(VIDEO) Un mecanic din SUA a dezasamblat un motor 2.0 TDI şi a demonstrat ce se întâmplă când la o cutie manuală se forţează cuplarea unei trepte mici la o viteză mare
6 Februarie 2025, 22:13 Redacţia PiataAuto.md
Motorul diesel 2,0 TDI se mai află şi azi în producţie în gama grupului VW, dar ultimele sale ipostaze, după 2016-2017, sunt considerate mult mai bune şi lipsite de probleme, având o construcţie îmbunătăţită. Totuşi, şi motoarele fabricare între 2010-2016 era bune în construcţie, cu diferenţa că au fost catalogate drept trişând la emisii, ceea ce a generat scandalul Dieselgate. În SUA e greu să mai găseşti acum asemenea motoare, pentru că multe din ele chiar au fost casate după acea perioadă. Dar un mecanic din SUA a găsit un asemenea motor, de pe un VW Passat din 2010 şi a arătat ce se întâmplă când la o cutie manuală se forţează cuplarea unei trepte mici la o viteză mare de deplasare.
Motorul avea zona inferioară a blocului spart cu totul, deci e clar că au avut rupturi de biele şi pistoane în interior. Dar amploarea distrugerilor avea să impresioneze cu mult peste orice aşteptări.
Arborii cu came era într-o stare foarte bună, şi toată zona din jurul lor. Nu existau nici urme de sedimente şi nici alte urme de vreo altă defecţiune.
Pompa de răcire era şi ea în stare bună, la fel ca şi cureaua de distribuţie şi alte componente auxiliare ale motorului.
După îndepărtarea acestor componente auxiliare a devenit clar că întreaga parte inferioară a blocului e crăpată de la forţa loviturilor interioare. Deci deja existau simptome ale unor defecte mult mai grave în interior.
După îndepărtarea arborilor cu came nu exista niciun simptom că motorul ar fi suferit de lipsă de ulei şi lubrifiere. Deci erau tot mai multe indicii că defecţiunea a survenit subit.
Chiulasa însă era şi a bună, supapele neavând urme ale unui contact cu pistonul. Însă în interiorul cilindrilor lucrurile stăteau mult mai prost, cu un piston în mod clar dus mult prea jos.
Însă până şi filtrul de ulei arăta bine şi nu avea reziduuri de ulei în el. Deci e clar că acest motor funcţiona bine până în momentul finalului său subit.
Abia la deschiderea băii de ulei au putut fi văzute bucăţi de metal, dar şi un bulon, care e neclar cum a ajuns acolo.
Marele carnagiu era în zona arborelui cotit. Acolo erau bucăţi imense de metal, despre care aproape că nici nu se mai putea spune de unde provin, fie de la pereţi sau de alte elemente constructive interioare.
Mai existau şi urme de biele, era şi una care a spart peretele, dar şi în zonele aferente distrugerile erau copleşitor de mari.
Aşadar, concluzia acestor distrugeri imense, venită din partea mecanicului, e că în timpul condusului la viteză mare a fost forţa cuplarea unei trepte mici, spre exemplu a 2-a. Trebuie să forţezi un pic lucrurile pentru a face asta, dar se poate. Şi fiind o cutie manuală, nu mai există protecţii electronice pentru a evita asemenea deznodământ. Deci până la urmă, şi maşinile mai noi şi mai moderne pot fi distruse de asemenea stângăcii, care le induc turaţii cu mult peste limita admisă. A fost luată în calcul şi versiunea unui şoc hidraulic, dar până la urmă ea a fost exclusă.