA în tehnologia bateriilor, iar într-o asemenea situaţie cumpărarea licenţelor de la chinezi e crucială.
Farley spune că singura şansă a unor producători occidentali precum Ford, în situaţia actuală, când au rămas atât de mult în urmă, e să cumpere licenţe pentru a produce baterii similare, pe care tehnologiei pe care o au chinezii, întrucât doar aşa vor putea concura de la egal la egal cu aceşti producători chinezi şi doar aşa ar putea spera să-i poată din nou depăşi în viitor.
Fireşte, e un pic de disonanţă aici, or, dacă un producător occidental afirmă asta în raport cu producătorii chinezi, de ce ar fi aceştia interesaţi să-şi menţină concurenţa într-o formă mai bună, ştiind că această concurenţă vede asta ca singura soluţie de supravieţuire şi o viitoare depăşire în viitor?
Totuşi, aici trebuie să facem şi o distincţie, că în China nu neapărat producătorii auto îşi produc bateriile, cum o face BYD, spre exemplu, sau Zeekr. Există producătorul specializat de baterii CATL, care produce şi livrează baterii gata pentru mulţi producători chinezi şi occidentali, iar câţiva mari producători internaţionali au parteneriate prin care au construit fabrici comune sau au licenţiat tehnologia lor pentru a produce baterii. Asta se întâmplă şi la Mercedes, dar şi la Ford, şi e deja un fapt din prezent, nu din viitor.
Ford are o fabrică imensă de baterii în proces de construcţie şi ea ar trebui să fie gata în 2026. Planul pentru ea e ca acolo să fie produse baterii LFP pe baza tehnologiei licenţiate de la CATL. Marele paradox dezvăluit de Jim Farley, însă, e altul.
Acesta spune că tehnologia LFP a fost dezvoltată iniţial în SUA, la Universitatea din Texas, ajungând apoi să fie deţinută de start-up-ul A123 Systems, care a primit subvenţii majore de la stat pe timpul preşedintelui Obama, pentru a dezvolta această tehnologie. Tehnologia a fost dezvoltată, deşi e evident că încă nu avea parametrii de azi, dar într-o perioadă când vânzările de maşini electrice erau încă foarte lente, start-up-ul n-a mai ajuns să aibă vânzări suficiente încât să poată supravieţui şi a intrat în faliment pe atunci.
Foto: Baterie LFP dezvoltată de A123 Systems
Atunci au apărut chinezii, printr-o companie numită Wanxiang, care a cumpărat rămăşiţele companiei americane, împreună cu toate patentele acesteia. Pe baza acelor patente şi tehnologii americane, chinezii au muncit în următorul deceniu pentru a dezvolta şi mai mult această tehnologie, iar acum ei sunt cei care deţin avansul tehnologic în mâinile lor în materie de baterii LFP. Şi azi 83% din toate bateriile LFP din lume sunt produse în China.
E incredibil, deci, cum această tehnologie dezvoltată cu ajutorul banilor publici americani, prin acele programe de susţinere, a fost lăsată acum un deceniu să ajungă pe bani infimi în mâinile Chinei, un concurent direct în această cursă tehnologică. Se poate spune că în SUA tehnologia era privită drept una fără mare perspectivă pe atunci, în timp ce chinezii au avut o viziune mult mai departe în viitor. Dar e cert că acum chinezii sunt cei care au cele mai performante baterii LFP, iar aceste baterii sunt prin esenţă mai ieftine şi generează un impact mai mic de mediu în procesul de producţie decât cele litiu-ion NMC.
Azi în China bateriile LFP sunt cele mai răspândite, fiind folosite de toate modelele BYD şi de o mare parte din modelele altor mărci, precum Zeekr, Geely şi mulţi alţii. Şi tot bateriile LFP sunt cele care înregistrează în ultimul timp cele mai multe recorduri la puterea şi timpul de încărcare, precum cel despre care vorbeam săptămâna trecută, când o asemenea baterie a fost documentată ca încărcându-se de la 10% la 80% în doar 9 minute.
Iar constatarea şefului Ford a un duş rece, care e cu siguranţă neconfortabil pentru urechile multora, dar care aduce o perspectivă ce nu poate fi neglijată din interiorul industriei auto. Atunci când şeful unuia din cei mai mari producători auto americani şi mondiali spune asta, e ceva care cu siguranţă ar trebui să dea de gândit.