(VIDEO) Germanii au comparat un BYD Seal electric chinezesc cu un BMW i4 în tehnologii şi în consumul pe autostrăzile din Germania
7 Februarie 2025, 15:37 Redacţia PiataAuto.md
Germanii sunt într-o senzaţie că ar fi copleşiţi de industria auto chinezească, care e un concurent tot mai puternic pentru industria germană, mai ales datorită avalanşei de noi modele electrice chinezeşti, cu performanţe tot mai interesante. Cei de la carwow din Germania au decis, însă, să compare cât de bun e, de fapt, unul din principalele modele chinezeşti din Europa, BYD Seal, în raport cu un concurent german care se bucură de succes, BMW i4.
Analiza germanilor e filmată înainte de intrarea în vigoare a taxelor de import pentru maşinile chinezeşti, aşa că ei anunţă că BYD Seal porneşte de la 50.990 euro fără acele taxe suplimentare. Însă BYD a beneficiat de taxe mai joase, pentru că a colaborat cu ancheta, iar preţul final aproape că nu s-a schimbat. Şi în acest sunt incluse aproape toate dotările posibile, fără prea multe opţionale de adăugat. Până şi acoperişul panoramic e inclus standard.
Pentru că BYD Seal e oferit într-o versiune cu tracţiune integrală şi cu multă putere, germanii i-au contrapus un BMW i4 M50, care porneşte de la 70.800 euro. E o diferenţă mare de preţ, care-ţi permite să cumperi un Polo de ea, sau să-ţi încarci maşina pentru 200.000 km înainte cu electricitate, zic germanii.
La BMW trebuie să mai adaugi bani pentru opţionale, ca să ai dotări similare cu BYD Seal, însă ai o variaţie mult mai mare, şi poţi avea lucruri care sunt indisponibile pentru BYD. Dar, totuşi, germanii i-au dat un punct lui BYD la preţ şi dotări pentru acel preţ de start.
La performanţe, BYD Seal are 530 CP, în timp ce i4 M50 are 544 CP. BYD are o baterie Blade, de tip LFP, care nu foloseşte nichel sau cobalt. Sistemele de asistenţă în condus funcţionează defectuos adeseori, însă, spun germanii, inclusiv menţinerea benzilor sau emiterea de avertizări de depăşiri de viteză pe autostrăzile germane fără limită.
Radioul digital dă erori la fiecare a doua încercare, iar ajustarea intensităţii display-urilor nu e foarte bine calibrată după luminozitatea reală. Calitatea sistemului audio e dezastruoasă, spun germanii, semănând cu difuzoarele unui telefon sau a unui laptop, nu a unui sistem HiFi.
BMW nu are o baterie LFP, ci una litiu-ion NMC, iar capacitatea e aproape egală. Sistemele de asistenţă funcţionează mult mai bine, iar sistemul multimedia funcţionează perfect. Şi sistemul audio e unul de calitate impecabilă, iar pe lângă asta şi spaţiul în portbagaj e mai mare. În schimb, i4 nu are un frunk în faţă. Deci BMW câştigă acest capitol.
La calitatea materialelor, germanii zic că BYD nu e un model sofisticat, dar are materiale decente peste tot, care nu pot fi numite nici ieftine. Dar, pe alocuri se vor observa elemente oarecum arhaice în asamblarea maşinii, precum balamale de tip vechi, buloane şi piuliţe la vedere şi altele de acest tip.
BMW e net superior la acest capitol, dar şi costă 20.000 euro mai mult, aşa că germanii au declarat o echivalenţă la acest capitol.
La capitolul garanţiei oferite de producător, BYD oferă 6 ani sau 150.000 km, iar bateria are 8 ani garanţie sau 200.000 km. La rugină, garanţia chinezilor e de 12 ani. Şi mai e o problemă, că în toată Germania sunt doar 26 de service-uri BYD.
Prin contrast, BMW are peste 400 de centre de deservire în Germania. Garanţia lui BMW i4 este de 3 ani, dar fără limită de kilometri. Garanţia pentru baterie e de 8 ani sau 160.000 km, deci un pic mai puţin decât BYD, iar garanţia la rugină e identică, de 12 ani. Toate aceste cifre în comparaţie au adus din nou o echivalenţă pentru cele două maşini.
La capitolul următor germanii au analizat autonomia reală a celor două maşini pe autostrăzi. Viteza a fost păstrată în jurul a 130 km/h, acolo unde traficul a permis. Maşina nu e niţel neinformativă când volanul e menţinut drept, dar merge decent la 130 km/h. Viteza maximă e imitată, apropo, la 180 km/h. Autonomia promisă e de 530 km.
BMW are o viteză maximă de 225 km/h şi e cu 0,1 secunde mai lent până la prima sută, întrucât e ceva mai greu. Dar se conduce mai plăcut pe autostrăzi. E curios că BMW acceptă o putere maximă de încărcare mai mare, de 205 kW, faţă de 150 kW la BYD. De la 10 la 80% BWM are nevoie de 31 minute, ceea ce e cu 6 minute mai puţin decât BYD.
Surpriză, însă, BYD a consumat 22,4 kWh/100 km în testul germanilor, ceea ce ar însemna o autonomie reală totală de 368 km pe autostradă, viteza medie din test fiind de 114 km/h. BMW i4 M50 a fost mult mai eficient în consum, indicând 19,4 kWh/100 km, ceea ce înseamnă o autonomie reală de 411 km. Cu o autonomie mai mare şi o putere mai mare de încărcare, BMW i4 M50 l-a învins astfel pe BYD Seal şi a învins şi întreaga comparaţie.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.