(VIDEO) Şeful noi mărci a grupului VW, Scout, explică în detalii ingineria noilor offroadere, unul electric şi altul cu un motor cu combustie în portbagaj
28 Februarie 2025, 20:03 Redacţia PiataAuto.md
În luna octombrie a anului trecut, germanii de la VW au reînviat în mod oficial marca Scout în SUA, după ce au cumpărat anterior compania care deţinea drepturile intelectuale asupra mărcii International Scout, cea care producea cândva unele din cele mai apreciate offroadere practice şi durabile. Cei de la VW au înţeles că pot profita şi de acest curent al offroaderelor retro, iniţial de modele precum Bronco sau noul Land Cruiser, iar marca Scout e perfectă pentru asta. Mai mult ca atât, germanii vor să se distingă puternic nu doar prin capacităţi de offroad, ci printr-o inginerie mai atipică, care i-a face pe pasionaţi să vorbească mult despre ele. În octombrie, Scout a dezvăluit două modele cu statul de prototip pre-producţie — Traveller şi Terra — un offroader şi un pick-up, create pe aceeaşi platformă. Iar acum şeful Scout, Scott Keogh, a explicat în detalii ingineria noilor offroadere în atelierului lui Jay Leno, inclusiv curiozităţile versiunii electrice şi a celei care mai dispune şi de un motor cu combustie în portbagaj.
Platforma noilor modele e concepută ca una electrică la bază, cu punţi blocabile mecanic şi cu câte un electromotor care să propulseze acea punte. Versiunile electrice oferă cam 560 km autonomie, dar germanii s-au gândit că nu pot miza doar pe aceste motorizări şi au creat şi versiuni cu range extender, adică un motor cu combustie, care să genereze electricitate atunci când bateria e epuizată. Cu acest motor, autonomia ar creşte la 800 km.
Şeful Scout spune că şi maşinile cu range extender vor putea fi exploatate ca şi cele electrice, încărcând la priză şi rulând pur electric. Şoferii vor putea include şi un regim hibrid de condus dacă vor dori, iar atunci când maşina va tracta o remorcă grea, motorul cu benzină se va include mai des, pentru a compensa din consumul mai mare de electricitate. Însă motorul cu combustie nu participă niciodată direct la propulsie, ci doar prin producţia de electricitate.
Partea cea mai curioasă e că motorul cu combustie e montat în spate, nu sub capotă! E aproape incredibil că i s-a găsit loc în spate, or, acolo va exista şi o punte rigidă clasică de offroader! Secretul e tot în construcţia de offroader, cu cadru dur, care creează o nişă suficient de mare în zona posterioară punţii spate, pentru a putea încadra acolo şi un motor cu 4 cilindri. Motorul cu combustie va lua ceva spaţiu şi din podeaua portbagajului, dar ar trebui să lase şi o doză bună de practicism acolo.
Bateria va fi una litiu-ion NMC pe versiunile electrice, iar pe cele cu range extender va fi una LFP. Versiunea electrică va prinde 60 mile la oră în 3,5 secunde, iar cea cu range extender în 4,5 secunde, deci vor fi offroadere super rapide! Apropo, versiunea cu range extender a avea o autonomie electrică de aproximativ 250 km, deci ar trebui să fie decentă pentru a putea fi utilizată ca maşină electrică.
Noile modele au arhitectură de 800 volţi, ceea ce le va permite să fie încărcate la o putere de până la 350 kW. Deci, în sfârşit germanii nu vor mai roşi la capitolul tehnologie a modelelor lor electrice în SUA.
Iar modelele vor avea toată partea mecanică necesară pentru a fi offroadere adevărate, credibile spune şeful Scout. Va exista opţional şi o suspensie pneumatică pentru a mări garda la sol.
Jay şi Scott au ieşit şi să conducă niţel prototipul se offroader, iar acesta încă mai are sunete de transmisie în el şi smunciri, dar toate astea vor dispărea până la lansarea în producţie a modelului de serie.