(VIDEO) Un mecanic a dezasamblat un motor modern de Volvo, care a cedat la 200.000 km, deşi a avut mentenanţă exemplară la un service oficial
16 Februarie 2025, 14:23 Redacţia PiataAuto.md
De ceva ani buni încoace, Volvo are motoare cu combustie de maxim 4 cilindri, iar adaosurile de putere se fac prin integrarea de mai multe turbine sau prin combinarea lor cu sisteme plug-in hibrid. Chiar şi SUV-ul XC90 n-are niciun motor cu combustie mai mare de 2,0 litri, iar despre fiabilitatea acestor motoare nu există prea multe informaţii detaliate, iar ceea ce există e controversat şi de obicei ţine de defecte la unităţile auxiliare are motorului, nu la propulsorul propriu-zis. De obicei, când nu există multe informaţii, e un semn bun. Acum, însă, un mecanic din SUA a dezasamblat un motor modern de pe un Volvo XC90 care a cedat în mod enigmatic la circa 200.000 km, deşi a avut mentenanţa făcută exemplar, doar la service-uri oficiale. Prin urmare, descoperirea cauzei unei asemenea cedări e foarte interesant, mai ales că aceste motoare încă se mai află în producţie curentă.
Propulsorul provine de pe un XC90 din 2016 şi are numele de cod B4204T27, având şi un compresor mecanic, şi o turbină, dezvoltând 316 CP în unităţi americane şi 320 CP în unităţi europene. În Europa această versiune a motorului se instala pe motorizarea T6 a lui XC90. Însă acelaşi motor e prezent şi pe versiunile T8, doar că acolo puterea suplimentară vine de la propulsia electrică, în timp ce propulsorul cu combustie e acelaşi.
Foto: Volvo XC90 T6, poză simbol
Motorul are ştanţat codul VIN al maşinii pe care a fost amplasat, iar asta a permis descoperirea istoriei complete a acelui Volvo XC90. Iar această istorie a revelat că toate schimburile de ulei au fost făcute la un service oficial, la intervale mai mici decât cele recomandate de producător, de doar 3-4 mii mile, adică între 4.800 şi 6.400 km!
Motorul îşi învârtea arborele cotit şi avea supapele relativ curate, cu excepţia câtorva, care păreau să aibă depuneri carbonice mai mari. Compresorul mecanic a putut fi demontat foarte uşor de pe propulsor, iar starea acestuia era impecabilă.
În procesul de demontare a turbinei, s-a descoperit un bulon rupt din zona de conectare a eşapamentului, acolo existând şi semne de scurgere.
Turbina avea urmele de a fi pârjolită de scurgerile de gaz de eşapament din acea zonă, dar era în stare bună în interior, fără vreo defecţiune vizibilă. Cureaua de distribuţia era în poziţia corectă şi nu manifesta semne de uzură, deci şi aici motorul indica o stare bună.
La demontarea injectoarelor, însă, s-a produs un lucru ciudat. Imediat ce acestea au fost mişcate niţel din loc, dintr-o zonă inferioară chiulasei, din zona laterală a blocului, a curs combustibil. Dar asta e ceva ce va fi investigat la dezasamblarea de mai departe.
Arborii cu came şi tacheţii erau de asemenea în condiţie excelentă la prima inspecţia, aici văzându-se efectul mentenanţei exemplare a acestui motor.
Dar la o inspecţie detaliată după demontarea lor, s-au putut observa urme de eroziuni pe arborii cu came, în special la una din zonele lor, unde contactează mai intens cu tacheţii. Deci se poate suspecta o uşoară deviere a valvelor, dezvoltată în timp.
La deschiderea blocului, partea bizară era că 3 pistoane aveau depuneri carbonice pe ele, iar unul era suspicios de curat.
Problema s-a descoperit la supapele aceluiaşi cilindru. Una din supape era ruptă la o parte din suprafaţa sa şi nu-şi mai îndeplinea corect funcţia. Pe lângă asta, acea bucată de metal trebuie să fi ajuns undea şi să fi provocat alte daune.
Surprinzător e că şi baia de ulei nu avea reziduuri majore. Şi nici zona sucţiunii de ulei şi filtrul aferent nu erau obstrucţionate cumva, ba chiar totul părea a fi într-o stare foarte bună.
La fel de surprinzător e că şi arborele cotit era în stare excelentă, la fel ca şi cuzineţi. Deci, din nou, schimburile frecvente de ulei şi-au adus contribuţia.
Pistoanele însă, aveau segmenţii afectaţi de depuneri de ulei, iar aceştia ar fi putut conduce la consum de ulei şi la afectarea acelei valve. Mecanicul spune că e impresionat şi de cât subţiri sunt aceşti segmenţi.
La final s-a descoperi că şi compresorul mecanic avea ambreiajul său uzat, ambreiajul având rolul de a-l include în acţiune doar în momentele când e nevoie de contribuţia lui.
Deci, acest motor n-a clacat în mod clasic, ci a admis consum de ulei mai mare din cauza segmenţilor mici şi vulnerabili, despre care mecanicul spune că au fost corectaţi mai apoi în designul acestor motoare. Acel consum de ulei duce la micşorarea cifrei octanice în combustie şi la şansele de a avea combustii spontane, care pot afecta supapele în asemenea mod. Iar asta duce la de dereglări de funcţionare şi erori afişate pe bord. Iar în acest caz reparaţia ar fi putut fi făcută, doar că ar fi costat scump, probabil.