Airbus a dezvăluit noi parametri din ingineria avionului ZeroE cu hidrogen şi pile de combustie şi i-a revizuit planurile de lansare

31 Martie 2025, 21:30
Redacţia PiataAuto.md
Airbus are de mai mulţi ani în dezvoltare un avion cu hidrogen, numit ZeroE, iar acest avion trebuia să ajungă la etapa primelor zboruri de test în 2028, cu o lansare de piaţă în 2035. Lansarea unui avion care să folosească un combustibil absolut nou nu e un lucru simplu pentru o companie ca Airbus, aşa că inginerii acesteia muncesc pe mai multe filiere în paralele, de la construcţia avionului până la testarea formei exacte de combustibil şi logistica prezenţei acesteia la sol. E nevoie şi de motoare noi, dar şi de toate componente care transformă hidrogenul în energie pentru propulsie, iar toate aceste componente trebuie testate riguros. Acum Airbus a anunţat noi parametri în ingineria avionului ZeroE şi i-a revizuit planurile de lansare.
Dacă ieri scriam despre Bosch, care a creat un nou motor cu combustie directă de hidrogen, pentru avioanele uşoare, Airbus a decis să rămână pe ideea că hidrogenul nu trebuie ars direct într-un motor cu ardere internă, ci trebuie transformat în electricitate prin pile de combustie.
Foto: Noul motor Bosch cu combustie de hidrogen

Anul trecut, Airbus a anunţat că a dezvoltat un electromotor de 1 MW putere şi o instalaţie alăturată de pile de combustie, care poate furniza până al 1,2 MW de putere. Problema e că nimeni în lume nu producea instalaţii de putere similară, suficient de uşoare şi compacte încât să poată fi puse la bordul unui avion, aşa că inginerii Airbus au trebuit să le dezvolte de la zero.
Electromotorul, cu tot cu pilele de combustie, erau concepute să încapă în carcasa fiecărui motor, din spatele elicei. Acum, însă, Airbus a anunţat noi parametri pentru avionul său cu hidrogen.
Acesta va avea 100 locuri la bord, ceea ce-l califică într-un segment mult mai atractiv pentru cursele regionale. Avionul va avea 4 electromotoare, de 2 MW putere fiecare, deci vorbim de o putere dublă faţă de cea testată până acum.
Fiecare electromotor va avea nevoie de câte o instalaţie proprie de pile de combustie, iar asta înseamnă că şi ele vor trebui dublate de la 1,2 MW la 2,4 MW, pentru a face faţă noilor solicitări.
Airbus a mai anunţat că va stoca hidrogenul în formă lichidă, în două rezervoare, iar la avioane acesta e cea mai logică formă de stocare a hidrogenului, întrucât temperaturile exterioare de la mare altitudine, de până la -55 grade Celsius, fac mai uşoară păstrarea hidrogenului la -253 grade Celsius, temperatura necesară pentru a-i menţine starea lichidă. Marele avantaj al stării lichide a hidrogenului e volumul mult mai mic necesar pentru stocare, în comparaţie cu forma gazoasă.
Airbus spune că a luat în calcul toate alternativele de folosire a hidrogenului în aviaţie şi a ajuns la concluzia că pilele de combustie, sau celulele electrochimice, sunt varianta cea mai raţională. Însă aceste instalaţii prezente pe maşini şi camioane sau autobuze sunt adeseori notoriu de capricioase în exploatare. Spre exemplu, acum câteva săptămâni în oraşul Poznan din Polonia toate cele 25 de autobuze cu hidrogen s-au defectat într-o dimineaţă, din cauza ca au fost alimentate cu hidrogen care nu avea puritatea minimă necesară de 99,7%, şi toate pilele de combustie au dat eroare la unison. Pentru aviaţie asemenea erori ar fi inadmisibile.
Airbus munceşte în paralel pentru un sistem de alimentare a motoarelor cu hidrogen, care va prelua hidrogenul lichid din rezervoare şi-l va transforma în gaz până la momentul în care acesta ajunge la pilele cu combustie.
De asemenea, inginerii pregătesc şi bazele unui sistem de alimentare cu hidrogen lichid la sol, care ar presupune elaborarea unor standarde şi mecanisme de a păstra acest tip de combustibil în aeroporturi, dar şi a dispune de logistica de alimentare a avioanelor cu ele.
Toate aceste reconsiderări i-au făcut pe cei de la Airbus să constate că ei nu vor reuşi să aducă pe piaţă acest avion în 2035, aşa cum promiteau. În 2027 avea vor avea loc primele teste la sol, pe diverse componente separate. Către 2032 ar putea avea loc primele zboruri de test, iar lansarea de piaţă ar putea avea loc abia între anii 2036-2040. Foarte departe, deci. Însă cam aceştia sunt termenii de care are nevoie Airbus întotdeauna pentru a elabora un model nou de avion. Şi întrucât aici aproape toată tehnologia e nouă, ea va trebuie să treacă zeci de mii de ore de teste, înainte ca acest avion să fie vândut companiilor aeriene.
3
2,000
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!