Un Rivian electric a rămas imobilizat după ce a atins un stâlp într-o parcare dând în marşarier, trebuind să fie evacuat cu o platformă
18 Februarie 2025, 16:16 Redacţia PiataAuto.md
Maşinile moderne sunt tot mai mult gestionate de softuri în toate componentele lor, iar gestionarea acestora tinde a fi tot mai mult centralizată într-un creier principal, în special la cele electrice. Iar asta le permite să implementeze tot soiul de condiţionalităţi centralizate pentru operare, ceea ce poate da impresia funcţionării la unison a întregii maşini. Dar în unele situaţii, această gestionare centralizată, cu multiple condiţii, poate date şi efecte adverse. Un proprietar al unui Rivian R1S s-a pomenit că maşina sa a devenit complet imobilizată după ce a tamponat uşor un stâlp dintr-o marcare în timp ce dădea în marşarier, iar maşina sa a trebuit evacuată cu o platformă în urma unui incident atât de minor.
Proprietarul, pe nume Carlos Lima, spune că venise în parcarea subterană de la locul de muncă şi încerca să intre într-un spaţiu delimitat, dar din cauza proximităţii pilonilor senzorii de parcare întotdeauna emit sunete multiple şi e mai de nădejde să privească în jur. De această dată era atât de concentrat să nu atingă un pilon lateral, încât a tamponat uşor unul din spate, la o viteză absolut modestă de 1-2 mile pe oră.
A coborât să vadă daunele şi a descoperit un stop crăpat şi bara de protecţie uşor zgâriată. E neplăcut, dar în mod normal orice maşină ar permite să te poţi mişca mai departe. Însă când a urcat înapoi, proprietarul a constatat că Rivian refuză să fie cuplat în orice poziţie a levierului transmisiei — Drive, Neutral sau Reverse. A încercat să oprească şi să pornească maşina, aşa cum ar reporni un calculator, dar nimic n-a funcţionat.
I-a contactat pe cei de la serviciu de suport al Rivian, iar cei de acolo i-au spus că maşina nu are o problemă, de fapt, ci e vorba de o măsură de protecţie, implantată în softul Rivian, din considerente de siguranţă.
A urmat un adevărat calvar de evacuare a maşinii de acolo, întrucât parcarea are înălţime mică şi primul camion cu platformă nu încăpea cu tot cu macaraua sa. După multe eforturi, maşina a fost urcată pe o platformă şi a ajuns la un service Rivian.
Proprietarul e revoltat că o asemenea imobilizare poate avea loc pe un vehicul după o tamponare la 1-2 mile la oră. Ce s-ar fi întâmplat dacă era pe o un drum intens circulat şi nu aş fi putut muta maşina? Ce s-ar fi întâmplat dacă eram într-un loc izolat, cu acces dificil la platforme de evacuare? — se întreabă acesta retoric.
Proprietarul şi-a lăsat maşina la service şi aştepta un diagnostic oficial şi o resetare a computerului, pentru ca maşina să poată fi condusă din nou. Totuşi, el spune că asemenea condiţii implantate în soft, fără a ţine cont de daunele reale, sunt absurde şi nenecesare şi nu sunt decât inconvenienţe puse pe seama proprietarilor.
Peste câteva zile a venit şi verdictul de la service-ul Rivian. Cei de acolo i-au spus că el a avut ghinionul să atingă bara de protecţie într-un punct care a dus la ruperea unui elemente de fixare a ei de caroserie, iar bara care s-a mişcat în acel punct a deteriorat două cabluri, unul de la senzorii spate de pe bara de protecţie şi altul de la sistemul de acces keyless în maşină. Astfel, maşina a intrat într-un regim de autoprotecţie şi n-a vrut să mai continue deplasarea.
Dar şi asta e un simptom al vulnerabilităţii cu care pot fi uneori proiectate şi construite maşinile moderne. Or, bare cablurile sensibile nu ar trebui să treacă pe acolo unde mişcarea unei bare de protecţie le poate secera imediat. Şi aici nu putem doar aminti de maşinile din anii 80, care erau proiectate cu bare de protecţie care trebuia să aibă flexibilitate şi amortizare, care să le facă să reziste fără urmări unor tamponări de până la 15 km/h.