(VIDEO) Inginerii Liebherr arată că adevărata tehnologie de condus autonom e deja implementată la scară largă de ei pe camioanele miniere
28 Februarie 2025, 16:08 Redacţia PiataAuto.md
Tehnologia de condus autonom e una despre care se vorbeşte foarte frecvent în ultimii ani, şi evoluţiile făcute sunt majore, dar încă mai persistă acea senzaţie că totul ar fi la doar 5 minute distanţă de a fi gata, dar în acelaşi timp încă nu se poate ajunge acolo. Există maşini cu sisteme avansate de condus, dar şi ele dau erori uneori şi oricum şoferul trebuie să monitorizeze maşina în permanenţă. Există taxiuri conduse autonom, dar acestea au cunoscut o involuţie puternică în ultimul an, după mai mult incidente şi chiar o închidere a celor de Cruise, care aveau asemenea taxiuri. Desigur, Tesla a promis un robotaxi propriu, dar de la promisiune până la un model adevărat pot să mai treacă mulţi ani la Tesla. Într-un asemenea context, inginerii companiei germane Liebherr, specializată în fabricarea de macarale şi utilaje miniere, arată că adevărata tehnologie de condus autonom e implementată deja la scară largă de ei, pe camioanele miniere din întreaga lume.
Când e vorba de camioane miniere, acestea pot ajunge să transporte sute de tone şi să aibă o masă proprie impunătoare. La un vehicul de asemenea dimensiuni uriaşe, nu există o marjă de eroare, mai ales că aceste camioane trebuie să muncească în continuu, nu să piardă timp pe erori, pe care să le rezolve apoi cineva. O abordare mai practică decât atât rar poate fi văzută în industrie, întrucât într-o mină se munceşte întotdeauna contra cronometru, iar activitatea camioanelor trebuie sincronizată întotdeauna cu cea a excavatoarelor şi a altor utilaje.
Tocmai de asta, ideea de a implementa tehnologia de condus autonom pe camioane miniere pare atractivă, întrucât ar elimina foarte multă forţă de muncă, în ture, dar în acelaşi timp nu poate fi făcută cu jumătăţi de măsură, astfel încât să dea peste cap tot procesul de muncă. Mai mulţi producători din lume testează în prezent aceste tehnologii de condus autonom pe utilajele miniere, motivaţi de faptul că minele nu sunt drumuri publice şi implementarea e mai puţin birocratică, dar totodată motivaţi şi de economiile uriaşe şi creşterea randamentului pe care o poate genera această tehnologie în mine.
Ei bine, în timp ce alţii încă testează aceste tehnologii, inginerii Liebherr amintesc că ei o au deja implementată la scară largă, la nivel global, ea funcţionează deja ca un produs de serie, nu unul de test.
Cea mai mare flotă de camioane miniere pe care instalată tehnologia de condus autonom le aparţine australienilor de la Fortescue, care deţin multiple mine în Australia şi în alte regiuni ale lumii. Aceştia deţin peste 200 camioane miniere Liebherr cu tehnologie de condus autonom integrată, şi ele operează deja la minele Fortescue din diverse regiuni.
Mai mult ca atât, inginerii Liebherr spun că tehnologia a fost implementată pe camioanele diesel electrice, dar şi pe cele electrice cu baterii sau cu pantograf, precum şi pe cele câteva unităţi cu hidrogen. Tipurile de propulsie mai noi au trecut iniţial printr-o perioadă de test, începând cu vara anului trecut, iar acum muncesc alături de celelalte, în acelaşi ritm.
Camioanele miniere autonome au o hartă digitală memorată a întregii mine şi pot primi misiuni noi de la un centru de comandă al minei. Camionul a veni astfel la punctul de încărcare şi se va poziţiona cu bena în poziţie corectă, pentru a prelua încărcătura.
Ulterior, camionul rulează pe un traseu logic spre punct de descărcare, ţinând cont de declivitate, tip de teren în jurul său dar şi localizarea elementelor cheie dintr-o mină.
Camioanele îşi verifică şi raportează în permanenţă poziţia către centrul de comandă şi au senzori şi camere care să analizeze situaţia reală din jurul or, putând frâna şi aştepta sau ocoli dacă un alt utilaj constituie un obstacol. Însă toate camioanele comunică prin centrul de comandă şi îşi ajustează reciproc şi viteza şi timpii, astfel încât să nu producă blocate şi timpi neproductivi de aşteptare. Aşa se asigură o fluidizare mai bună a muncii camioanelor şi se reduce la minim timpul neproductiv al acestora.
Camioanele pot înţelege şi noţiunea de distribuţie a sarcinii, spre exemplu dacă e nevoie de 10 încărcături, vor derula împreună misiuni până când suma încărcărilor va ajunge la 10, iar dacă există deja camioane suficiente care să preia toate încărcăturile, altele nu se vor mai duce încolo.
De asemenea, dacă locul de descărcare e pe marginea unei văi abrupte, camioanele or sesiza acel loc şi vor avea o precizie milimetrică în a da în marşarier singure, până la marginea prăpastiei. Orice eroare aici ar fi egală cu pierderea unui camion.
Aşadar, toate aceste tehnologii de condus autonom sunt deja complet operaţionale, iar aceste camioane forfotesc singure prin mine. În curând vor fi complet automatizate şi excavatoarele, şi încărcătoarele frontale, şi cel mai probabil se va ajunge foarte repede şi la urmărirea activităţii din mină de la distanţă, aproape ca într-un joc video, unde utilajele muncesc şi adună stocul de materii extrase.
Cei de la Liebherr sunt fără îndoială una din cele mai respectate şi avansate companii din lume în acest domeniu, iar asta e cumva unanim recunoscut. Însă această amintire a avansului tehnologic şi a inovaţiei deja existente şi implementate vine să urmeze, parcă, o tendinţă nouă a industriei germane, de a reaminti lumii întregi cât de inovativă este, după ce în ultimii ani a fost tot acuzată că ar rămâne în urmă în unele domenii, în special cel al maşinilor electrice. Şi germanii se ţin de amintit în ultimii săptămâni lumii întregi şi lor înşişi, că industria lor e printre cele mai inovative şi avansate din lume.