(VIDEO) Un service din România a arătat cât de ruginită poate fi suspensia unui VW Passat, la 11 ani după ce a ieşit din fabrică
25 Februarie 2025, 15:22 Redacţia PiataAuto.md
Maşinile mai ruginesc uneori, în funcţie de condiţiile în care sunt exploatate, dar mai ales în funcţie de calitatea prelucrării metalelor şi a straturilor de protecţie aplicate pe ele. Şi de multe ori există automobile care au o protecţie bună la caroserie, dar piesele de suspensie sunt mult mai susceptibile coroziunii. Un service din România a arătat de curând cât de ruginită poate fi suspensia unui VW Passat, la doar 11 ani după ce a ieşit din fabrică.
Maşina examinată şi reparată e un Passat B7 fabricat în 2014, un an care ne-ar face pe cei mai mulţi dintre noi să credem că o maşină, chiar şi la mâna a doua, ar trebui să fie încă foarte viabilă şi sigură. Însă acest exemplar a fost la un pas să ajungă cu suspensia spate dezintegrată din cauza ruginii.
Suspensia e una multilink în acest caz, ceea ce-i asigură maşinii o ţinută de drum mai bună. Însă braţele inferioare erau pătrunse de rugină într-atât de mult, încât aveau găuri vizibile prin ele.
Acea zonă găurită e cea care susţine arcul şi întreaga greutate a maşinii, deci e unul din elementele de forţă în ţinuta de drum a maşinii.
În acest caz, însă, arcul deja îşi croia calea din metalul ruginit şi firav care a mai rămas acolo. Maşina scotea sunete de metal crăpat şi şi scârţâieli, încât orice groapă mai puternică ar fi dus inevitabil al spargerea braţului şi ieşirea arcului prin el, cu repercusiuni grave pentru stabilitatea de curs a maşinii într-un asemenea scenariu.
Din cauza ruginii avansate la mai multe componente, a trebuit demontată toată suspensia spate, şi au fost înlocuite şi acele braţe inferioare, dar şi mai multe alte elemente.
A fost nevoie să se înlocuiască şi un pivot pe puntea faţă, dar şi elemente de fixare ale basculelor inferioare de aici, şi ele fiind aparent uzate până la limită.
Mecanicii aceluiaşi service menţionează, însă, că simptomul ruginii de pe acest Passat nu e unic, şi se întâlneşte frecvent la asemenea modele. Iar piesele licenţiate, ce pot fi înlocuite au adesea o durată de viaţă şi mai mică decât cele originale.
Şi asta se întâmplă la maşini ce au caroseria într-o stare relativ bună, fără rugină excesivă, iar motorul şi cutia mai au încă rezerve mari de a rula în continuare.
Dacă se ajunge la o asemenea stare ruginită a braţelor, însă, înlocuirea lor nu mai e o chestie opţională, ci obligatorie, întrucât poate afecta siguranţa într-un mod decisiv, după cum o ilustrează starea acestor componente demontate de service-ul din România de pe acest VW Passat.