Agenţia americană EPA a anunţat marea renunţare la standardele de emisii, ce determinau migrarea spre maşini electrice şi stimulau energia regenerabilă

18 Martie 2025, 13:55
Redacţia PiataAuto.md
Agenţia americană EPA, responsabilă de protecţia mediului şi tot ea fiind direct responsabilă de omologările de emisii şi consum în majoritatea industriilor, a anunţat de curând marea renunţare la standardele de emisii, ce determinau migrarea treptată aproape obligatorie spre maşini electrice şi stimulau energia regenerabilă. Anunţul a fost făcut chiar de recent numitul director al EPA, Lee Zeldin.
Lee Zeldin, directorul EPA

Exemplul comparabil, pentru a înţelege mai bine aceste schimbări, e cel în care şi Uniunea Europeană a adoptat mai mult timp în urmă un set de restricţii ce urmau să implementate etapizat până în anul 2035, când ar trebui să se ajungă la zero emisii pentru maşini noi vândute. Asta înseamnă efectiv interzicerea motoarelor cu combustie, deşi pe ultima sută de metri au fost introduse excepţii pentru motoarele ce folosesc carburanţi sintetici, şi astfel emisiile lor CO2 sunt zero la nivel net, întrucât la producţia acelor combustibil CO2-ul e captat iniţial din aer, pentru a fi emis înapoi de acele motoare în timpul operării acestora. Totuşi, aceste restricţii sunt absolut clare, şi aveau şi un calendar, ce impune şi medii de emisii la nivelul flotelor, fapt care i-a făcut pe mulţi producători auto să lanseze modele performante cu propulsie plug-in hibridă pentru a se conforma. De curând, UE a relaxat un pic calendarul acestor restricţii, permiţând cumularea a 3 ani într-un rezultat mediu, pentru că altfel mai mulţi producători europeni ar fi riscat amenzi de miliarde deja acum, în 2025.
Standarde oarecum similare au fost aprobate în ultimii ani şi de EPA, şi ele indicau o medie de consum şi emisii pentru toate automobilele produse de fiecare producător. Aceste standarde urmau să devină mai stricte în 2026, iar către anii 2030-2032, ca să atingă acele ţinte de emisii, producătorii auto ar fi trebuit să aibă vânzări de minim 35-65% de maşini electrice, în funcţie de cât de poluante ar fi celelalte modele cu combustie rămase în producţie.
Asta îi determinase deja pe mulţi producători să depună eforturi majore de a trece la maşini electrice, Ford lansând un F-150 electric şi reutilând fabrici, Dodge renunţând la producţia unui Charger V8 şi introducând unul cu 6 cilindri, dar punând marele accent pe un Dodge Charger electric. Chiar şi GM a scos din producţia Camaro. Şi tot asta a stimulat şi producătorii noi, precum Rivian sau Lucid, să aibă curaj în a investi în extinderea fabricilor lor, pregătindu-se de acele timpuri când piaţa ar fi migrat puternic spre maşini electrice.
De asemenea, aceste standarde aprobate în ultimii ani impuneau restricţii de CO2 şi monitorizarea impactului de CO2 pentru fabricile medii şi mari, astfel încât fabricile care poluează mai puţin să fie recompensate, iar cele care poluează mai mult să fie penalizate. Asta era valabil pentru tot soiul de uzine, de la producţie de automobile la multe alte domenii.
Şi, desigur, şi centralele de producţie a electricităţii erau vizate în mod special, dorindu-se stimularea producţiei de energie cu impact cât mai mic de CO2, şi eventual captarea acestuia direct la sursă sau migrare de la forme mai vechi de producţie a electricităţii către cele mai noi, stimulând în special energia regenerabilă.
Acum toate aceste standarde vor fi puternic revizuite sau anulate, a anunţat EPA. De fapt, sunt 31 de standarde diferite în diverse domenii care vor fi supuse anulării sau revizuirii, cu scopul declarat de a revigora industria americană şi de a reduce costul de viaţă, impulsionând producţia de energie de tot felul, inclusiv gaze şi petrol. Se vor relaxa şi restricţiile de folosire a resurselor de ape de aceste industrii. Se vor reconsidera şi standardele care determină poluarea cu mercur.
La camioane, spre exemplu, emisiile mai stricte or fi anulate, pentru că implementarea lor ar creşte prea mult costul camioanelor, ceea ce le face mai scumpe în achiziţie pentru operatorii de camioane. La maşini se vor relaxa considerabil restricţiile de emisii, ca să se poată fabrica în continuare şi pick-up-uri şi SUV-uri imense. Iar alegerea dintre maşini electrice sau cu combustie va fi lăsată la latitudinea consumatorilor, spune EPA, fără a fi impusă prin restricţii, după cum se declară în comunicatele oficiale.
Mai mult ca atât, EPA spune că va reconsidera un document de bază, emis în 2009, care constata efectele schimbării climatice şi pericolul public determinat de aceste schimbări şi de poluare. Pe acel document se bazează multe din politicile ulterioare ale EPA, iar anularea lui ar putea determina o anulare în lanţ a tuturor standardelor adoptate pe baza acestuia din 2009 încoace, ceea ce ar genera un haos de proporţii imense cel puţin la nivel birocratic. E posibil că acest act va fi reconsiderat parţial, sau vor fi anulate unele politici bazate pe el. Dar esenţa e că acum agenţia de protecţie a mediului pune la îndoială efectele schimbării climatice.
Cuantumul exact al acestor relaxări abia urmează a fi anunţat ulterior. Dar e clar că direcţia anunţată e una de relaxare masivă a oricăror restricţii, de reducere considerabilă a oricăror stimulente pentru energia regenerabilă şi maşinilor electrice, deopotrivă cu creare de condiţii mult mai benefice pentru extragerea de combustibili fosili şi producţia de vehicule cu combustie.
1
30,531
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!