Un transport agabaritic excepţional de peste 700 tone a ajuns în România, cu componente imense Siemens Energy pentru centrala Mintia

23 Februarie 2025, 22:53
Redacţia PiataAuto.md
Un transport agabaritic excepţional a ajuns în România şi a parcurs duminică, 23 februarie, primii kilometri de la vama Nădlac în drumul său spre judeţul Hunedoara. Convoiul de transport agabaritic are o greutate totală de peste 700 de tone şi transportă un generator imens Siemens Energy, de 380 de tone, pentru reutilarea centralei de la Mintia şi transformarea ei dintr-o centrală ce opera pe cărbune într-o centrală ce va funcţiona cu turbine de gaz şi abur, în urma unei investiţii de depăşeşte 1 miliard de euro. Centrala va avea o configuraţie aplicată pentru prima dată în lume cu acest tip de turbine, care o va face una din cele mai eficiente în randamentul său din Europa şi din lume.
Transportul agabaritic vine din Ungaria, de la debarcaderul din Szeged. Până acolo a fost transportat pe calea apelor, pe Dunăre şi Tisa.
Debarcaderul din Szeged nu are macarale suficient de puternice, însă, pentru a putea ridica un utilaj de 380 de tone, aşa că generatorul imens a fost transportat de navă fiind montat direct pe o platformă modulară autopropulsată, cu 12 punţi.
De pe navă, platforma a debarcat cu propria forţă de propulsie şi a înaintat pe un drum îngust, urmând mai apoi un traseu extraurban îngust, până în orăşelul Mako, aflat la o distanţă de peste 20 km de debarcader.
Aici, în apropiere de Mako, lângă intersecţia cu sens giratoriu drumurilor 43 şi 430, a fost montată o macara staţionară de tipul celor din porturile maritime, care a putut ridica generatorul destinat centralei din România şi l-a putut amplasa pe o remorcă specializată pentru transporturile agabaritice cu convoi de camioane, cu o construcţie masivă menită să protejeze transportul preţios şi să distribuie greutatea acestuia pe un număr mare de punţi.
Acest convoi are şi două camioane, în faţă şi în spate, dar are şi cabine proprii de comandă în faţă şi în spate. Camioanele ajută nu doar la propulsie, ci şi la dirijarea şi manevrarea convoiului articulat, care are în acest caz peste 100 metri.
De la Mako, odată încărcat în configuraţia sa finală, transportul agabaritic a pornit spre România, spre vama Nădlac, unde a ajuns aseară după 44 km parcurşi în total pe uscat în Ungaria. În România transportul va parcurge aproape 250 km pe uscat, şi e aşteptat să ajungă la centrala de la Mintia la sfârşitul săptămânii.
Companiile Felbermayr Transport GmbH & Co KG şi Bauman au muncit aproape un an la organizarea acestui transport cu susţinerea specialiştilor din Germania, Austria, Ungaria şi România. Aceste pregătiri au presupus şi lucrări de întărire la poduri, asigurarea trecerilor de cale ferată, dar şi instalarea macaralei imense la Mako, pentru a putea trece generatorul de pe platforma autopropulsată pe remorca finală. Toate aceste pregătiri vor fi utile şi la următoarele transporturi, aşteptate în săptămânile următoare, întrucât centrala de la Mintia va primi mai multe utilaje imense în cadrul acestui proiect de reutilare, care au fost fabricare şi care sunt acum în proces de livrare.
Toate utilajele esenţiale de producţie a electricităţii sunt fabricate de Siemens Energy. Centrala de la Mintia va conţine două turbine de gaz de din clasa HL, de model SGT5-9000HL, cu generatoare asociate, şi o turbină de abur SST5-5000 cu generator asociat SGen-3000W, cu un sistem de control SPPA-T3000. Turbinele Siemens SGT5-9000HL sunt pregătite pentru o viitoare operare în amestec cu hidrogen în combustie, hidrogenul putând ajunge la 50% din componenţa amestecului. O singură asemenea turbină ajunge la 593 MW în configuraţie de ciclu simplu.
La centrala din Mintia, însă, configuraţia va fi mult mai sofisticată de atât, fiind prima de tip 2x1 cu turbine Siemens din această clasă din lume. Căldura degajată de cele două turbine de gaz e combinată într-un circuit şi e direcţionată spre o unitate de generare a aburului pentru turbina cu abur.
Astfel, dacă cele două turbine de gaz pot produce 1.186 MW direct împreună, captarea căldurii degajate şi direcţionarea ei spre o turbină cu abur mai adaugă 600 MW de putere electrică, iar astfel de ajunge la o putere totală cumulată de peste 1.700 MW, cu mici ajustări de pierderi. Per total, randamentul centralei Mantia cu această configuraţie va depăşi 64%.
Producţia anuală a centralei e estimată la peste 12,1 TWh de electricitate anual, ceea ce poate asigura circa 23% din consumul anual de electricitate al României.
4
3,420
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!