(VIDEO) Prima maşină zburătoare certificată din lume, Alef Model A, a demonstrat cum poate depăşi prin aer alte vehicule, dar totul seamănă tot mai mult cu o fraudă
20 Februarie 2025, 16:03 Redacţia PiataAuto.md
Acum un an şi jumătate scriam despre prima maşină zburătoare certificată din lume, Alef A, sau Alef Model A cum mai e numită şi-i descoseam ingineria în detalii, întrucât odată cu certificarea venea şi o promisiune ca această să înceapă a fi produsă şi livrată în 2025. Între timp, acest termen a fost amânat pentru anul 2026, iar de curând cei de la Alef au făcut o demonstraţie publică a capacităţii maşinii lor de a depăşi maşini staţionate în ambuteiaje de deasupra, prin aer. Însă există şi indicii clare că şi acest proiect ar putea să aibă soarta celor de la Nikola într-un final, care şi-au anunţat ieri falimentul şi desfiinţarea.
Cei de la Alef au făcut demonstraţia într-un reportaj televizat, filmat de cei de la NBC News, însă jurnaliştii şi operatorii au fost restricţionaţi din a filma de la o distanţă mare de departe, aparent din motive de securitate.
Maşina a decolat, fiind teleghidată de cineva din preajmă, a zburat peste o altă maşină staţionată în faţa sa, apoi a aterizat cu bine.
Dar până şi jurnalistul spune imediat că echipa de filmare n-a văzut pe nimeni să coboare din maşină după asta sau să urce în ea. Prin urmare, există o mare suspiciune că în interiorul nu era pur şi simplu nimeni, iar maşina a fost pur şi simplu pilotată prin telecomandă de alături, exact ca o dronă obişnuită.
Jurnalistul îl confruntă pe fondatorului celor de la Alef, Jim Dukhovny, spunându-i că maşina încă nu pare a fi gata, întrucât el nici n-a fost lăsat să urce în interior, nici când maşina staţiona.
Acesta s-a justificat cu faptul că mai există dezvoltări de proprietate intelectuală care mai trebuie protejate.
Însă încă acum un an şi jumătate noi indicam despre faptul că această maşină zburătoare nu e decât o dronă cu un schelet dreptunghiular, pe care a fost ataşată o carcasă asemeni unei plase, prin care să poată trece curenţi de aer şi care să ascundă elicele.
Maşina nu mai are loc nici măcar de suspensii potrivite, chiar din video-ul de acum roţile pămând a fi fixe pe cadrul lor, cu zero articulaţie.
Iar toată partea funcţională a maşinii unde e integrat şi habitaclul, şi bateria, e doar pe centru. Cu un spaţiu atât de mic pentru baterie, pretinsa autonomie de 200 mile sau 320 km e absolut utopică, or, consumul de energie pentru a menţine o dronă în aer e mult mai mare decât la un automobil care rulează pe asfalt, iar maşinile electrice care rulează pe asfalt au baterii mult mai mari la autonomii de 320 km.
Şi din câte se pare acum, nici măcar integrarea corectă a comenzilor de dirijare a maşinii pe o planşă de bord, cu un volan sau o manivelă nu a fost realizată până în prezent, dacă a fost nevoie de cineva din exterior care să dirijeze maşina.
Deci nici promisiunea de a o pune în producţie în anul 2026 nu pare decât o nouă amânare pentru a mai aduna fonduri investite, dar de facto, toată maşinăria e şi departe de producţie, dar e şi departe de a putea îndeplini parametrii de autonomie şi performanţe pe care îi anunţă şi pentru care ia precomenzi.
Mai mult ca atât, celula habitaclului trebuia să fie fixată pe elemente hidraulice care să o echilibreze constant la poziţia orizontului, chiar dacă maşina e înclinată în faţă când accelerează în zbor. În acest zbor demonstrativ de acum nici măcar asta nu se întâmplă. Ba chiar maşina pare să fie la un moment dat înclinată pe lateral spre stânga din cauza curenţilor de aer, or, carcasa ei dreptunghiulară nu e simetrică din punct de vedere radiat şi n-ar nici măcar acele avantaje fizice ale unor drone obişnuite de a se echilibra reciproc. De asta a fost nevoie de 8 elice care să compenseze acest efect, dar nici ele nu pot asigurare echilibrare completă.
Să ne imaginăm că anul viitor maşina asta va fi în producţia de serie şi cineva va putea zbura cu ea 320 km cu o singură încărcare a bateriilor ar însemna să neglijăm toate semnele clare că legile fizicii nu prea se potrivesc aici şi toate semnele că maşina asta e o imensă exagerare de capacităţi şi utilitate. Iar modul în care răspunde fondatorul ei şi modul în care a decurs demonstraţia de acum, când maşina se presupune că e la doar un an distanţă de producţie, ne indică semne care seamănă niţel a fraudă şi care ne amintesc de acea rulare la vale a camioanelor Nikola, pentru filmări, în timp ce ele erau pustii pe dinăuntru.