Un norvegian se plânge că la SUV-ul său electric chinezesc Hongqi nu funcţionează o jumătate de funcţiile şi dotările pentru care a plătit

28 Februarie 2025, 11:20
Redacţia PiataAuto.md
Norvegienii cumpără maşini electrice ca nicio altă ţară din lume, cota lor depăşind deja 95% în ianuarie 2025. Preferinţele norvegienilor faţă de modele mai variază de la o lună la alta, dar tot aici preferă să se lanseze iniţial şi producătorii chinezi, care sunt atraşi de faptul că omologarea într-o singură ţară din afara UE e mai simplă decât la nivelul întregii uniuni, dar şi de piaţa cu o predilecţie clară spre maşini electrice. Şi multe din modelele chinezeşti au înregistrat vânzări bune, susţinute de deschiderea localnicilor de a le cunoaşte şi de avansul tehnologic al acestora. Dar unele din aceste modele generează mult mai multe deranjamente şi constatări bizare pentru proprietari. Acum două săptămâni, scriam despre SUV-ul electric MG Marvel R, care are tracţiune integrală doar pentru deplasarea înainte, dar nu şi pentru marşarier, iar un norvegian a câştigat un proces de judecată pentru anularea tranzacţiei, şi trebuia să primească toţi banii înapoi, returnând maşina dealer-ului. Tot la începutul acestui an, scriam despre modelul Hongqi E-HS9, care are o rată mare de probleme electronice raportate în Norvegia, inclusiv la recepţionarea semnalului GPS şi radio, iar cauza ar fi câmpurile electromagnetic mari, din cauza ecranării proaste. Ei bine, acum un proprietar norvegian al aceluiaşi model Honqgi E-HS9 se plângă că maşina sa e atât de problematică, încât jumătate din dotările şi opţiunile pentru care a plătit nu funcţionează, după cum informează publicaţia norvegiană motor.no.
Poze simbol

Norvegianul a cumpărat maşina în vara anului 2022 la un preţ de 718.000 coroane, echivalentul a aproximativ 61.200 euro. E un SUV mare, cu mult accent pe lux şi confort, de aici şi preţul său.
De atunci şi până azi, maşina sa a manifestat multiple probleme cronice, unele din ele manifestându-se sporadic, altele constant. Spre exemplu maşina poate frâna brusc în trafic, probabil din cauza unei constatări false a unui risc de accident. Doar că asta creează riscuri majore pentru alţi participanţi la trafic, care sunt impuşi să frâneze brusc în spatele ei sau să-l ocolească.
Frânele se uzează nefiresc de repede, mai ales pentru o maşină electrică, care ar trebui să regenereze mai mult decât să aplice frâne mecanice.
De asemenea, funcţia keyless entry, prin care maşina trebuie să recunoască cheia în buzunarul proprietarului şi să de deschidă automatizat, nu funcţionează periodic.
Nici sistemul de navigare nu funcţionează, iar motivele pot fi cel mai probabil legate de lipsa semnalului GPS, din aceeaşi cauză a câmpurilor electromagnetice menţionate mai sus.
Mai mult ca atât, norvegianul spune că nici sistemul multimedia nu poate fi folosit plenar, din cauza erorilor permanente de conectare cu telefonul şi lipsa recepţionării radio. Astfel, SUV-ul chinezesc al norvegianului are ecrane mari şi frumoase, dar care sunt cam inutile, întrucât niciuna din funcţiile esenţiale nu e operaţională.
Iar ca tacâmul să fie complet, farurile matriciale opţionale, care trebuiau să lumineze excelent drumul, umbrind doar zonele cu trafic şi iluminând restul drumului, inclusiv acostamentul, într-un mod inteligent, nu funcţionează decât în regim implicit de fază lungă sau fază scurtă. Se pare că şi aici senzorul care ar trebui să înţeleagă traficul din faţă nu funcţionează normal şi astfel maşina nu înţelege traficul şi trece la un regim implicit.
Mai există şi o aplicaţie Hongqi, care nu funcţionează nici ea cum e descrisă în manualul de utilizare şi per total norvegianul s-a pomenit cu o maşină mare şi frumoasă, confortabilă în ţinuta de drum, dar privată aproape de toate tehnologiile aferente de la bord, inclusiv cele pe care proprietarii din zilele noastre le folosesc constant în timpul condusului. Obosit de atâtea probleme, pe care service-ul oficial e incapabil să le rezolve, norvegianul a cerut în judecată anulara tranzacţiei de cumpărare şi rambursarea banilor înapoi.
Prima instanţă nu i-a admis decât parţial cererea şi a constatat că maşina e într-adevăr plină de probleme, dar că ea „poate merge şi poate fi folosită”. Astfel, defectele au fost calificate drept neesenţială şi judecata a dispus ca dealer-ul să-i plătească doar o compensaţie de 30.000 coroane, adică circa 2.560 euro. Norvegianul ceruse preţul complet al maşinii înapoi, iar pe lângă asta încă 124.000 coroane în daune.
Astfel, deocamdată norvegianul rămâne fără o compensare consistentă şi fără a putea întoarce maşina înapoi. Dar asta e doar prima instanţă. Un verdict în favoarea dealer-ului a fost dat de prima instanţă şi în cazul MG-ului care nu avea tracţiune integrală în marşarier, dar apoi curtea de apel i-a dat dreptate completă cumpărătorului. Aşa că şi aici există şanse că la instanţa superioară va fi emis un alt verdict. Până atunci, norvegianul mai are de mers la şedinţe de judecată, în timp ce-şi exploatează SUV-ul electric chinezesc cu aspect luxos, dar nu jumătate din tehnologiile opţionale şi dotări nefuncţionale.
2
58,701
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!