(VIDEO) Britanicii au montat anvelope unidirecţionale de iarnă în poziţie inversă pe un automobil pentru a afla cum e afectată frânarea şi accelerarea

21 Februarie 2025, 19:06
Redacţia PiataAuto.md
Există anvelope unidirecţionale, atât de vară, cât şi de iarnă, care trebuie montat doar în poziţia corectă de deplasare. De fapt în zilele noastre o mare parte din anvelope sunt unidirecţionale, doar că unele din ele au un profit atât evident axat să funcţioneze mai ales într-o direcţie, încât sugerează că montarea inversă ar fi total disfuncţională şi ar afecta grav aderenţa. Ei bine, britanicii de la Tyre Reviews au montat asemenea anvelope unidirecţionale de iarnă în poziţie inversă pe un automobil pentru a afla cum e afectată frânarea şi accelerarea, iar descoperirile au fost surprinzătoare.
Încă din primele coborâri în pantă, cu anvelopele montate invers, VW-ul de test indica o forţă de frânare mult mai bună, cu o aderenţă mai mare decât cea obişnuită, ceea ce părea bizar.
Însă aceste senzaţii au trebuit confirmate prin măsurători exacte, aşa că aceştia au efectuat 20 de exerciţii diferite de frâna, măsurând distanţele.
Cu anvelopele montate normal, maşina frânează aceleaşi anvelope Pirelli în 19,96 metri, de la o viteză de aproximativ 40 km. Cu ele montate invers, însă, distanţa de frânare se reduce la 19,07 metri. Deci anvelopele montate invers au dat în mod paradoxal un rezultat ai bun, cu aproape 1 metru!
Dar există şi un efect advers, la accelerare. Cu anvelopele montate în poziţie normală, maşina a putut accelera de la 5 la 40 km/h în 5,57 secunde, în timp ce cu ele montate invers a accelerat în 6,07 secunde.
Diferenţa e de doar 0,1 secunde, însă, pierderea de aici fiind mult mai mică decât avantajul câştigat la frânare. În puncte procentuale e mai mult, dar în valoarea efectivă ca beneficiu, pare mult mai puţin.
Pentru a vedea beneficiile reale cumulate, britanicii au făcut şi tururi pe un circuit acoperit cu zăpadă, şi cu anvelopele montate invers, maşina a virat mai precis şi a frânat mai bine, iar puntea spate avea aderenţă ceva mai scăzută, ceea ce pentru o maşină cu tracţiune integrală sau spate ar putea fi benefic pentru un condus mai jovial, cu drift-uri. Deci, în mod surprinzător, anvelopele montate invers pot spori plăcerea în condus în asemenea condiţii.
Iar diferenţa efectivă de timp a fost neglijabilă, de 82,4 secunde la 83,5 secunde, deci doar 1,1 secunde pe tur şi doar 1,4% diferenţă.
Rezultatele păreau atât de apropiate, încât britanicii au făcut mai apoi şi un test pe circuit ud şi diferenţa a fost exact aceeaşi, de 1,4% în favoarea montării corecte.
În fine, diferenţa cu adevărat mare a fost doar la acvaplanare, ceea ce e logic judecând după designul benzii rulante. La acvaplanare în linie dreaptă diferenţa a fost de 14%, deci mult mai semnificativ. Şi frânarea în linie dreaptă pe asfalt ud a fost mai bună cu anvelopele montate corect. Un rezultat comparabil l-a avut şi frânarea pe asfalt uscat.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
99,806
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!