Acesta e Electra EL9, un nou avion electric care are nevoie de doar 45 metri pentru a decola, neavând nevoie de aeroporturi
25 Martie 2025, 20:41 Redacţia PiataAuto.md
Propulsia electrică încearcă să-şi facă loc tot mai mult şi în aviaţie, deşi tocmai aici există cele mai mari limitări de greutate proprie şi standarde care impun autonomie mare de rezervă. În ultimii ani au existat mai multe lansări de avioane electrice compacte, sau anunţări despre dezvoltarea unora de talie medie, dar răspândirea acestora e încă foarte limitată, niciunul din ele neajungând până la operări constante şi uzuale, cu vânzări semnificative. Dar un nou avion electric, pe nume Electra EL9, a fost dezvăluit cu performante curioase şi a reuşit deja să adune 2.200 precomenzi, ce ar însuma 9 miliarde de dolari.
Cea mai curioasă caracteristică a noului avion e că acesta poate decola de pe o pistă de doar 45 metri. De fapt, această caracteristică îl face să nu mai aibă nevoie neapărată de piste, spun creatorii lui, el fiind capabil să aterizeze şi să decoleze pe orice fâşie dreaptă ce are peste 45 metri lungime.
Avionul e unul compact, conceput pentru a putea adăposti 9 pasageri a bord, sarcina totală utilă fiind de 1.360 kg.
Decolarea pe o distanţă atât de scurtă a fost obţinută prin amplasarea unui număr mare de motoare mici de-a lungul aripilor, care au concentrat curenţii aerodinamici care să treacă deasupra şi dedesubtul acestora, iar astfel efectul de elevare e amplificat, decolarea fiind posibilă la viteze mici.
Principiul e oarecum similar cu acea maşină ultra compactă, McMurty, care are ventilatoare puternice ce fac aerul să treacă prin formele ei aerodinamice şi generează forţă de apăsare chiar şi atunci când maşina stă pe loc. Aici e un principiu oarecum similar, cu efect invers, de elevare. Graţie acestuia, decolarea avionului poate avea loc a o viteză de doar 35 noduri, adică circa 65 km/h.
Electra EL9 e propulsat de 8 electromotoare, dar puterea acestora nu e comunicată deocamdată.
Autonomia avionului, încărcat la maxim, e de 1.600 km, iar cu reducerea greutăţii se poate obţine o autonomie de până la 1.100 mile nautice sau 2.000 km.
Aici, bineînţeles, apare o mare întrebare despre ce capacitate ar trebui să aibă bateria avionului, pentru a-i putea asigura această autonomie, atât de mare. Inginerii Electra nu comunică parametrii exacţi, însă din imagini putem vedea că ea nu e deloc mare, fiind concentrată doar pe centrul fuzelajului. Şi mai apare un turbogenerator în ecuaţie.
Rolul acestuia e de a produce electricitate pentru baterie şi electromotoare. Un principiu similar îl are şi avionul electric Heart ES-30, însă acolo bateria e mult mai mare şi avionul e conceput în mod primar ca unul electric, capabil să aibă o autonomie pur electrică de 200 km, iar turbogeneratorul e mai mult în rol de autonomie suplimentară în caz că e nevoie de redirecţionare spre alt aeroport, avionul obţinând astfel încât 200 km autonomie. Aici, însă, cele două autonomii nu sunt divizate, şi la cât de mică e, cel mai probabil că acest avion nu a face nici 20% din cifra autonomiei totale indicate pe propulsie pur electrică.
Nu ne-am mira nici dacă acest avion ar avea nevoie obligatorie de funcţionarea turbogeneratorului la decolare, când e nevoie de cea mai mare forţă. Deci, deşi se prezintă ca un avion electric care a reuşit un succes fenomenal în numărul de comenzi acumulate, de fapt un soi de avion ce poate zbura şi electric, dar care nu se poate descurca fără turbogeneratorul montat în zona ampenajului.
Şi cele 2.200 precomenzi în sumă de 9 miliarde de dolari ar putea fi foarte similare cu cele 2 milioane de precomenzi pentru Tesla Cybertruck, care s-au materializat până la urmă în doar 40 mii de vânzări efective. Şi asta pentru că la precomenzi e nevoie de un pic avans, adeseori rambursabil, pentru confirmarea acestui interes de precomandă. Dar asta ne poate sugera cel puţin preţul unui avion — dacă 2.200 avioane costă 9.000.000.000 dolari, atunci un avion ar costa cam 4,09 milioane de dolari. E un preţ apropiat de cel al unui business jet Honda, cu motoare obişnuite şi cu 7 locuri la bord.