(VIDEO) Un youtuber din Austria arată cât de impredictibil se conduce Mercedes-AMG C63, cu motorul său de 4 cilindri şi sistemul plug-in hibrid

18 Februarie 2025, 13:51
Redacţia PiataAuto.md
Actuala generaţie Mercedes-AMG C63, care a trecut de la motorul V8 anterior la unul de 4 cilindri cu sistem plug-in hibrid, continuă să primească aprecieri nefaste din partea fanilor săi chiar şi de la pasionaţii din ţările care cumpărau acest modele în număr mare. Austria iese în ultima lună în evidenţă în mod deosebit la acest capitol. Dacă la începutul lunii anunţam că un atelier din Austria a scos motorul de 4 cilindri de un C63 şi i-a montat un V8 turbo, reparând decizia greşită a producătorului, atunci acum un youtuber austriac, cu experienţă de condus pe circuit a maşinilor performante şi participări în curse, autor al canalului OG Schaefchen, a condus un Mercedes-AMG C63 pentru a afla dacă acesta chiar e atât de rău pe cât se spune despre el. Răspunsul dur a fost da, chiar e atât de rău.
Încă din start, austriacul spune că modelele anterioare au fost legendar de bune, fie că e vorba de cel care avea un V8 aspirat de 6,3 litri, fie că e vorba de generaţie W204 cu motor V8 biturbo de 4,0 litri. Despre noua generaţie, însă, austriacul spune că are o reputaţie atât de proastă, încât n-a văzut niciodată una în viaţa reală pe străzi, în Austria, semn clar al unor cifre de vânzări infime.
Youtuber-ul austriac spune că a încercat să găsească o maşină pentru a conduce intens printre cei 750.000 urmăritori ai săi de pe Instagram. De obicei, atunci când anunţă că e în căutare de un anumit model specific, cel puţin vreo 50 oameni răspund cu faptul că deţin un model căutat. De această dată din 750 mii nimeni nu i-a scris că are un Mercedes-AMG C63 din generaţia W206.
Aşa că l-a invitat pe un youtuber din Cehia cu o asemenea maşină, care a condus-o până în munţii austrieci, pentru ca Schaefchen să poată conduce acest Mercedes din plin, forţând-o un pic prin serpentine şi chiar aruncând-o în derapaje controlate.
În primul rând, pe partea de aspect, şi austriacul menţionează că actualele C63 nu mai arată special când sunt văzute pe drumuri, nemaifiind mai late şi mai agresive. Sunt aproape identice cu C43 şi doar inscripţia îţi poate spune exact pe maşină ai. În timp ce cândva, atunci când vedeam un C63, acesta îţi imprima instantaneu recunoaştere şi respect.
Motorul e complex şi are tehnologii sofisticate în el, având o singură turbină, dar cu electromotor integrat în ea, care o face să prindă imediat turaţii şi să reducă a minim turbolag-ul. Acel electromotor poate chiar şi recupera energie, livrând-o în baterie. Deci motorul e sofisticat şi admirabil pentru unul de 4 cilindri, doar că maşina asta obişnuia să aibă un motor de 8 cilindri, nu de 4.
Şi poate simpla trecere la 4 cilindri n-ar fi fost atât de intens criticată, dacă ea nu era însoţită şi de o schimbare drastică în senzaţiile de condus, pe care le indică toţi cei care o conduc, cauzată în primul rând de electromotorul cu cutie de viteze pe puntea spate, care schimbă când vrea el din treapta 1 în 2 şi produce un sacadat neintuitiv, tăind şi din performanţe, şi din plăcere. Dar aşa, toate vin la pachet şi cu greutate mare, şi cu o baterie foarte mică, ce reduce din însăşi logica unui sistem plug-in hibrid.
Youtuberii au pornit şi motorul pentru a-i înregistra sunetul de aproape în turaţii, iar sunetul părea artificial şi bizar. Dar totul se explică printr-un sistem audio creată să moduleze acest sunet, în lipsa unei rezonanţe acustice naturale care ar fi de apreciat.
Maşina costă şi ea extrem de mult. Acest exemplar a costat 160.000 euro, ceea ce e cu mult mai mult decât BMW M3, deşi e absolut clar care din maşini livrează mai multă emoţie. Chiar din primii kilometri pe autostradă, austriacul spune că maşina e rapidă în reacţii de accelerare, dar nu are senzaţia că ar conduce un C63, nici din perspectiva sunetului, nici în senzaţiile din volan.
Apoi austriacul a ieşit pe un drum pustiu de munte, unde a trecut maşina în regim de drift şi a încercat să o conducă în derapaje controlate. Treapta a doua e prea scurtă, însă, şi ajungi la limitatorul de turaţii foarte repede, iar în treapta a 3-a maşina nu prea mai vrea să alunece. Treptele trebuie schimbate cu padelele, iar aceste padele de lângă volan sunt mici, spre deosebire de BMW M3, care are padele mari şi uşor de manevrat.
Austriacul spune că nu e încântat deloc de zvâcnirile cu care maşina intră în derapaj, care sunt haotice şi impredictibile. La un M3, dacă apeşi acceleraţia într-un viraj, cu siguranţă ai derapajul în rezultat, iar diapazonul de derapare e foarte lat, încât poţi să jonglezi interiorul lui, între hotarul de a pierde controlul maşinii şi de a reveni la aderenţă. Aici ai şanse de 50 la 50 ca să obţii un drift.
Mai mult ca atât, şi diferenţialul spate e gestionat bizar, uneori rămânând deschis în derapaje şi atunci doar o roată derapează iar cealaltă compromite tot procesul. Şi apoi toată maşina taie periodic din putere, chiar şi cu sistemul de stabilizare deconectat.
Toate reacţiile sunt impredictibile şi întârziate, iar maşina se simte ca una care luptă cu şoferul în ceea ce vrea să facă acesta, spune austriacul. „N-am condus niciodată o maşină de performanţă care mă contrazice atât de vehement în ceea ce aş încerca să fac cu ea”, completează acesta.
Doar pe drum complet acoperit de zăpadă, unde e mai puţină rezistenţă, maşina a aut un comportament mai decent şi mai puţin intrusiv. Dar acolo greutate excesivă face ca această să rişte oricând o aruncare în decor.
Verdictul final a fost categoric. Una din cele mai neplăcute, impredictibile şi chiar periculoase maşini în condus, şi nu doar din cauza numărului cilindrilor.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
26,790
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!