(VIDEO) Un nou proiect de lege din Moldova va reduce considerabil situaţiile când maşinile parcate neregulamentar pot fi evacuate
8 Februarie 2025, 11:21 Redacţia PiataAuto.md
Un nou proiect de lege, depus în parlamentul Republicii Moldova de către deputatul Petru Frunze şi alţi câţiva colegi de-ai săi, va reduce considerabil situaţiile când maşinile parcate neregulamentar pot fi evacuate de către poliţie la parcarea specială. Dacă în versiunea actuală a legii orice maşină parcată neregulamentar, în orice loc, poate fi supusă acestei proceduri de evacuare, atunci în noua redacţie situaţiile în care acest lucru va fi posibil se reduc doar la unele cazuri specifice.
Evacuarea automobilului la putea fi făcută atunci când acesta e parcat pe trecerea de pietoni, în faţa unor porţi sau căi de acces şi blochează astfel ieşirea sau intrarea altor automobile, sau acolo unde îngrădesc accesul ambulanţelor şi a pompierilor, a transportului public sau pe spaţiile dedicate persoanelor cu dizabilităţi. Nu se va permite ridicarea automobilelor, în interiorul cărora se află oameni sau animale, iar dacă la partea cu animale o putem înţelege, partea cu oameni e oarecum neclară, întrucât agenţii constatatori şi aşa puteau discuta cu oamenii şi le puteau aplica eventual amenda, fără a evacua maşina. În restul cazurilor va putea fi aplicată doar o amendă, dar fără ridicarea automobilului.
Dacă agentul constatator va dori să ridice o maşină în una din situaţiile de mai sus, el n-o va putea face simplu, ca până acum. El va fi obligat să telefoneze proprietarul sau posesorul şi dacă acel om va veni să-şi ia automobilul, evacuarea lui nu va mai avea loc. Asta înseamnă proceduri de mai multe minute de a interpela electronic proprietarul maşinii şi de a-i afla numărul de telefon, de a încerca apelarea, de a discuta cu el şi eventual de a-l aştepta. Toate astea puteau părea logice în cazul când maşina e parcată neregulamentar, dar nu blochează niciun acces. Însă noua lege prevede această procedură pentru cazul când aceste maşini blochează accesul. După această logică, dacă o maşină blochează accesul pompierilor sau ambulanţelor, poliţistul va trebui să facă toate aceste proceduri în timp ce pacienţii sau oamenii în mijlocul unui incendiu vor trebui să aştepte.
Procedura de ridicare pe evacuator e complicată şi de un proces verbal care va trebui completat, cu constatarea tuturor defectelor vizibile de pe maşină. Până acum se făceau fotografii din toate unghiurile, care demonstrau starea maşinii la ridicare. Acum, însă, va trebui să existe şi un proces birocratic consumator de timp. Un alt proces verbal identic va trebui completat la predarea automobilului de la parcarea specială către proprietar înapoi.
Eliberarea de la parcarea specială a trebui să poată fi făcută la orice oră, iar aici e o măsură de care era nevoie evidentă, pentru că erau cunoscute multe cazuri abuzive când oamenii erau puşi să aştepte trecerea nopţii sau chiar a week-end-ului pentru a putea primi maşina înapoi.
O altă măsură care pare justă e cea că care vizează cazul când proprietarul vine, dar a ajunge şi evacuatorul în acelaşi timp. Până acum, dacă evacuatorul era deja prezent, proprietarul era impus să-i achite acestui taxa de evacuare, deşi maşina sa nu fusese evacuată. Acum, însă, evacuatorul va primi anularea misiunii sale, fără vreo taxă achitată lui.
Toate amenzile aferente parcării neregulamentare rămân în vigoare, deci teoretic asemenea încălcări vor fi pedepsite în continuare cu aceleaşi amenzi, în aceeaşi amploare, doar că nu vor mai avea loc evacuările de automobile în majoritatea cazurilor. Însă anul trecut a mai existat o altă modificare a codului contravenţional, prin care au fost eliminate punctele de penalizare pentru această încălcare. Respectiv, acum amenda pentru parcarea sau staţionarea neregulamentară, conform articolului 238.2 din codul contravenţional, e cuprinsă între 18 şi 30 unităţi convenţionale, adică între 900 lei şi 1.500 lei (între 46 şi 77 euro), care e redusă la jumătate dacă se achită în timp de 72 ore şi devine între 450 lei şi 750 lei (23-38,5 euro).
Dacă e vorba de oprirea interzisă, însă, amenda e mult mai mică, fiind cuprinsă între 3 şi 6 puncte de penalizare, adică între 150 şi 300 lei (8 şi 16 euro). Şi aici, dacă se achită în jumătate, ea e redusă la jumătate, între 75 lei şi 150 ei (între 4 şi 8 euro). Ba chiar aici poate exista şi doar o avertizare din partea poliţistului, fără o amendă emisă.
Astfel ajungem la o situaţie paradoxală — dacă în ambele încălcări nu există puncte de penalizare, şoferii pot parca ori de câte ori doresc neregulamentar, plătind amenzi de fiecare dată, fără riscul de a pierde permisul. Iar dacă o amendă poate fi cuprinsă efectiv între 75 lei şi 450 lei, atunci asta poate fi mai ieftin decât plata unui loc de parcare pentru 1 oră în unele locuri din Chişinău, unde preţurile pot fi şi de la 100 lei sau mai mult. Dacă timpul e mai îndelungat, atunci amenda devine o taxă de parcare mai mică decât plata pentru o parcare firească. Şi dacă înainte exista riscul unei situaţii neplăcute de ridicare a maşinii, care motiva şoferii să încerce evitarea parcării neregulamentare, acum toate aceste bariere dispar şi se revine efectiv la o situaţie similară cu cea de vreo 10-15 ani în urmă, în care toate străzile oraşului erau pline de maşini parcate neregulamentar. Şi asta mai înseamnă că acum şi trotuarele vor avea o mare şanse să fie din nou pline cu maşini parcate neregulamentar pe ele.
Fără îndoială, mecanismul de ridicare a maşinilor putea fi îmbunătăţit şi chiar atribuirea acestui drept unei companii private s-a făcut la acel moment cu multe semne de întrebare. Fără îndoială, au existat multiple cazuri când reprezentanţii acelei companii delegate cu acest drept au abuzat de acest drept ce li s-a oferit şi aici s-ar fi putut face multe îmbunătăţiri, poate chiar modificări radicale pe partea de gestionare a acestui mecanism, în raport cu cine are dreptul să facă asta, pentru că marea parte a penalizării pe care o suferea şoferul ce încălca mergea spre un agent economic privat, nu spre bugetul de stat. Fără îndoială, locurile de parcare din interiorul curţilor blocurilor putea fi marcate astfel încât locatarii unui bloc să poată parca acolo, poate chiar cu introducerea sistemului de locuri de parcare rezervate doar rezidenţilor de pe o anumită stradă, cu un certificat afişat pe parbriz, eliberat de primărie, cum se face în multe alte ţări occidentale.
Dar combinaţia de acum, cu excluderea punctelor de penalizare, o mărime foarte mică a amenzilor de oprire interzisă şi parcare şi ambiguitatea calificării lor, iar acum şi excluderea evacuărilor e reţeta perfectă pentru a genera un nou haos cu parcările neregulamentare peste tot în oraş.
Vezi mai jos şi alocuţiunea autorilor acestei legi.